Saturday, December 31, 2011

^~^...1...2...3...4...^~^

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST GRACIOUS, THE MOST MERCIFUL.. ALHAMDULILLAH for giving me a chance to still live in this world.. Thanks ALLAH...


1...2...3...4?????
means what ya???
is it just number??or..
is it L..O..V..E???
emm....^~^
~
~
~
~
~
~
i'm quit interesting to type this number as a title..
but, actually it just a number of something..
L...O...V...E???oh..no..no...no...
(xde maknenye OK!!)
~
~
~
it's all about my experience in working site..
starting from practical until end of 2011
huh.. a lot of story
sadness..happiness..funniest..everything I learn from that..
~
~
~
1- its happen in 1 year..starting from December 2010 until December 2011.. 1 of experience in my life that I can't forgot it.. 2011 all in 1 in my life..

2-I've start the work after 2 weeks practical end .. 2 month at F2U.. 2 offer in one time.. make me so confuse and refuse...hohoho

3- 3 month in Aftaas make me feel, is it what to call working??? other 3 month in Aftaas i'm enjoy it with the senior & the other friends there..thanks dea
r..
3 month i'm in HTS.. a lot if things happens..
3 weeks i'm in Amano.. i'm enjoy it.. thanks for the chance..^~^

4-I've got too many experience within this year at difference 4 place with 4 position..attend 4 interview and i have got all of that..Alhamdulillah..
And at the end of 2011.. i'm realize something.. everything happens with a reason and it make me more matured,more understand about life and even it such of a the bad memory and the best memory that I had in my live.. Hopefully, everything will be fine and I can face the life smoothly... InsyaAllah..^~^

Alhamdulillah... Thanks Allah... without Allah love.. I am too weak..
Thanks to my luvly family for the support especially to my dear unni..
Thanks to my dear friends which always beside me n hear me..
Hopefully 2012 will give us more shining and beautiful day for everyday..
^~^

GOOD BYE 2011... ENOUGH HERE....END...



Sunday, December 25, 2011

~Suatu Kehidupan~

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST GRACIOUS, THE MOST MERCIFUL.. ALHAMDULILLAH for giving me a chance to still live in this world.. Thanks ALLAH...

without an experience...
we didn't know...
we didn't get...
we didn't feel...
what is life all about...


Alhamdulillah.. hopefully, every the sad+pressure thing will be end by end of this month n this year..2011.. i'm counting the day, hour, minute and second of it.. PLEASE DON'T COME AGAIN.... huhu..^~^.. even this year I had most precious day (CONVOCATION DAY) and i'm full fill my "AZAM" before end of year.. But, all the things happens with in this 2011 enough to make me felt something that I can't describe it..(T.T)

But, ALLHAMDULILLAH... ALLAH give me strong with my lovely family always be my side.. My dear friend which always hear my happiness and sadness story.. thanks a lot for your hear and spirit.. LUV U DEAR.. I'm always remember what all of u said.. ^~^..

Thanks a lot dear yg in everytime I will call her..n chit chat2 siap nangis2 lg..huhu.. ble fikir2 balik cm kelakar je kn coz nangis2 pas2 hepy2 blk..everything share2..hehe..i2 la kwn kn..^~^ (org berkenaan msti tau kn..ssshh..diam2 sudaa k..)..
Then, yg slalu bce cite nenek ni xkre la kt fb ke phone kn yg sntiasa bg kata2 semangat even slalu membuli n wt org geram je..hoho..^~^.. tp,i2 jgk nmenye penyeri & peng''hepy"..^~^
Lastly,my dear frens yg sentiasa ingtkn kte padaNYA.. kata2 sahabat kte ni mmg terlalu bermakna..Thanks sahabat..Thanks a lot 3 of u....^~^..

Opps..dh macam entry apa plak kn.. Tp,syukur Alhamdulillah coz even dugaan dtg bertimpa2 tapi the gift from HIM is the best.. Thanks Allah... U know what the BEST for us.. ALHAMDULILLAH..^~^.. Hopefully, hari2 yg mendatang kite semua dapat lalui dengan baik even diuji kite akan hadapi dengan hati yg tabah dan tenang..INSYAALLAH..



"DENGAN KASIH SAYANG ALLAH TIADA YANG MUSTAHIL"

p/s: kak melur jelita pinjam tag line ASST ek..hehe..i'm enjoy with ASST family right now.. one of the gift yg sungguh bermakna.. hopefully ukhwah yg terjalin kerana Allah ini akan sentiasa dlm redhaNYA...^~^.. one more thing.. kite dtg dariNYA dan kite akan kembali juga padaNYA coz setiap dlm diri kite adalah hakNYA.. Jadi setiap yg kita lakukan biarlah keranaNYA coz even yg dilalui itu pahit kite akan terasa manisnya dan ia lebih manis jika kite sentiasa BERSABAR..^~^..inilah suatu KEHIDUPAN...

Saturday, December 3, 2011

Awak Suka Saya Tak???

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST GRACIOUS, THE MOST MERCIFUL.. ALHAMDULILLAH for giving me a chance to still live in this world.. Thanks ALLAH...

SAYA NAK TANYA AWAK SESUATU
:
:
:
SAYA SUKA AWAK
:
:
:
:
AWAK SUKA SAYA TAK??
:
:
:
(BAB 7...M/S 85)
:

TIADA YG MUSTAHIL DENGAN KASIH SAYANG ALLAH
:
:
:

Alhamdulillah.. terbitlah sebuah karya yg begitu hidup dalam jiwa setiap pembaca..Thanks a lot especially to my soul friend Kichimah (imah) yang bertanggungjawab kenalkan deqsu dengan ASST.. Thanks also to kak Melur Jelita, novelis terbaik yang deqsu penah kenal yg berjaya menghasilkan penulisan yg bagi deqsu bukan hanya novel cinta, tetapi novel yg penuh kasih sayang terhadap sesama manusia, tempat, hobi, kehidupan dan sudah pasti kasih sayang terhadap penciptaNYA.

