Tuesday, December 29, 2009

welcome back to campus

huhu....dah stat kls utk sem ni..tp, b4 2 deqsu nk story skit cmne bleh smpai kt sni.. actually ari jumaat dah lg dah gerak g umah olin dgn awe sbb ari2 sabtu nk follow olin g kndri maksu die kt Baling, Kedah.. ingtkn Baling just tmpt cmne je.. tp, very nice that place actually coz ada sawah padi yg terbentang luas dgn gunung-ganang serta pokok2 yg menghijau.. senang kata sedap la mata memendang..hehe..so, tenang la @ that kg. Lepas je kenduri ktorg bergerak blk ke UUM with olin family.. kre dua kete la.. n pd awlnya adik olin, iwan yg drive.. punye la xtau jln nk kuar highway blk.. so, ikut la jln dlm n mcm2 la tempat yg ktorg lalu..sgt2 adventure jln2 kt sni n nme2 tmpt pun plik2 tau.. siap lalau kt tasik pedu & byk lg tmpt reakreasi yg lain..teringinnye nk g..wlaupun ikut jln jauh n memenatkan.. tp.nice la... Cme sian kt oiln n iwan yg drive..hehehe..dah smpai uum dkt nk kul 6lbh..nk dftr pun dh lwt..so, duduk dlu kt university-inn wif olin family..(thanks a lot to olin n family ek..)..mlm 2 just kuar mkn n jln2 kt changlon..then soknye bru la ktorg dftr.. ape yg different this sem is dah tkr blk kt tgkt ats..huhu.. everything was ok..just time nk sidai kain la kne slow2 coz tkt plak jatuh kain2 2 kn..uhuh..then room8 pun still sme la..ingtkn dpt wt perubahan jgk duk b'3..tp, xberjaya..huahahuahuau... xpela..dh jodoh agknye..but, until now i'm still not see her la..huhu..mlm2 dh tdo awl..pas2 bgn trs g kls kn..so, xjmpe la..(bgs x idea ni nk elak dr jmpe org 2)..lalalalala=)..kla, t smbg lg coz nk blk smbg tdo..(pemalas btl kn??)tggu 4 next entry ek..

Saturday, December 19, 2009

sinopsis 'Pemilik Cintaku'

Mengisahkan tentang pengalaman cinta serta erti cinta yg sebenar yg diadaptasi dgn watak Qani’ah sbgai isteri and Dr. Muslih sbgai suami..

Qaniah seorg wanita yg tidak terlepas dgn perasan cinta dlm hati.. namun prinsipnya ‘ cinta hanya untuk suami takkan kukongsi ‘ merantai dirinya.. Pelbagai dugaan cinta yg dialami sejak zaman persekolahan lg.. namun diakui cinta itu satu lumrah, banyak surat2 yg diterima dari insan bergelar lelaki mengganggu fikirannya sehingga menyebabkan keputusan peperiksaannya jatuh.. Setelah itu dia bangun kembali meneruskan prinsipnya dgn menyibukkan diri dgn pelbagai aktiviti dan mengharapkan pertolongan dari Illahi agar dia tabah mengahadapi dugaan tersebut..

Ketika zaman matrikulasi dan universiti sekali lagi diuji dgn cinta dan bukan calang2 org yg cuba mencuri hatinya.. namun dia tetap berpegang teguh dgn prinsipnya.. Risikan dtg bersilih ganti, solat istikharah dilakukan namun tiada apa yg ditemui.. tambahan pula cara mereka tidak menyenangkannya.. ‘menghantar sms tanpa ada org perantaraan’ menjadi antara sebab dia menolakknya..

Namun, kata org jodoh pertemuan telah ditentukan.. risikan dari seorg yg tidak dikenali menambat hatinya.. bukan kerana apa, kerana akhlaknya dan caranya. Majlis pertunangn telah pun selesai, namun pertunangan xmenghalalkan hubungan seseorg.. mereka tidak berhubung melainkan adanya org perantaraan.

Sampai masanya majlis pernikahan berlangsung.. kini bermulalah sebuah kisah cinta.. bermulanya ‘dating cinta’, nikmatnya sungguh terasa.. berbual dan bermesra. “syukur Alhamdulillah, klu sudah biasa dating sebelum kahwin mst tiada apa yg dpt dibualkan sgt kn???” kini juga baru terasa rindu yg teramat walaupun hanya seketika berjauhan.. inilah nikmatnya cinta selepas kawin.. tiada apa yg salah kerana insan itu sudah halal baginya..

Kehidupan berumah tangga dijalani dgn penuh bahagia.. sunnah Rasulullah dilakukan bersama.. indah saat bahagia itu.. walaupun dugaan datang melanda.. namun ditempuhi dgn redha..” Alhamdulillah, sungguh baik akhlak suamiku yg sentiasa menjaga hatiku dan mengikut sunnah Rasulullah”.. manakan hati tidak tertawan dgn perilaku sebegini kn??
p/s: hanya ini yg dpt sy kongsikan bersama..nk tau lbh detail ?? ha. Bce la bku ni ek..heheh.. actually byk tip2 menepis cinta dan mcm2 tips ada tau..cerita dlm buku ini mengingatkan sy tntg pengalaman lalu.. bukan mahu membuka pekung didada @ mendebik dada..sekadar ingatan bersama.. ketika itu sy dizaman matrikulasi.. xsngka sebuah persahabat yg suci dicemari dgn cinta yg blm pasti halal.. tp, sy xslhkan sesiapa krna cinta itu lumrah manusia dan dia juga insan biasa..namun cinta yg diikat (huhu, skema gle..lbh krg couple la mksdnye..huhu) hanya bertahan bbpe bulan, masa 2 kecewa xterkata la kn.. sy trskn hdp dgn bz kn dri n lbh mendekati Allah.. hanya itu yg menenangkn sy.. lgpun byk tanggungjawab sy d mtrk, tggjwb t’hdp blok, dri sndri n family.. Alhamdulilah, result sem 2 begitu mengejutkn even I’m not study.. inilah hikmah d sblk ape yg berlaku.. Akhirnya sy sdr perkara sbgini xptt berlaku coz b4 ni ade prinsip yg sy pgg dr zaman sekolah.. tp, npe ketika 2 fkrn ni terlalu sgkt??huh.. namun, sy trskn prinsip 2 smpai skng.. no more love until I get married..insyaAllah.. huhu… I try my best to be a good muslimah n may Allah bless me.. moga d kurniakan jodoh yg diredhai oleh Allah.. kejar cinta Allah & Rasul sblm cinta manusia…=)

Friday, December 18, 2009

Salam Maal Hijrah 1431H


Salam Maal Hijrah 1431H buat muslimin dan muslimat seluruh dunia.. Alhamdulillah, bertambah sthn lg kte d berikn peluang utk trs hdp d muka bumi ini.. InsyaAllah, thn ini lbh baik dri thn sblmnya.. azam deqsu hanya satu, agr dpt memperbaiki kekurangan diri & hidup sentiasa dlm redha Illahi..