Story of me behind of ASST ^~^.. start tau ASST bila tengok kt FB Kichimah(imah) n her family semua guna profile pic ASST n imah ada bgi link blog kak Melur Jelita. Tp, masa tu busy sangat, xsmpt nk buka pun.. After a week plan nk pesan je kt imah.. tp, xjd la plak since ingt nk cari sendiri dulu. Then, kebetulan time nk tggu kwn deqsu sampai dari ipoh turun shah alam utk pegi majlis tunang kwn ktorg.. deqsu pun masuk la popular and ape lg kn.. terus je capai ASST.. ^~^

waa.. time 2 hepy xterkata + excited nk baca.. Even pas2 jadual penuh dgn training, deqsu still bawak ke hulu ke hilir ASST n yg plg menarik skali bila fikir2 balik.. deqsu banyak habiskan baca time traffic jam.. kira msa 2, ada masa je bukak ASST.. Then, kesimpulannya ASST mmg TERBAIKKKKKKK la...^~^.. jempu baca ASST ye kwn2..^~^

Deqsu xpandai nak buat sinopsis cerita ni, lagipun xsurperise la kan..^~^.. cuma cukuplah copy dari cover belakang novel ASST yg boleh deqsu share:

"..kisah kasih sayang di antara Hilman Yong, kacukan Korea-Amerika-Cina dan Intan Zulaikha. Mereka sangat berbeza tetapi kerana perbezaan itulah mereka berjodoh. Namun, apakah kesudahan jodoh mereka apabila Hilman Yong, seorang yang baru mengenali Islam lebih mencintai Islam daripada Intan Zulaikha yg sememangnya dilahirkan Islam dari keturunan akibat perselisihan faham dan ego?.."

"..Muncul pula Damien Yong yg sentiasa menyesakkan dada Intan Zulaikha dengan aksiny ayg daring, sexy, nakal dan menggoda. Intan terpaksa bersabar dengan Damien semata-mata untuk mendapatkan semula Hilamannya.. seorang hamba Allah yg penuh kesabaran dan kesopanan.."
Mungkin sinopsis ni nampak simple. Tp, banyak sebenarnya rintangan dan halangan yg terpaksa dihadapi untuk mendapatkan cinta yg suci. Selain itu juga banyak contoh dan tauladan yg boleh kita ambil untuk kegunaan kehidupan kita seharian serta adab dan hukum yg dituntut dalam Islam. Tempat-tempat yg diperkenalkan dalam novel ni juga seolah-olah membawa kita ke sana (contohnya mcm deqsu ni la, teringin nak pergi kt semua tempat yg Intan & Hilman pergi..^~^) sebab deqsu boleh gerenti, memang menarik.. ASST bukan cerita biasa, tetapi cerita yg penuh dgn kasih sayang.. "TIADA YANG MUSTAHIL DENGAN KASIH SAYANG ALLAH"..

Lagi dari cover belakang ASST:

"..Saya tak pernah tinggalkan awak. Walaupun awak jauh, saya dapat melihat awak. Walaupun awak jauh, saya dapat merasa kehadiran awak. Walaupun awak jauh, saya dapat mendengar awak. Saya sentiasa disisi awak. Awak sentiasa disisi saya, di sini..." Hilman Yong.

"..Don't worry. I won't kiss you. Saya tak cium sebarangan gadis. Saya tak ada selera dengan gadis biadab sombong seperti awak Cik Zulaikha.. saya nampak kehampaan di wajah awak. You really want me to kiss you. I can feel it. I can see it. From your eyes.. your lips. Tetapi seperti yang saya cakap tadi, saya tak ada selera dengan orang biadab. Ciuman saya tidak semurah itu. Hanya untuk gadis yg bertuah dan terpilih saja.".Damien Yong.

"..Saya akui saya gembira bersma Mr. Damien. Saya tak boleh menyembunyikan perasaan saya tetapi perasaan sya terhadap Mr. Damien sepertimana kita bersentuhan di malam itu.. boleh saling melihat, saling bersentuh, saling bercium.. tetapi hanya di dinding kaca. Ada batas dan sekatan yg tidak boleh dipecahkan.. walaupun cuba dipecahkan pasti kita akan cedera, ditusuk atau dihiris. Itulah Islam, yg menjaga maruah dan kesucian sesuatu hubungan. hanya hubungan halal yg boleh melenyapkannya.." Intan Zulaikha.

One more thing yg deqsu suka dgn ASST adalah dgn watak Intan Zulaika coz selalunya kita tengok heroin mesti seorang yg sentiasa baik, cantik dan semuanya yg baik2 la. Tp,dlm ASST mengetengahkan Intan yg baik, cantik, kaya dan ada segalanya.. Tp, ada sesuatu yg boleh membuatkan org terguris hati iaitu lidah.. bak kata Intan:

"..wajah yg cantik saja tiada guna jika tiada akhlak yg baik. Tidak menjaga lidah dan tutur kata. tidak menjaga keperibadian dan maruah. Perempuan cantik seperti itu diumpamakan seperti kaca. Berkilat tetapi tiada nilai. Jatuh pecah berderai. Sentiasa menyakit dan menyucuk bila terpegang atau tercucuk.."


Then right now.. addicted dgn group ASST kt FB.. best sangat dapat join group yg penuh dgn kasih sayang. Moga ukhwah yg dibina berkekalan hendaknya.. TIADA YG MUSTAHIL DENGAN KASIH SAYANG ALLAH..


~~~lagi kata-kata @ ayat yg deqsu suka dalam novel ni~~~



Alhamdulillah.. masa deqsu tgh taip entry ni, mengimbas kembali kata2 yg ada dlm ASST. mengingatkan deqsu betapa besarnya kasih sayang Allah terhadap hambanya.. Dikurniakan kemewahan, kasih sayang keluarga yg besar sekali dan juga ujian dlm kehidupan.. Allah itu Maha Adil.. DIA kurniakan ganjaran yg setimpal dengan ujian yg kita lalui. Cuma diri kita yg perlu sentiasa sabar dan tabah menghadapi segalanya... ALLAH KNOWS WHAT THE BEST FOR US..^~^..

Monday, November 21, 2011

~Goose Dream~

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST GRACIOUS, THE MOST MERCIFUL.. ALHAMDULILLAH for giving me a chance to still live in this world.. Thanks ALLAH...


Song: Goose's Dream / Gowiye Kkum
By : Insooni

거위의 꿈
인순이

난 난 꿈이 있었죠
버려지고 찢겨 남루하여도
내 가슴 깊숙히 보물과 같이
간직했던 꿈
혹 때론 누군가가
뜻 모를 비웃음
내 등뒤에 흘릴때도
난 참아야 했죠 참을수 있었죠
그 날을 위해
늘 걱정하듯 말하죠
헛된 꿈은 독이라고
세상은 끝이 정해진 책처럼
이미 돌이킬수 없는
현실이라고
그래요 난 난 꿈이 있어요
그 꿈을 믿어요 나를 지켜봐요
저 차갑게 서 있는
운명이란 벽앞에
당당히 마주칠 수 있어요
언젠가 난 그벽을 넘고서
저 하늘을 높이 날을수 있어요
이 무거운 세상도
나를 묶을순 없죠
내 삶의 끝에서
나 웃을 그날을 함께해요
그 꿈을 믿어요
나를 지켜봐요

A Goose's Dream / A Swan's Dream
by Insooni

I have a dream,
Even if I'm thrown away or ripped to shreds
Deep in my heart
I have a dream as precious as gem

If by chance, without a reason,
Somebody ridicules me behind my back
I should be patient
I would wait just for that day.

As you always worry,
You say that foolish dreams are poisonous.
Just like a book that tells us about the end of the world
There's the reality that we can't turn back already

Yes I have a dream.
I believe in that dream
Please watch over me
Standing in front of that cold wall called fate
I can firmly face it

One day I will pass over that wall
And be able to fly
As high as the sky
This heavy thing called life can't tie me down
At the end of my life, on the other day that I can smile, let's be together

Yes I have a dream.
I believe in that dream
Please watch over me
Standing in front of that cold wall called fate
I can firmly face it

One day I will pass over that wall
And be able to fly
As high as the sky
This heavy thing called life can't tie me down
At the end of my life, on the other day that I can smile, let's be together

Yes I, I have a dream
I believe in that dream.
Please watch over me
Standing in front of that cold wall called fate.
I can firmly face it

One day I will pass over that wall
And be able to fly
As high as the sky
This heavy thing called life can't tie me down
At the end of my life, on the other day that I can smile, let's be together

credit to :kreah craze



Actually lagu ni my dear eina unni yg bagi tau coz masa tengok emotial song time spe ntah nyanyi.. rmai yg nangis.. masa tu deqsu xfhm pun lgu 2 just dgr melodi pun dh rse something.. then ble tau mksd dlm lgu ni.. yup,like a goose's dream coz all of us have our own dream and it's too hard to achieve right??? so,sometime.. when u feel down.. try la dgr n hayati lirik dlm lgu ni.. Tp, ape2 pun segala yg kita cita2 kn datang dariNya.. ini mungkin sekadar lgu @ hiburan.. ^~^



Sunday, November 20, 2011

~sudah ketentuannya~

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST GRACIOUS, THE MOST MERCIFUL.. ALHAMDULILLAH for giving me a chance to still live in this world.. Thanks ALLAH...


Alhamdulillah.. dapat jugak update blog.. dah sebulan rupanye xupdate "pinky diary" dan dalam sebulan ni jgk macam2 yg jadi.. dari kejadian yg diingini sampailah kejutan yg xsepatutnye.. (news yg xbest utk didengar dan diketahui).. Tp, alhamdulillah.. bila sesuatu yg kita xnk tau dan xnak dengar.. pasti ada yg tersurat dan tersirat yg perlu kita ambil iktibar..
^~^ thanks Allah^~^.

Tika rasa itu datang...
ku membisu seribu kata...
kata hati menentang...
menafikan kenyataan di depan mata...

kutahan segala seolah menongkah batu...

mendengar, menerima tanpa kata...
air mata xmampu menipu...
rasa yg membenam didalam jiwa...

ku pujuk jiwa yg lara...
membawa diri ke alam-NYA...
pasti ada hikmah yg perlu diambil kira...

agar aku terus menegakkan agama tercinta...


tiada apa yg lebih berkuasa..
selain yg ESA...
Aku menadah memohon padaNYA..
agar Qada' dan Qadar kuterima dengan iman didada..


Hanya dengan meluahkan kata2 ini mampu meluahkan rasa yg terpendam dijiwa, yg sentiasa ada difikiran yg xmampu deqsu rungkaikan kerana ini semua kehendak dan ujian dariNYA.. biar tiada yg mengerti atau memahami kerana ia rahsia hati dan hanya Allah sahaja yg mengetahui kerana diri ini juga xpasti akan ketentuan ILLAHI..




Monday, October 17, 2011

...wedding2...

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST GRACIOUS, THE MOST MERCIFUL.. ALHAMDULILLAH for giving me a chance to still live in this world.. Thanks ALLAH...


Alhamdulillah..wedding again...
kawan2 yg lain,korg ble plak nk bg kad jemputan kt kte??(^~^)
Almaklum la, hujung2 tahun ni ramai yg mengadakan walimah...