Thursday, December 17, 2009

"my holiday"

ha..my holiday..cti yg pndk, tp pnh dgn aktvt..hehe..i'm so hepy especially bleh spend my time wif my family..stat beraktiviti ni after rye haji.. firstly, deqsu g umah kak long utk tlg2 die uruskn umah ank2 coz amir & fitri nk bersunat..after 2 deqsu joint mini BBQ Ehoza..ni la 2nd time deqsu joint even Ehoza after futsal last year.. n then going 2 my friends wedding mala @ klang(alg2 dah ade kt area ni).. actually @ this time, ada wedding kwn deqsu lg sorg, diela.. tp, deqsu xdpt nk g coz dh jnji nk duk umah kak long that week..sory diela.. anyway hope both of my friends hepy & bahagia dunia n akhirat..insyaAllah.. pas2 byk temankan dgn kak long n ank2 coz kak long pregnant again..(hepy,tiap2 thn dpt ank buah..alhamdulillah).. week after 2 plak duk smggu kt umah kak ngah utk jge bdk) (@ this time dpt la drive kt pekan klang yg sbk ni..huuhuu..mle2 tkt la jgk..grrgrr).. ksmplnnye cti ni byk jd baby sitter la.. d smpng 2 byk jgk aktvt sampingan dgn diorg.. tp, wlaupun sbk dgn family deqsu dpt jgk jmpe dbat n djah n awe.. thanks all of u coz sdi spend time wif me..hehe... actually byk yg deqsu nk share.. klu nk cte abis pnh 2 page la plak kn..hehe.. so, i just want 2 share the pic here..




Tuesday, December 8, 2009

'pemilik cintaku'


alhamdulillah...finally jmpe jgk buku ni td kt warta.. actually awe yg bg tau psl bku ni n sy smpt bce separuh je...d sbbkn isi yg menarik d smpng byk ilmu n pengajaran yg dpt d ambil especially wt remja2 skng yg byk terjebak dgn cinta palsu...so, deqsu try jgk cri smpai la jmp td...alhamdulillh... emmm, actually byk yg sy nk share kt sni coz lm dh xupdate blog..tp, biarlah dlu coz mood nk mengarang 2 blm ade..hehe..(ceh2..mcm bgs je..huhu).. lgpun, skng kt umah k.long n laptop de virus...so, tkt nk msk pendrive nk share pic..so, nn2 la ek..hehe=)

Wednesday, November 18, 2009

finish.....hepy holiday....

waa..hepynye...xsbr nk blk...hehe...jap je lg ek dila..sabar2..mlm ni sy akan nek bas kul 9 kt alor star... so, jap g nk siap2.. Alhamdulillah..dah selesai pun sem 5 ni... huhu.. tanpa d sedari lg setahun je nk duk kt sintok ni...insyaAllah... tp, dlm 5 sem kt sni.. sem ni la terlalu banyak dugaan & cabaran yg kne d hadapi.. mcm2...bkn setakat pelajaran je.. tp, problem kawan2, hati & perasaan.. sume ada la..(ha..jgn salah fhm plak ek..ni xde kne mengena dgn cintan-cintun ni) ...hehehe.. harap2 sem yg baru nnt semua akan jd seperti biasa & kehidupan ni dapat d jalani dgn lebih tenang & bahagai.. insyaAllah, agar Allah permudahkan segalanya... actually byk nk tulis sbnrnye..tp, cm xsmpt je ni.. so, doakan deqsu selamat samoai ke destinasi yg d tuju n wish best of luck utk spe2 yg still ade exam... especially bdk2 SPM & STPM.... chayok2!!!..gambate kudasai!!!!..
ha..untuk ingatan bersama : jaga diri semasa d rumah, jaga akhlak & peribadi serta tingkatkan amalan... insyaAllah hidup kita sentiasa akan diberkati-Nya .... sy mohon ampun & maaf andai ada tersalah kata & perbuatan.. sebab sy ni hanya manusia biasa yg xlepas dr membuat silap.. lgpun, kita xtau bila nafas akan berhenti.. bila roh & jasad akan berpisah.. cuma yg pasti DIA telah menentukan segalanya & ia pasti terjadi pada masanya... tidak kurang sesaat @ pun lbh...
emmm... hepy always ye kwn2.. insyaAllah.. ada masa blog akan d update (cewah2..cm ade je org nk bce..hehe..perasan sorg2 la ni...huhu)..just nk share kata2 yg indah n bermakna ni...
ketika kamu lahir, kamu akan menangis dan orang disekelilingmu tersenyum.
jalanilah kehidupanmu sehingga nanti, ketika kamu mati, kamu tersenyum dan org disekelilingmu menangis...

Thursday, November 5, 2009

really miss them...

huhu...paper xstat pun lg...tp, xsbr rsenye nk blk umah...rindu kt ank2 ni..hehe...lamenye maksu xjmpe fitri, amir, aidil, khalish, ain,kimie & nadif...tmbh2 ain & aidil ada kt Tapah..lg la xsbr nk jmpe coz ari2 call abah n mcm2 la abah cite psl ain & aidil ni yg semakin nakal..dgn ain yg skng ni dh byk cakap..huhu... jom, blk ni lwn2 ckp dgn maksu...hehehe..ape2 pun sbr2 coz paper byk lg menanti ni..usaha2!!!!!!!!!! chayok2....