cinta selepas Allah dan Rasul (bak kata novel ukhti Fatimah Syarha)..
~
~
~
huhu..lupa untuk share kt sini pengalaman dan ilmu semasa program SERUMPUN..
insyaAllah next entry....
Pengalaman yg mungkin xdapat dilupakan....
Luahan kata cinta dan ingatan kita bersama kepadaNYA..
~
~
~
hoho..abis kuar ayat novelis la plak..
itu semua next entry k...
anyway, congrate to my dear fren Siti Fairuz (fren @hts) for the wedding..
May Allah bless both of u.. cepat2 dapat baby ek..hehe.. (^~^)insyaAllah..
~
~
~
Story during that day, deqsu smpai kt umh fairuz dh pkul 3 lbh..
1st time g kenduri kul 3..hoho..sory ek dtg lambat..
apa2 pun enjoy with x-hts kak sarah & faizal..
even xdpt jmpe lme n dpt join 1 kete.. but,still enjoy dgr korg 2 gaduh2(men2) ..hehe..
~
~
~
konvo dah selesai + kawan2 pun hampir semua dah keje
So,i wait for next wedding especially from my UUM,KMP and SARJANA gang=p..
dahulukan kakak2..so,adik2 kne tggu dlu la kn..hehe..
Semoga kawan2 semua dapat jodoh yg diredhai olehNYA dan mendapat restu dari ayahbonda..insyaaAllah.. kte doakan yg terbaik untuk semua..(^~^)



hoho..pic mst la kne adekn time wedding2 ni..so,ni jela pic yg ade..huhu

Wednesday, October 12, 2011

Finally..after 4 years..i'm graduate!!!(*,*)

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST GRACIOUS, THE MOST MERCIFUL.. ALHAMDULILLAH for giving me a chance to still live in this world.. Thanks ALLAH...

Alhamdulillah... syukur ke hadrat illahi atas nikmat kurnianNYA..
~....3 OCtober 2011....~
hepy + terharu + sebak + nervous
Finally, i'm graduate!!!!!!hooyee...hehe
~
~
After 4 year being as a student in UUM i'm proud to be the degree holders
Alhamdulillah.. after face the happiness, sadness, challenges during campus life
Finally... is the best gift for me and for my mom, dad n family especially..
Thanks also to my dear lecturers especially Dr. Aziah, Dr. Asma', Pn. Zurida, En. Faisol,
En. Rohami, En. Halim and all UUM accounting lecturer..=p
Thanks a lot for those always beside me and support me..(^~^)
~
~
Lets enjoy the pic on that day..
(mengada je kn nk speaking2 plak..huhu)

beratur menunggu giliran utk dpt scroll...
huhu...time ni nebes xterkata.. 2yg pic pun sume muka serius je..=p
then...after that...


the gift 4 u my beloved abah & mak
my inspiration which always be my side and the DOA for me...
Thanks a lot mak & abah.. love both of u..



tahniah maksu!!! (the word i hear from my nephew & niece)..huhu..terharunye..
Thanks a lot to dear sisters kak long, kak ngah and my bro (yg xdpt dtg..bz dgn bsnss..huhu)
especially my dear sis eina yg byk support n ada dikala suka & duka,
yg xjemu melayan adik mu die ni ek..huhu..
thanks jgk tlg gosokkn bju n jubah konvo..hehe=p



The best time I have with all of u dear frens.. Congrate sume!!!
Start from the 1st pic-my dear room8 awe & olin.. thanks a lot dear for being my best room8 and always share everything.. will miss time masak2 kt yab...=p
2nd n 3rd pic - my dear 2nd room8..hehe..(bilik nor,ira,umie & eila).. tmpt melepak utama + tmpt luahan prasaan..huahua.. (men2 je=p). Thanks korg coz always dgr cte2 kte n always support kte.. thanks sgt2... will miss the lepak + jln2 time...
4th pic - ecah, zaty, zack juga mainnah & mas (xde dlm pic).. tmpt lepak + timba ilmu n cite..hehe.. thanks 4 being my frens.. yg plg xbleh lupa.. bujang group(dila+ecah &zaty).. hopefully sume kenangan suka dan duka kte smpn bersama k...
Last pic - YAB girl's..hehe.. thanks korg yg slalu kongsi tips n yg plg best ble time ade besday..sume pun join....best moment dear frens....=p



Special pic with my dear fren awe.. kwn sekelas, sebilik, se'praktikal'..=p
even byk suka n duka yg kita lalui untuk mengenggam ijazah ini..
finally we satisfied with it right??=p..
ni hadiah utk kte bersusah payah + bersama2 study + wt presentation & projek kn..=p

Then....


Lambaian terakhir di UUM...
Congarate to all of u my dear UUM fren especially for Accounting student (2007-2011)
will miss the moment & memory at UUM..
keep in touch + be fren forever..

Friday, September 16, 2011

it's too complicated .(T.T)

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST GRACIOUS, THE MOST MERCIFUL.. ALHAMDULILLAH for giving me a chance to still live in this world.. Thanks ALLAH...


Semakin hari semakin rumit..
ke deqsu ni yg meng "complicated" kn keadaan ek??
xtau la.. keliru.. conpius... xtau yg mne.. (bkn sme je ke mknenye??emm...)
tengok.. ayat sume dh tunggang terbalik dah..huhu..

dh sebulan lebih xupdate blog.. last month update pun copy n paste je..huhu..
punya la xberkesempatan + xde mood... even story raya
+ story excited nk konvo pnye la banyak..
but, working life make me like this..

betul ke keje yg deqsu pilih skrg ni??
patut ke nk teruskan??
ke deqsu je yg rasa cmni???
but, can I ask u.. whats more important..

MONEY???? LIFE???? POSITION????

but almost people want to choose money + position..
why?????why????why???




Monday, August 15, 2011

Jom kita Check!!!!(",)

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST GRACIOUS, THE MOST MERCIFUL.. ALHAMDULILLAH for giving me a chance to still live in this world.. Thanks ALLAH...

CHECK LIST AMALAN DI BULAN RAMADHAN:

1. Mengucapkan tahniah (Selamat datang Ramadhan atau Selamat menyambut Ramadhan.

2. Niat sebulan bagi malam yang pertama dan selanjutnya niat untuk hari-hari.

3. Sembahyang Isyak berjamaah di masjid/surau.

4. Solat Tarawikh 20 rakaat.

5. Tadarus membaca bersemak dan berturut-turut juzuk.

6. Tidur malam membaca 4 ayat terakhir Surah Al Kahfi supaya dikejutkan bangun tepat jam 4.00 pagi.

7. Bangun jam 4.00 pagi dan setengah jam untuk Qiamullail ringan (Solat Tahjud, Solat Taubat dan Solat Hajat)

8. Jam 4.30 pagi masak sahur.

9. Jam 5.00 pagi/5.15 pagi makan sahur.

10.Jangan tidur sesudah sahur.

11.Solat Subuh berjemaah di Masjid.

12.Tadarus pendek.

13.Matahari tinggi segalah, lakukan solat Isyraq.

14.Menjalankan kerja harian dan menjaga pancaindera.

15.Jam 11.00 pagi tunaikan Solat Dhuha.

16.Lakukan Solat Kafarah Baul 2 rakaat. Rakaat pertama selepas Fatihah baca Surah Al Kautsar 7 kali dan rakaat kedua selepas Fatihah baca Surah Ikhlas 7 kali.

17.Jam 12.00 tengahari tidur, niat tidur waktu Qailulah (ganti jaga satu jam diwaktu sahur)

18.Solat Zuhur berjemaah.

19.Tadarus pendek.

20.Sebelah petang-menyediakan berbuka petang.

21.Solat Asar berjemaah di Masjid.

22.Jika masa petang jangan gunakan untuk bersiar-siar atau menonton TV yang melibatkan kemaksiatan. Sebaik-baiknya digunakan untuk mengikuti majlis-majlis ilmu atau berdoa kerana waktu itu amat mustajab.

23. Berbuka dengan ala kadar iaitu minuman yang belum dipanas oleh api atau dengan buah kurma atau buah tempatan.

24.Segera Solat Maghrib di Masjid.

25.Makan malam bersama keluarga.

26.Bersiap sedia untuk ke masjid menunaikan Solat Isyak dan Tarawikh secara berjemaah.


~(,")Sharing is Caring (",)~


Sunday, July 17, 2011

cite lme...tp,best!!!!hehe...





BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST GRACIOUS, THE MOST MERCIFUL.. ALHAMDULILLAH for giving me a chance to still live in this world.. Thanks ALLAH...


Alhamdulillah..dapat jgk update blog..he3..
macam yg deqsu dh jnji b4 ni..
pic2 @ langkawi
(dah lama sgt ter'draft' kt dlm list..huhu)

pic kt atas ni pic kt jeti kuala perlis...
sempat lagi nk posing2 kn..isk3..
ni la wajah2 gembira selepas anta final report kt uum...(^~^)yg ni plak ...dinner time(best2..ira blnje..hehe)
..b4 2 ktorg semua borong coklat!!!
punya la sakan shopping..xsmpt nk snap pic..
(opps...ade 1 pic je..cik umie kte ni bersama coklat2...)


hoho... time 4 my self @ my fav place..
luv it...tenang...hehe..
actually pagi 2 planning nak mandi laut..tapi,hujan plak..
xpela,hujan rahmat dariNYA... after hujan dah reda deqsu sorg2 je g tepi pantai..
sje m'cari ketenangan since yg lain sedap beradu kt chalet kn..hehe..
b4 nk check out n meneruskn misi berjalan..
snap2 jap kt chalet yg.....(huahau..korg,snyp2 sudaa ek..)

Then siap2 untuk destinasi seterusnya..
Pantai Chenang...
diorg pun nk jgk jln2 kt tepi laut ni kn..
n xlpe...aktiviti lompat melompat....hehe

ha...ni tempat wajib pegi ble kt langkawi..
jom nek cabel car..hehe
ske sgt view kt ats ni...
ala2 oversee gi2...=p

next....
aktiviti mesra alam...=)
suka sgt coz dapat beramah mesra bersama..
cik rusa, dik arnab n atuk ular...hehe
thanks my dear frens....
hopefully planning utk holiday together lagi pasni jd ek...

Sunday, July 3, 2011

it make me smile..=p

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST GRACIOUS, THE MOST MERCIFUL.. ALHAMDULILLAH for giving me a chance to still live in this world.. Thanks ALLAH...

Alhamdulillah....alhamdulillah..
syukur tak terhingga atas nikmat rezki kurniaan dariNYA..

29 Jun-tarikh yg xmungkin deqsu dapat lupakan...
macam2 jadi ari 2...
kelam kabut menyiapkan report praktikal...
siap2 berkemas nk bertolak ke uum..
then, terkejut dapat berita yg gembira+neves sgt2 ni..

apa2 pun ni semua atas doa dan dorongan dari family, cgu2,lecturer n kwn2 tersayang
thanks a lot.... muah3....hehehe=p

Finally.. report praktikal dah selamat hantar dekat lecturer..=p..ske3..
then..enjoy sgt2 dapt holiday dgn my dear frens...
awe, nor, umie, ira, ainal n jgk nana
korang memang best....=p...
pasni next trip plak k...hehe=p

then..skrg ni mse untuk future life..
kwin???no...no....no...
kje?? dah semestinye...hehe..
jom fokus utk keje!!!!!

Actually byk n story psl prktkl report n holiday @ langkawi..
but, maybe next time...
thanks a lot guys....
i am toooooooo hepy right know..=p

Monday, June 20, 2011

Thanks for the experience=p

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST GRACIOUS, THE MOST MERCIFUL.. ALHAMDULILLAH for giving me a chance to still live in this world.. Thanks ALLAH...

Entry before ni, memang something yang worse. Tapi, deqsu akui pengalaman yg ditimba terlalu banyak dan begitu bermakna. So, xsepatutnya jadi worse kn. I'm so sorry about that. Tapi, tula kn.. "kerana nila setitik, rosak susu sebelanga"..