" all of them are my ispiration"

Saturday, October 31, 2009

don't be sad

kebahagiaan adalah anda merasa aman atas diri, masa depan, keluarga dan kehidupan anda sendiri..semuanya ini tersimpan dalam keimanan, redha terhadap qada' dan qadar-Nya serta diiringi dgn sifat sabar dan qana'ah. Tetapi dlm kehidupan kita seharian ini pasti ada kesedihan dlm hati mungkin kerana musibah yg melanda ataupun kita yg gagal mengawal emosi kita..sy terpanggil utk berkongsi bait2 gubahan syair dr Ali bin Syibl yg berbunyi:

jika dirimu dilanda kesusahan
bisikkanlah harapan yg menjanjikan kepadanya
maka dgn janji itu dirimu akan menjadi senang
perisailah dirimu dgn harapan
agar tidak putus asa
hingga kecemasanmu lenyap dimakan waktu
tutupilah kesedihan dari teman2mu
kerana di antara teman2mu
ada org2 yg dengki
dan senang dgn penderitaan org lain.
buanglah fikiran yg buruk terhadap segala sesuatu
kerana hal ini akn membuat yg bersangkutan
mati sebelum waktunya
kecemasan itu tidak selamanya
mengongkong seseorg
sebagaimana kegembiraan pun
tidak selamanya menghiasinya
andai kata jiwa ini tidak pernah menyalahi aqal
nescaya terasa tidak jernih kehidupan ini
bagi org2 yg berwaspada

emm..syair ini memberi makna yg terlalu mendalam..byk maksud yg tersirat dan byk perkara yg disentuh dlm syair ini..hayatilah ia agr kita tidak terlalu bergembira dan tidak terlalu bersedih dgn apa yg berlaku dan ada disekeliling kita...syukurilah nikmat kurniaan yg Esa kerana kita di dunia ini hanya sementara..don't be sad coz ALLAH always with us..

Thursday, October 29, 2009

wanita itu cantik..


wanita cantik menurut ALLAH adalah:

"..melukis kekuatan melalui masalahnya.."
"..tersenyum di saat tertekan.."
"..tertawa di saat hati sedang menangis.."
"..tabah di saat terhina.."
"..mempersona kerana memaafkan.."
".. mengasihi tanpa meminta balas.."
"..bertambah kuat dlm doa & pengharapan ilahi.."


jadilah wanita yg cantik dgn kekuatan imannya, yg cantik dgn amal ibadatnya, yg cantik dgn akhlaknya, janganlah jadi wanita yg hanya cantik pada luarannya, tp, jadilah wanita yg cantik luar & dalamnya..dan yg paling penting jadilah wanita yg cantik disisi Allah...insyaAllah...

Wednesday, October 28, 2009

SELAMAT BERJUANG SAHABAT!!!


saat kejayaan ditagih,
usaha itu menjadi taruhnya.
saat kejayaan diharapkan,
kosentrasi itu menjadi ukurannya.
saat kejayaan diimpikan,
angan2 menjadi peranannya.
saat kejayaan didambakan,
pada-Nya sahaja disandarkan segalanya.

SELAMAT BERJUANG SAHABAT2KU!!!!!
ALL THE BEST IN IMTIHAN!!!!!


best of luck 4 final exam utk sahabat2 semua, mungkin banyak dugaan yg dihadapi dlm menempuhi onak duri dlm kehidupan ini..tp, anggaplah itu semua ujian dari Yang Maha Esa.. segalanya perlu kita tempuhi dgn hati yg redha.. mencari ilmu itu 2 amanah kita sebagai khalifah dimuka bumi ini.. oleh itu teruskan usaha kita menuntut ilmu dgn niat semuanya kerana Allah.. insyaAllah, Allah akan membantu hamban2ya yg ikhlas..insyaAllah..aminn....

Wednesday, October 21, 2009

SUBHANALLAH... SEJADAH…

SUBHANALLAH..hanya itu yg mampu di ucap tatkala mendapat berita 36 sejadah solat di sek ren kg tok sangkut, pasair mas, kelantan semalam.. renungk2kan lah..mungkin ada yg tersirat d sebalik kejadiaan ini..mari kita tingkatkan amalan n terus menegakkan agama suci ini..aminn...(thanks 2 kak wie & zariq atas info ni n atas usaha send pic ni ek..=))

Tuesday, October 13, 2009

thanks sahabat..

hidup ini adalah utk bersyukur,
bersyukur pada org yg menyakiti
kerana dialah org yg menabahkan hati kamu,
pada org yg xmengendahkan kamu
kerana dialah yg memupuk berdikari
pada yg menjatuhkan kamu
kerana dialah yg memperhebatkan abilitimu
pada yg mengujimu
kerana dia memberi peluang mujahadahmu
pada yg menyiksakamu
kerana dia yg menguji kesabaranmu
bersyukur dgn segala ujianNya
kerana itu tanda tarbiyah dr yg ESA.


syukran wt sahabat yg sentiasa ada d kala senang & susah. Sentiasa menjadi pendengar yg setia dlm berkongsi kegembiraan dan kesedihan. sentiasa mengingatkanku akan MU..Syukur Alhamdulillah atas kurniaan yg Maha Esa ini.. sesungguhnya, aku sayang akan sahabatku ini.. andai d beri peluang inginku berbakti padanya.. andai d beri nafas yg panjang inginku sentiasa bersama tanpa meminta sebarang balasan..Ya Allah, lindungilah sahabatku ini dan agar dirinya sentiasa dalam redhaMU...jika tiada lagi aku didunia ini..kurniakanlah dia sahabat yg baik yg sesuai dengannya..aminn.....


Monday, October 12, 2009

@ moment...

RASA BENGANG SGT DGN SOMEBODY NI...
TP, SABAR YE DILA..
DLM DUNIA NI MCM2 ORG ADA......
ADA HIKMAH ATAS SETAP YG BERLAKU 2...
SABAR!SABAR!SABAR!SABAR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sunday, October 11, 2009

hepy besday....

2 Oct -hepy besday frens...Umie Farhana Zakaria (21)
10 Oct -hepy besday my luvly bro..Mohd Fadzil Buyong (28)
11 Oct -Hepy besday my best frens...Mohd Zariq Marzuki (20)
13 Oct -Hepy besday djah...Qhadijah Hassan (20)
23 Oct -hepy besday c-lah..Nor Asilah Azmi (21)

semoga hidup sentiasa dlm redha Allah & Bahagia dunia akhirat...kita sayang semua...hehe

Saturday, October 10, 2009

dugaan....