Anyway, I'm really thankful for something.. Alhamdulillah.. Thanks a lot to all my dear Shah Alam Senior + Trainee coz korang memang BEST!!!! Banyak sangat tentang audit + tentang kehidupan yg deqsu belajar dari korang. Environment happening yang korang bawak 2 memang akan buatkan kita ingat korang sampai bila2..=p


Special wish for all of you:


Kak Aimi ( the cute sis),

Thanks a lot sis, dila belajar banyak sangat tentang audit, account, cara treat client n macam2 la. Thanks coz slalu dengar cite dila + faham dila. Dila doakan akak kuat menghadapi hari2 mendatang coz u always being strong before + i wish u happy forever for ur future life. Saranghae cute unni..=p


Kap (senior sempoi),

Thanks a lot ek. Banyak benda kite yg belajar, dari yg sepatutnya sampai la yang xsepatutnya..hehe (jangan marah ek, ko kan senior yang yang baik=p). Ni senior yg paling banyak deqsu wat job dengan die. Memang sempoi + suka bermulut manis (coz setiap job pun cakap nak belanja.) Tapi, sampai sudaa xde pun (huhu...men2 je..ade2 skali 2 kn..hehe). Ape2 pun wish ko dapat jd manager @ partner satu ari nanti coz confirm semua staff x pressure. Hehe..(pas2 nanti kita mintak keja kt si2 ek jd PA k..=p).


Sofi (senior sempoi 2),

Thanks a lot sofi atas tunjuk ajar yg diberikan. Rasa rugi sangat2 since xpernah dapat job dengan sofi coz sofi ajar cepat faham + clear. Dah la dari mula lagi teringin tp still hepy since dapat belajar something + lunch sama ..huhu . Apa2 pun wish u all the best coz sofi memang sempoi.=p


Azalie (senior skema),

Hehe..rasanya ko akan baca entry ni kot coz ko kan stalker kt blog ni. Anyway, gelaran kt atas ni saje2 je letak since 1st time ko masuk last month tengok cam skema je. Tapi, lama2 sama je dengan semua, sempoi..hehe.. Thanks a lot coz banyak ajar something yg baru + blanja kitorang time 1st gaji ari2 ek. Wish ko dapat bertahan kat situ selama yg mampu.. (relax k bro..hehe..khasyeyo..=p). Kawin jangan lupa jemput k bro..=p


Mie (mamat kelakar),

Hehe.. gelak.. gelak n gelak.. 2je yang mampu describe bila jumpa mie coz memang klakar, bak kata muadz mafia kapar la katakan.. Hehe.. Thanks ek mie coz selalu buat kitorang gelak. Tengah2 stress keje pun kitorg still boleh hepy since mie bawak kuar cite. I wish u all the best + jangan nk memilih sangat ok..hehe=p


Amad (mamat blurr)

Hoho.. Jangan marah ek, xde idea dh nk bg gelaran. Thank ek atas tunjuk ajar cmne nak tengok foreign exchange kt bank negara + layan kitorang dengan baik. I wish u all the best, jangan tension2 dengan manager (faham2 sudaa) + jangan selalu gaduh dengan sha tau..=p


Nazim (a.k.a en. J)

Huhu.. Gelaran ni diorg yg bagi k bukan kte tau..=p.. Emm, dengan nazim ni jarang la cakap since xpernah buat job sama. Tp, since die penah bagi tunjuk ajar kt deqsu + senior kepada cik azwa.. So, tau la jugak kn.. Anywy, thanks & all the best for a new work..=p


Muadz (mamat kapar + jiwang)

Opps.. Gelaran apakah ini?? Huhu.. Jangan marah ek muadz, ko kan penyabar orangnya. Bila nampak kfc je, mesti ingt psl yg ko selalu bahankan 2..hohoh..sabar jela. Apa2 pun ko trainee yg sempoi a.k.a partner 2..hehe.. Thanks atas tunjuk ajar + bawak kitorg makan kt umah ko ari2..=p


Sha (sweet frens),

Ha, ni lagi sorg geng trainee yg memang sempoi abis + baik ati.. Hehe.. Sha, sorry sangat2 ek coz xdapat teman sha praktikal lagi 2 bulan nanti. Tp, still ok kn coz staff yg len ada. Anywy, best dpt knl sha n be strong k for the others 2 month. Keep in touch.. If free nnt kte hangout k a.k.a bleh gosip2..huahua..(xde2,ktorg kn baik)...=p.


Anith & Wanie (new fren),

Emm, xtau nk describe lebih2 coz bru sebulan kenal korg kn. Tp,korang memang bek. Hopefully korg dapat bertahan lama + dapat bgi tunjuk ajar kt adik2 trainee baru k.. Thanks for cooperation n tunjuk ajar. I wish u all the best k..keep in touch.=p


Aisyah, Aida & Ezzatie (new trainee),

Emm..even baru 2 minggu kenal korg, tp best sgt coz korg rajin + bagi cooperation yg bagus. Hopefully korg kuat k untuk stay 6 bulan kt situ. Belajar sebanyak mana yg boleh especially dari senior2 yg dh lme. All the best k..=p


Kak yati (admin bek punya)

Thanks ek kak since banyak tunjuk ajar n bg nasihat kt kitorg. insyaAllah, akak buat kenduri kt umah baru nanti kitorg datang ek..=p


Wah...macam ucapan apa je kn. Tp, inilah entry yg memang deqsu teringin nak buat untuk meraka2 yg banyak bagi tunjuk ajar + meninggalkan memori yg terindah. Thanks a lot. Hopefully, one day all of us can sit + mkn2 together ok.. (hohoh..rosak bahasa)..=p.. Kite mintak maaf banyak2 if ada yg tersalah laku or kata sepanjang 6 bulan lepas ok..=p

Neomu....neomu...neomu.. Mianhae....






its all about six month

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST GRACIOUS, THE MOST MERCIFUL.. ALHAMDULILLAH for giving me a chance to still live in this world.. Thanks ALLAH...

If someone ask me about bad experience, Just one thing i can say.. "Its all about six month". Why??? Because at the first day of six month until the end of that its something worse.. (sorry to say that).. But, I'm really-really disappointed about that.