Rasanye belum terlambat utk ucapan salam syawal walaupun arini dah masuk hari yg ke-21. Actually byk aktiviti sepanjang bulan syawal ni n byk jgk perkara2 yg xsepatutnye jd dlm bulan ni. Tp, itu semua takdir yg Maha Esa, kita sebagai hamba hanya mampu menerima dan memperbaiki kelemahan diri kerana setiap ujian yg berlaku itu mesti ada sebab - musababnya kn???.. lgpun, Allah xakan menguji seseorg itu melainkan yg mampu dgn kekuatan diri kita seperti dlm firman-Nya:

Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dgn kesanggupannya…..(2:286)

Kadang2 dalam kehidupan kita seharian ini, kita xsedar akan salah n silap yg kita lakukan sebabnya kita akan terus mencari sebab dan alasan sehingga apa yg kita lakukankan itu baik pada pandangan kita walaupun hakikatnya perbuatan tersebut salah, itu semua nafsu kn sebenarnya?? So, nak xnak kita kena lawan dgn perasaan kita sendiri. Seperti dalam firman Allah:

Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui. (2:216)

Jadi, sebenarnya dlm kehidupan kita seharian ni kita kena sentiasa redha dan bersyukur dgn ketentuan ataupun ujian yg telah Allah takdirkan. Walaupun mungkin kita rasakan ujian @ dugaan yg kita hadapi 2 terlalu berat. Jangan pula kita menghadapi sesuatu itu dgn perasaan marah sebab marah bukanlah penyelesaiannya. Deqsu rasa sendiri bila terus ada rasa marah dlm diri ini, kita xakan rasa tenang sehingga ada rasa maaf & redha dlm diri kita. Mungkin apabila berhadapan dgn ujian 2 kita xboleh nk berfikir apa2, tp 2 hakikat yg kita kena terima dan perbaiki.

p/s : 1 more thing, I just share all of this because when I share, it make me responsible to do it and I must do it not for anybody but for “redha Allah”. I hope everything will be fine and may Allah bless us. Ujian yg dtg bukan sekadar asam-garam kehidupan tetapi sebagai peringatan utk kita sentiasa mengingatinya kerana Allah xpernah melupakan hambanya, cuma kita saje yg sering leka dgn nikmat kurniaan-Nya.

Entry untuk kakakku … hehehe

Firstly, rse nk gelak dlu kot utk tajuk entry ni..hehehehehehe (gelak guling2 cm yg dlm ym)..=) sbnrnye sje je entry ni d tujukan utk my dear sis yg sbk tnye npe xupdate blog.... Actually, lately ni deqsu busy dgn assignment n exam .. maklum la kn dah nk akhir sem ni byk la bnd yg nk kne settle kn.. lps 2 byk plak onak duri, liku-liku khdpn yg perlu d tempuhi (ayat skema btl..hehe).. klu ikutkan mmg byk story n input yg nk d postkn dlm ni…cmenye..xberkesempatan je byk lagi keje lain yg perlu di taip n difikirkan..so, 2la reason saya ye cik sazarina..sekian utk entry ini..hehe..jom tgk story yg lbh menarik..hehe..

Friday, September 18, 2009

Salam Aidilfitri....


Salam Aidilfitri buat semua muslimin muslimat... Alhamdulillah dapat juga menunaikan puasa yg penuh berkat ini.. deqsu mohon maaf kepada semua yg mengenali andai ada tersalah kata, terkasar bahasa, mengguris hati dan perasaan.. deqsu juga manusia biasa yg xlepas dari membuat kesilapan.. huhu.. sedih sebenarnye meninggalkan bulan yg mulia ni..agar kita bertemu lg ramadhan yg akan datang.. terus tingkatkan amalan agar kita sentiasa dekat dengan-Nya.. Semoga perjalanan kita ke destinasi yg dituju diberkati Allah dan selamat sampai hendaknya... xsabarnya nk jumpa ank2 buah yg amt dirindui dan juga ahli keluarga yg lain.. salam lebaran... maaf zahir dan batin..

Saturday, September 12, 2009

finish!!!!

Syukur Alhamdulillah sebab habis sudah mid-sem exam & perubahan dlm blog ni. Firstly, thank u so much to my luvly sis coz dah banyak menghabiskan masa untuk meng ‘upgrade’ kn lagi blog ni (huhu, broken English betul.. kalau lecturer BI tengok ni conform kena marah).. semalam baru lepas last paper 4 mid-sem, paper company law (susah la jgk coz ttbe dlm dewan xingat cerita kes.. huhu).. disebabkan nk release tension, kitorg sebilik pas je exam terus bergerak ke Alor Star utk shopping raya .. hehe.. shopping la sangat kn coz duit pun dah berkurangan.. so, cuci2 mata jela & ade la beli t-shirt sehelai coz ade less (kalau x, jangan harap la kn.. huhu..) after jalan2 kat Alor Star, kitorg singgah plak kt Jitra smpai la tunggu waktu berbuka n then solat kt surau Jitra. Sebelum smpai bilik singgah pulak dekat mall coz nk anta gambar2 yg nk kena cuci untuk projek MALAN.. banyak betul destinasi arini.. smpi bilik dah dekat pukul 9 lebih.. so, ape lagi alamatnye wt terawih sendiri lmbt la..huhu.. pas terawih terus tido (penat ..zzz).. tp, actually semalam lepas je solat maghrib 2 rasa xsedap ati sgt.. xtau la kenapa even dah call kakak n kak ngah..tp, still xhilang rasa 2 (selalunye bila rasa cmni deqsu akan call family coz automatic hilang rasa 2).. but, that thing not happen.. Why ha??? Until now, I’m still thinking coz rasa cam nk nangis je ni … huhuhu =(……

Saturday, September 5, 2009

relax skit....

Alhamdulillah.. rasa relax skit bila dah lepas 2 paper semalam.. huhu.. walaupun jwb mcm ape je.. tp, ok la kn coz bukan senang nk menghadapi 2 paper dalam masa yg sama.. nothing 2 story actually just i'm always thinking.. kita ni manusia biasa xlepas dr masalah kn???.. tp macam mana ade sesetengah org 2 kn cool je menghadapi masalah???.. tension kn ble ade masalah ni???.. huhu.. tp, bila d fikir2 kn balik kita sepatutnya bersyukur dgn masalah yg kita ada coz Allah menguji seseorg 2 bukan saje2 tp supaya kita ni lebih dekat dgn-Nya.. kadang2 2 bukan sebab ape pun kita xboleh nk handle prob 2 cme kita ni xkuat n xboleh nk berfikir dgn tenang n positif kot.. lg 1 mgkn sebab iman yg belum betul2 mantap d dada..

"..Ya Allah kuatkan lah iman hambamu ni serta org2 yg ku sayangi agar tabah menghadapi ujian darimu.."

lg 1, msti rasa nk marah je bila ade prob ni kn???.. so, perbanyakkan la istighfar agr kita bleh mengawal sifat marah itu.. seperti dlm firman Allah :

"..Dan bersegeralah kamu kepada (mengerjakan amal-amal yang baik untuk mendapat) keampunan dari Tuhan kamu, dan (mendapat) Syurga yang bidangnya seluas segala langit dan bumi, yang disediakan bagi orang-orang yang bertakwa. Iaitu orang yang mendermakan hartanya pada masa senang dan susah, dan orang-orang yang menahan kemarahannya, dan orang-orang yang memaafkan kesalahan orang lain. Dan (ingatlah), Allah mengasihi orang-orang yang berbuat perkara-perkara yang baik.." (3:133,134)


moga kita sentiasa tabah menghadapi ujian n sentiasa hidup dalam redha Allah.. insyaAllah..

Sunday, August 30, 2009

busy week...

Alhamdulillah, sedar xsedar dah seminggu pun kita berpuasa di bulan ramadhan yg mulia ini disamping dapat menunaikan solat terawih utk 1430H.. dalam seminggu ni jgk deqsu rasa penat sgt, tp bukan la sebab berpuasa tapi sebab terlalu banyak test & assignment yg kena buat.. mungkin dugaan bulan puasa ni ada hikmah disebaliknya.. insyaAllah.. k, smbg blk… hari2 yg dilalui minggu ni different sgt coz kebiasaannye deqsu akan tido awal xpun paling lambat pukul 1 la.. tp, mggu ni xlg dah.. pukul 3 & 4 dah jadi kebiasan plak stat je dari ahad yg mana ada presentation utk subjek business professional communication.

Hari isnin plak ade quiz tax yang xdiduga n tajuk yg msk 2 mmg la deqsu xstudy langsung.. (so, main wt jela kn.. bujet2 reti wt.. hehe).. hari selasa plak ada SDG n at the same time, kne tegur la dgn Dr. Aziah psl tax.. (rsenye Dr. prasan kot yg deqsu ni xstudy sgt tjk ari2.. xpsl je kn).. anyway, thanks Dr. … mggu ni jgk sibuk dgn assignment OB yg nk kena hantar & bermacam dugaan la dlm nk wt assignment ni coz ade sleeping partner yg nk memutar belitkan fakta & menyusahkan kitorg yg lain ni.. (..yg ni mmg thp sabar la sgt2..)… seterusnya dgn mid-sem exam utk paper financial acc & paper OB.. n test UBS… for test UBS ni, agak kelam kabut n rse xready la coz smpt wt exercise pun 1 je kn… dah la td jwb ximbang.. risau je… but, thanks a lot to awe & syafiq yg byk tlg tadi ek.. (ha, jgn ingt deqsu tiru ke ape plak tau coz exam UBS ni siap bleh tanya lecturer, tengok buku, bincang & diberi masa tmbhn lg.. mklm la bekerja dgn computer kan.. so, byk la probnye kadang2 2).. anyway, thanks agains guys.. malam ni kami 1 geng dapat la bukak puasa bersama coz before ni xberkesempatan kn… bukak puasa yg sederhana tp happening.. alhamdulillah.. hopefully, hari2 yg mendatang ni lebih baik dari sebelumnya.. insyaAllah..

Tuesday, August 25, 2009

life must be go on...

hehehe... wt topic about actually???? but, we need to remembered everything in our life because if we not prepare 4 something worse or surprise we can loss everything & don't know what 2 do right?? i just think because life like a wheel.. sometime we at the high, sometime we at the low.. sometime we happy, sometime not... sometime we have a friends 2 share prob & happiness.. sometime we don't know actually we have the real friends or not to share everything.. sometime we need to happy even we in sadness... sometime we need sad even we in happy.. but everything we must prepare so that we can 'redha' if everything happens because all those thing come from Allah & actually has something secret in every things happen... insyaAllah we always in 'REDHA ALLAH'.... just be prepare for everything....

Saturday, August 22, 2009

wahai tetamu ramadhan..

“wahai tetamu Ramadhan,
Untukmu rahmat dan maghfirah,
Air mata taubat,
Dendangan tadarus,
Selimut tarawih dan bantal tahajjud,
Moga mewarisi Jannah”

Alhamdulillah.. Ramadhan datang lagi.. dimana merupakan bulan yang penuh keberkatan, kemuliaan serta kerahmatan dan juga merupakan bulan keampunan.. apabila bulan ramadhan sudah pastinya dikaitkan dengan puasa iaitu merupakan rukun Islam yg ketiga yang wajib kita mengerjakannya.. dimana kita dikehendaki menahan lapar dan dahaga dari terbir fajar sehingga terbenamnya matahari disertakan dengan niat agar kita merasa kesusahan mereka yang terpaksa berlapar dan dahaga contohnya umat Islam di Palestin yang terpaksa menahan lapar dan dahaga kerana peperangan yang melanda.. Oleh itu, puasa juga tanda rasa kasih kita sesama umat manusia.. di harap Ramadhan kali ini memberi seribu makna yg mendalam buat kita umat Islam..di harap juga bulan Ramadhan memberi kita keinsafan dan menjadi satu titik permulaan untuk kita lebih dekat dengan-Nya dan harapnya berterusan hingga ke akhir hayat.. saya kata begini bukan apa kerana kadang-kadang kita sebagai manusia ini sering leka dan hanya akan beramal apabila tibanya Ramadhan.. sedangkan hidup ini adalah untuk mengabdikan diri kepada-Nya tidak kira bulan apa pun juga tidak kira apa yang berlaku sekalipun.. cuma dibulan Ramadhan ini kita boleh meningkatkan lagi amal kita dengan melakukan solat terawih dan sentiasa mengamalkan solat tahajjud dan kita berdoa agar kita bertemu dengan malam Lailatul Qadar (malam yang lebih baik dari seribu bulan) iaitu merupakan permulaan diturunkan Al-Quran dari Luh Mahfuz kepada Nabi Muhammad SAW.. ini adalah untuk peringatan kita bersama kerana saya juga sering alpa dengan amanah-Nya.. insyaAllah agar dibulan yang mulia ini kita beroleh keberkatan dan keinsafan yang boleh membawa kita lebih dekat dengan-Nya sepanjang hidup kita.. insyaAllah..