Huh... Speaking la plak kan.. Tapi, itulah realiti yg deqsu lalui selama 6 bulan ni. Macam yang korang semua sedia maklum yg sepanjang 6 bulan yg lepas deqsu ber'praktikal + melalui macam2 dugaan, pahit-getir hidup sebagai seorang budak praktikal yang agak "terlebih sudaa" dari yang sepatutnya. (faham2 sudaa..OK!!)


At the end ni bukan la deqsu nak merungut apa @ nak cakap apa2 yg xsepatutnya. Cuma rasa pengorbanan selama 6 bulan ni x berbaloi kalau nak dibandingkan dengan apa yang deqsu dapat di hari terakhir praktikal ni. Bagi korang adil ke bila seseorang yg jarang kita jumpa + xtau tentang apa yang kita buat selama ini untuk membuat penilaian keseluruhannya tentang kita? Even itu adalah tanggungjawab pihak tersebut, tapi xsalahkan untuk dia bertanya pada yg lebih tahu sebelum membuat penilaian. BETUL X???


Pepatah orang bercinta pun ada mengatakan: "tak kenal maka tak cinta" (huhu..sesuka hati den je kn.. xda kena mengena pun..wekkkk..=p). Emm, tapi serius memang sedih sangat dengan apa yg berlaku + deqsu agak kurang respect dengan insan yang xtau nak menilai yang mana plastik yg mana tulen + dengan org yg jadi plastik 2 sekali. Tapi, naluri seorang guru selalunya kuatkan?? So, apa yang deqsu harapkan agar lecturer dapat detect apa sebenarnya yg terjadi.. HOPEFULLY...



Moga kesedihan dijiwa bertukar ceria..

Mencari sesuatu yg lebih bermakna..

Agar pengorbanan diri tidak sia-sia..

Untuk kehidupan yg pasti disana..

Tuesday, May 31, 2011

After a month...i'm tired...

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST GRACIOUS, THE MOST MERCIFUL.. ALHAMDULILLAH for giving me a chance to still live in this world.. Thanks ALLAH...


Alhamdulillah.....
finally, after a month...
during this month my day full of emotion...
huhuhuhu.. like crazy things about that...
but.... immaterial (suggest to leave)...
immaterial??over planning materiality ke??
~
~
~
~
huahuahuahua..merepek sudaaa.....
abis semua ayat audit masuk dalam ni....=p
sedar xsedar dah 5 bulan lebih bergelumang dengan dunia audit ni..
memenatkan...sangat2 penat... tp, experiance..TERBAIK la...
but, i'm really enjoy it since its the right time to make my self busy...
~
~
~
~
but, at the end....
i'm realize something....
how far i want to run ......
the things still come back....
and i'm really2 tired about that....
~
~
~
~
I try to be strong.....
I try to be happy......
but.... only HE knows what I felt..
But, Alhamdulillah.......
HE always give me something to make me cool..
Alhamdulillah....
~
~
~
~
Thank sgt2 kt org yg bg kte keje byk coz mmg kena time la..huhu
(even penat+xcukup tdo+being crazy)
tp, enjoy since xingt sume benda2 2...
lastly,rasa nak lepas geram + penat cm kucing kt bawah ni..hehe

ELAKKKKKKKKKKKK>>>heheheh....
thanks for reading.....
make sure it under planning materiality OK!!!!!=p

Friday, May 6, 2011

~holiday~

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST GRACIOUS, THE MOST MERCIFUL.. ALHAMDULILLAH for giving me a chance to still live in this world.. Thanks ALLAH...

Alhamdulillah..finally...blog was updated!!!hehehe... Even nothing to share here right know. But, since i have a time.. so i really2 like to wrote something... this week i am too busy since need to cover others person work..(huh,really2 hate it!!!..).. But, it's a little bit ok since i need make my self busy.. (why???..emm...adela..hehe)..

Ok, since last week was a labor day.. so, it take 3 days to holiday..i'm really2 hepy + last friday was my birthday .. So, really2 thanks to my sis for the banana chocolate cake from secret receipe and also the present from my sis & my dear awe... Thank u so much!!!!!love u...=)...


hehe..mcm bese la kn budak 2 org ni..diorg la yg akan jd besday boy & girl in every besday..hehe
nyum2....hehehe...

Then, about the traffic jam..huhu...it make me headache lo... since it just take 1 and half hour actually, but at the last holiday, it take more than 5 hours..can u imagine how i feel during that time???..really2 make me so tired....emm...

Lastly, next week got a new job again with the same senior like before..hope we can settle the job with in the date stated like before...get ready k!!!!(but, it's maybe make me tired like before + also has somebody which really....emm...)=(....

Just want to share pic alya yg dh semakin tembum...hehe:

tembum x??? tp,geram sangat kt makcik sorg ni..hehe...luv u alya..=)

Friday, April 29, 2011

~na-ege saeng-il chukha ~

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST GRACIOUS, THE MOST MERCIFUL.. ALHAMDULILLAH for giving me a chance to still live in this world.. Thanks ALLAH...

Alhamdulillah....
Bertambah lagi umur..huhuh
(sedar x sedar dah 22 tahun hidup kt dunia ni)
means dh tua la kn??btl x???hehehe=p
....
....
....
Apa2 pun syukur alhamdulillah kerana masih diberikan nikmat hidup..
dikurniakan ibu bapa yg penyayang yg telah mendidik deqsu selama ni..
terima kasih tak terhingga buat mak & abah tersayang....
terima kasih kak long, kak ngah, abg fadil & kakak yg juga sentiasa support deqsu..
....
....
....