Monday, August 17, 2009

August!!!!!!!

August come back!!!!!!!!!!!! emm... bznye la dr 1st ogos smpai la ke skng ni.... mcm2 perkara nk kne settle dgn assgnment yg xpernah putus, project, discussion, program & mcm2 lg la... huhuhu... mmg bulan ni bulan yg mencabar kesabaran sungguh... Alhamdulillah masih dikurniakan kesabaran yg boleh tahan dgn karenah manusia yg mcm2 dlm kehidupan ni.. klu x mst dah ramai la yg kne kutuk.. huhu.. (isk3.. nsb bek, klu x wt tmbh dosa je kn.. huhu).. actually sepanjang 2 mggu ni byk benda yg nk d citekn kt sni.. tp, xberkesempatan & idea2 pun semua dah lari.. huahua.. cme yg bestnye 7ogos ari2 g KPMG Penang.. wt spe2 yg xtau, KPMG ni sebuah audit & tax firm.. best pegi coz dpt tgk suasana keje & dpt tmbh knowledge lg psl accounting.. actually skng ni kt umah, 1week for midsem break.. emm, cm best je cti kn??? tp, sbnrnye xsgt la coz byk keje lg nk kne settle kn.. lgpun byk paper menanti pas cti ni.. huhuhu (...pening kapla den..).. nk msk kn pic 2 nnt2 la coz ni pun berkesempatan nk post coz sementara tgh cari journal.. huhu.. maybe next time bleh add story lg.. anyway, now i just feel happy n so peace.. alhamdulillah... why??? just me know what about it.. hehehe=)

Monday, August 3, 2009

rasa something la..

emm... ntah ble la nk sihat kn??? dugaan sungguh.. astaghfirullahalazim... cm merungut plak.. Ya Allah, sesungguhnya aku redha dgn ujian mu ini... cme lately ni xlalu sgt nk mkn n lately ni jgk xtau la npe benci sgt dgn insan yg bergelar lelaki... maybe lately ni ade insan2 yg membuatkan deqsu rse sakit sgt.. dah la mmg tgh sakit ni.. huhu.. ee.. nme je kwn.. tp cm xfhm pun perasan kawan die ni.. geram pun ade.. mls nk cntct dah org cm2.. geramnye... lps 2 plak ade insan2 yg xfhm2 bhsa.. ntah la nk kne ckp bhsa lain bru faham kot.. lantak korg la.. janji korg bahagia n xmenyakitkan lg hati deqsu yg mmg tgh sakit ni... ape2 pun deqsu dah maafkan, cme geram je ble org xreti nk fhm perasaan org lain.. pas2 plak xpsl je org yg cari psl dgn awe pun kne skali... 2la, wt lg org geram.. kn dah kne.. huhu... sory la ek spe2 yg terlibat coz korg wt cm2 xkne time la.. huhuhu....

Friday, July 31, 2009

Cinta???

sejenak mengenai cinta:
*mereka yg percaya cinta dunia*
  • Cinta mampu melunakkan besi, menghancurkan batu, membangkitkan yang mati dan meniupkan kehidupan padanya serta membuat budak menjadi pemimpin. Inilah dahsyatnya cinta.
  • Cinta sebenarnya adalah membiarkan orang yang kamu cintai menjadi dirinya sendiri dan tidak mengubahnya menjadi gambaran yang kamu inginkan. Jika tidak, kamu hanya mencintai pantulan diri sendiri yang kamu temui didalam dirinya.
  • Cinta dapat mengubah pahit menjadi manis, debu menjadi emas, keruh menjadi hening, sakit menjadi sembuh, penjara menjadi telaga, derita menjadi nikmat dan kemarahan menjadi rahmat.
  • Cinta datang kepada orang yang masih mempunyai harapan, walaupun mereka telah dikecewakan. Kepada mereka yang masih percaya, walaupun mereka telah dikhianati. Kepada mereka yang masih ingin mencintai, walaupun mereka telah disakiti sebelumnya dan Kepada mereka yang mempunyai keberanian dan keyakinan untuk membangunkan kembali kepercayaan.
*cinta pada pandangan Islam*
Cinta adalah pengorbanan, perkongsian, kesabaran dan ketaatan kepada yang dicintai. Dalam konteks ini, umat islam ituntut untuk melakukan ketaatan kepada seluruh suruhan allah,berkongsi kesenangan dengan orang lain dan sangup berkorban harta yang disayangi demi cinta kepada pencipta.

“ bukanlah menghadap wajahmu kearah timur dan barat itu suatu keajaiban, akan tetapi sesungguhnya kebajikan itu ialah beriman kepada allah, hari kemudian, malaikat2, kitab2, nabi2 dan m’berjkan harta y dicintai kpd kerabanya, anak2 yatim, orang2 miskin musafir dan orang y meminta2, dan memerdekakan hamba sahaya,mendirikan solat dan menunaikan zakat dan orang2 y menepati janjinya apabila berjanji, dan orang2 yang sabar dlm kesempitan, penderitaan dan dlm peperangan mereka itulah orang y benar imannya dan mereka itulah orang y bertakwa" (2:177)


Cinta tidak pernah dinafikan dalam agama, mahupun dalam undang2, kehadirannya diiktiraf oleh seluruh manusia dan tuhan. Cuma yang menjadi perhitungan adalah pengamal cinta tersebut, adakah berlandaskan hokum tuhan, atau semata-mata menurutkan nafsu sahaja. Betulnya cinta terletak kepada cara dan perlaksanaannya.

“dan diantara tanda2 kekusaannya ialah bahawa dia menciptakan isteri-isteri bagimu dari kalangan kamu sendiri supaya kamu dapat hidup tenang bersama mereka dan diadakannya cinta kasih sayang antara kaum. Sungguh, dalam y demikian ada tanda2 bagi orang y menggunakan fikiran" (30:21)

Cinta kepada makhluk bukan segala-galanya. Tetapi itulah yang sering dilihat oleh kita. Pandangan kita tertutup dengan keindahan dunia y sementara, cinta manusia juga y sering didamba. Tp, cinta yg hakiki hanyalah pada ALLAH yg ESA..Org yg beroleh cinta dan perhatian Allah akan memelihara segala anggota tubuh badannya..Oleh itu kejarlah cinta hakiki sebelum cinta duniawi..xsalah nk bercinta tapi biarlah berlandaskan hukum yg d tetapkan..sesungguhnya org yg bersabar dan sentiasa berdoa akan memperoleh yg terbaik bgnya dr Allah..



p/s:klu ade tersalah tegur2 la saya hanya membuat penilaian dr ape yg d baca dan ini utk peringatan diri saya sendiri.



Thursday, July 30, 2009

demam..xlaratnye..

Emm..arini baru la boleh nak bangun n wat keje skit..Actually 26hb aritu dalam jam 5 petang kecoh satu U pasal semua aktiviti U & kolej dibekukan selama seminggu. Masa 2 deqsu still dalam kelas lg, mula2 ingat diorg ni main2 je kot..mklm la tau pun dr sms kn..so,mne la nk percaya sgt dan time 2 geram la jgk coz xleh nk concentrate ape yg lecturer ajar coz keadaan terlalu kecoh n bising mcm ada kebakaran berlaku plak..after class balik dgn cik diela, each n zaty..ttbe teringat plak yg ktorg pernah bergurau time dpt tau uitm cuti seminggu sebab H1N1.. “la, klu kite cuti sekali kn best, xaci la diorg je cuti..npe la kt sni xde plak H1N1..” lbh kurang cm2 la gurauan kitorg..trk kn..cm seronok plak ble ade org sakit, astaghfirullahalazim..n skng bila u kitorg plak cuti, kitorg plak cm xpercaya n xleh nk terima cuti coz banyak assignment n quiz yg kne settle kn..lgpun cuti mid-sem xlme je lg…smpai2 je blk tgh keadaan bertambah kecoh dgn ura2 kononnye klu xkuar u b4 8pm kitorg akan d kuarantinkan…time ni mula la pening fikir tiket bas n mcm2 lg..d tmbh ari2 mmg deqsu agak kurang sihat coz rse cm xsdp tekak je..pas maghrib deqsu, diela n awe g mkn n mntk tolong somebody utk tgkkn tiket..malangnye tiket ke s.alam semua dah abis..huhu..sedihnye la time 2..cme tiket awe je yg ade. .ape2 pun kitorg kne tido umah diela dlu kt kangar n try tgk plak tiket soknye..pas d fikir2 ok jgk klu blk seremban sama dgn awe coz dkt skit klu nk blk UPM..soknye, alhamdulillah tiket ke seremban ade lg 1 kosong..sepanjang perjalan xde ape yg menarik just tdo & termenung je coz nk mkn pun xlalu..smpai UPM dh maghrib..smpai2 je umah..ttbe rse cm lemah sgt..ingtkn mybe penat coz perjalanan yg hampir 10 jam ..tp,rupa2nye trs flat…huhu..mlm 2 badan mmg panas sgt smpai xleh nk tdo n sampai mak pun terpaksa sapukn air asam jawa kt seluruh badan bg segar skit..n mak urut badan2 yg sakit ni smpai deqsu xsdr yg deqsu dah terlena..thanks mak..sayaang mak..mmmuuaah..sepanjang ari selasa pun still xleh nk bgn n kebetulan k.ngah ade kt si2 n then g klinik..dr ckp deqsu mmg ade simptom2 H1N1..n klu g hospital ni msti kne thn dah..cme dr suruh abiskn ubat yg kne d mkn setiap 4jam skali..klu xelok jgk mmg kne g hospital la..huhu..thanks k.ngah tolong bwk deqsu..tp, Alhamdulillah..skng better skit cme still pening2, xlalu nk mkn n xde suara..huhu..harap2 sembuh la sebelum abis cuti ni..insyaAllah..amin..anyway, thanks diela coz sudi bg kitorg tdo n anta kitorg n thanks awe coz temankn kte ..hehe….

“..sesungguhnya Allah tidak akn membebankan hambanya melainkan yg mampu keatas diri seseorg itu..”

Friday, July 24, 2009

what about???

what i feel now???...emm..don't know how 2 describe what in my heart n my mind...but, what i can say i want everyone around me especially my lovely family & friends happy..actually i thinking something about my luvly best friend but i can't mention about that...just i really hope he can handle everything in right way as good as he can do....insyaAllah...

"ketika kamu lahir,
kamu menangis dan orang di sekelilingmu tersenyum.
Jalanilah kehidupanmu sehingga nanti,
ketika kamu mati,
kamu tersenyum dan org di sekelilingmu menangis"

Thursday, July 23, 2009

Dunia?????

dunia ini indah..tempat tinggalnya makhluk2 yg dicipta Allah..tapi,kita sebagai manusia kadang2 lalai dan sering leka dengan kehidupan dunia..kita sering melakukan apa sahaja untuk kesenangan diri tanpa kita sedari kadang2 yg kita lakukan itu hanya menurut hawa nafsu yg tidak tahu batasnya..kita sering membuang masa dengan perkara2 yg kita sendiri tidak perasan bahawa apa yg kita lakukan itu tidak membawa sebarang makna pun dalam kehidupan ini..kenapa kita sering membuang masa???xsedarkah kita???sudah puaskah kita merantau di dunia ini???
"...jadilah engkau di dunia ini, seakn-akan orang yang merantau atau mengembara, jika engkau berada pada waktu petang, janganlah engkau menunggu waktu pagi, dan jika engkau berada pada waktu pagi, janganlah menunggu waktu petang, dan pergunalah waktu sihatmu sebelum kamu sakit dan pergunalah waktu sihatmu sebelum kamu sakit dan pergunalah waktu hidupmu sebelum kamu mati..." (hr. Bukhari)
jadi gunakanlah masa sebaiknya kerana mati itu pasti dan telah ditetapkan tarikh, masa dan tempatnya..cuma kita sahaja yg tidak mengetahuinya...wallahu'alam..