Opps, x lupa pada kwn2 yg wish especially mereka2 yg tersayang..(wah!!)
kita sayang korang semua..hehe=p..
tahun ni xdapat nak celebrate cam tahun2 sebelum ni kt kampus kn..huhu
Apa2 pun kenangan 2 tetap diingatan
....
....
....
huhu..skemanya la ayat arini kn????huhu..
just, arini hari mungkin xhepy cm thn2 sebelum ni since i loss my BFF..
really2 dissappointed...(huh,xtau nk describe..tp,sdh sgt )
"emmm,stop kt sni jela dlu coz rse nk nangis"
emmm(T.T)

Monday, April 25, 2011

~my girlfriend is gumiho~


안녕하세요... 잘 지냈어요..?

neomu...neomu...neomu...chuahae=p

neomu...neomu...neomu...bugushippo...=p

next story which make me enjoy it!!!!!=p



Details

  • Title: 내 여자친구는 구미호 / Nae Yeojachinguneun Gumiho
  • Also known as: My Girlfriend is a Gumiho
  • Genre: Romance, comedy, fantasy
  • Episodes: 16
  • Broadcast network: SBS
  • Broadcast period: 2010-Aug-11 to 2010-Sep-30

Synopsis

On one day after Cha Dae Woong ran away from his grandfather, he accidently freed a nine-tailed fox who was closed in a painting for about 500 years. He didn't realize what he has done, until the Gumiho (nine-tailed fox),who took the form of a beautiful woman, appeared in front of him. Dae Woong was really frightened that he ran away from her and fell on the riverbank.Since he was severely injured, Gumiho came to save him and gave him her most precious bead to share with him the mystic fox' strength, as she owes him her freedom. Gumiho then asked him if he can help her become human and how to act like one. In return, she allowed him to use her bead for him to shoot for his dream action movie despite his body's severe condition. As time goes by, their mutual relationship grew deeper as they start to fall for each other.


Act by:


let's enjoy the movie too....
even it's just fantasy....
but, still has a moral of the story..
"animal also has their extraordinary & heart"
so, being nice to everyone..
to everything...=p

...komawo...=p

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST GRACIOUS, THE MOST MERCIFUL.. ALHAMDULILLAH for giving me a chance to still live in this world.. Thanks ALLAH...


Alhamdulillah.....
lega sangat since dh submit progress report ..
Even weekend yg bru ni jd mcm apa ntah...
Tp, really2 feel free now..hoyee!!!!!!hehehe=p
(hopefully lecturer puas ati la ek dgn report 2)

HoHoHo...
cam dah xde keje sgt la ni kn since dpt update blog..
Tapi, sebenarnya ada je cuma keje 2 kena postpone esok..=p
So, jom kita enjoy!!!!!!!

Emmm, nak share skit kat sni since pg td dgn xsengaja dpt makan..
RED-VELVET CUP CAKE!!!!
mashkittaa......yummy!!!!!!
xcaya try la ek..=p


even just cup cake...
tapi, rasa puas la kn coz org belanja..hehe..
tengok je mcm simple kn...
tapi, rasa dia memang padan la dgn harga..
...
...
...
...
cream putih yg kt atas 2 bukan icing tau..
tp,coklat putih yg di 'blander"
so,makan pun xmuak...
ditambah dgn cake die yg manis2 buah..
just nice la...=p
harga dia plak RM8.40
(mahal kn???dh la kecik je)
...
...
...
...
Tapi, memang puas la..
Thanks pd yg xsengaja jgk blnja deqsu ek..=p


ha...ni kotak dia..
(pic kotak pun nak snap jgk kn???hehe..poyo je..)
since cake ni ada jual kt certain tmpt je...
....
....
....
Ha, ada 1 ni..mmg the best la..
unni belikan stokin hong ki...
so sweet kn??????
kamsahabnida unni...saranghae..=p
pasni nak collect brg2 hong ki la plak..=p..


Tuesday, April 19, 2011

~SeLamAt PenGaNtin bArU Emi~

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST GRACIOUS, THE MOST MERCIFUL.. ALHAMDULILLAH for giving me a chance to still live in this world.. Thanks ALLAH...
barakallahlakumawabarakaalaikumawajamaabainakumafilkhair ila Elmi Farahin & Fakhrul.... Semoga Bebahagia dan kekal hingga ke akhir hayat..insyaAllah...
Hijau pucuk pisang warna pilihan...
duduk dipelamin tersipu malu...
segak dan cantik sama padan...
moga berbahagia selalu...
Alhamdulillah, dapat juga pegi kenduri emi (my beloved room8 kmp) dgn pasangannya fakhrul.. Nak dijadikan cerita, hari ahad yg lepas deqsu dgn slumber je menuju ke umah emi tanpa sebarang alamat @ petunjuk (punya la bagus kn dah tau nk g kenduri, alamat ke plan ke semua xamik..huhu..teruk2..=p).. Tp,nasib bek la time men redah je 2 jumpa.. Kalau x, mmg balik umah balik la kn.. (moral of story, nk g mne2 kena tau jalan dlu k, jangan men redah je..huhu)..Tp,nsb bek jgk coz xsesat..=p.. kira ok la 2 kn???hehehe..
Selamat dah sorg lg kawan deqsu kawin..pasni spe plak??? dah semestinye la deqsu tggu org sebelah deqsu ni plak..kn awe kn?????heheh..(cepat2 skit ek).. xsabar nak jd pengapit ni.. Opps, ckp psl pengapit, ari emi kwin 2 time sesi bergambar, emi xde pengapit.. So,xpsl2 deqsu jd pengapit sementara jp time b'gmbr 2..huhu..(org kata nnt hlg seri, btl ke??) whatever la kn since deqsu pun xde plan apa2 lg..huhu.. tggu mamat korea ke kn..hehe=p..
last pic...actually xsempat snap byk pic pun since rmai sgt org + yg selebihnya ada kt camera diorg.. ape2 pun deqsu doakan emi berbahagia selalu.. cepat2 dapat baby ek..mst comei nnt + jd penyeri hidup utk both of u... (bru lengkap kn????xgitu..=p)