Tuesday, July 7, 2009

ari 1st class...

deqsu dah start class ari ahad ari2...huh..ari 1st je dh dtg class lwt..huahua..n dpt plak lecturer yg punctual..abis la ktorg kne bebel..tp, bukan ktorg jela..ramai lg..hehehe..pas2 masuk je 2nd class kt bangunan FKBM yg mmg ktorg xnh explore lgsg...so,mcm2 la dugaan nk cari class..n msk je class terus kena beli buku..n nak wt baik la konon kn ktorg pun tolong la belikan sekali untuk yg lain..padahal xtau pun tempat jual 2..huahua..bajet je hebat kn=)...n 4 subjek 2 jgk dah ada assgnment yg kne ktorg wt utk present next week..huhu..byk gile seh..n class plak abis punctual..so,ktorg ni kn bajet nk class direct la kn so trs la berkejaran ke DKG 5...n dah la smmgnye lwt...class pun dah start...n yg lg lucunye..time nk wt group..ktorg bajet kwn ktorg la yg ktorg nk join group 2...rpe2 nye salah org..nasib bek la xtegur direct..klu x...wt malu je..huahua....setelah selesai kelas ade plan plak nk g meronggeng kt changlun....hahaha...ari 1st class yg mmg sje je d rncg penuh..n dh g changlun 2 byk la plak berhabis kn...turun je bas trs g makan..n mntg2 la duit PT bru masuk..so, demand la skit..mkn kt Marrybrown...hehehe...n then, shopping time...hehehe...n malam 2 plak mule la mentelaah utk tugas yg d beri..tp,baru je 3 muka mata dah kuyu gile..al maklum la kn..dah lama xmembaca ni..so, senang je nk terlelap..hehe..n pas2 nek katil trs la tdo....zzzz...zzzz......=)

Saturday, July 4, 2009

start a new semester

emm...so excited, scary n i don't know how 2 say it because now i'm in sem 5..so, just 3 sem leave..huhu...i'm back to uum yesterday..i know it so early, but i need to find my spirit..huhuhu..anyway thanks 2 my best friends coz always support me..May Allah bless us...n hopefully success always with us..aminn...insyaAllah...tomorrow class will start..ya, i need to study hard n smart this sem coz i must up my pointer to stable level to make grade in best level..insyaAllah..to all my friends especially to awe, diela, lynn, mas, ecah, zaty, mainnah, nor, eira, umie, zack, rai, intan, dbah, djah, yana n my best frens..i always pray 4 us n chayok2!!!..nahwal imtiyaz!!!!....gambate kudasai..=)..insyaAllah we in redha Allah in jihad fisabilillah...

1 day @ Cameron Highlands..

waa..best giler dpt memijak kembali di tempat kelahiranku..hehe...walaupun pegi just sehari , tapi puas sgt coz dpt jln2 sambil menghirup udara segar, nyaman, sejuk n semua ada la..hehe..Alhamdulillah...mula2 time mak n abah ajak memang la xnk g coz takut muntah..tp,d sebabkan kakak dh psiko kn...so,bahagia la sepanjang perjalanan..huahuahua..wt kakakku yg muntah jgk akhirnye 2 jgn jealous ek..wakaka..( jgn marah..)..actually tujuan g sne nk g knduri kawen anak kawan mak n abah...tp, pas2 jln la kn...n xsah la klu xposing jap kt sne..tp rsenye kakakku itu lbh byk berposing kot..hehehe...alamak..npe ttbe byk terlepas ckp plak ni..huhu..anyway hepy sgt g sne rse cm xnk blk je coz tenang je kt sne..mgkn 1 hari nanti deqsu nk stay sne kot coz ari2 awal2 dah ckp kt mak jgn jual rumah kt sne coz deqsu nk duduk..hopefully dpt la...insyaAllah....ape2 pun tgk pic2 nk menarik ni..hehe

ain yg excited dpt strawberry...hehe.....smpai xnk lps 2....
berlatar belakangkan taman yg deqsu men kecik2 dulu...heheh

@ strawberry corney....sweet je view die..hehe
kabus tebal dikala sedang merenung masa depan...hehe..actually ni time kenduri..

Saturday, June 27, 2009

Hot Spring trip...

emm..time cti sekolah ari2 k.long n anak2 blk kg....so,byk la planning kn...mklm la bdk2 rmai kt umah ni, so bru best jln2 kn.. hehehe.. ..so,mle2 plan nk g lata kinjang..tp, cm dah bese sgt..so, kak ngah ajk g hot spring pool, sg.klah, sungkai, perak...so,follow je..hehe....nme je hot spring tp ktorg nk berendam kt air pns..mklm la musim panas kn...so..duk jela kt pool yg sejuk..huhu...ape2 pun nice trip n nice place.... n just want share a few of pic....


nice view....hot spring pool.....

kt sni la ktorg g..hehehehehe

smile plzz...hehehehe

k.ngah n family

kak long n family ( abg khairul xjoin)

dlm kt sni..sbb 2 xrmai org..hehehe

piece.....k.long, k.ngah, abah, aidil, hakimi, amir n fitri

UTP trip....

amir, fitri, aidil n ain tgh bg ikan2 ni mkn...excited btl la diorg ni..huhu..
me at masjid UTP....nice view......
cntk kn???? cam masjid terapung plak.....hehehehe
pic kenangan kt UTP b4 balik anta kak long.......

kak long, ain n hakimi...dlm msjd UTP......

Lata kinjang Trip..

hehe...posing jap..
ni la die lata kinjang..xde jauh sgt pun dr umah...hehe
kt blkg 2 air terjun..tp,xmnd kt sne coz bwk bdk2 kn..lgpun dlm wo...

b4 blk........
nothing to share..just a few pic at lata kinjang with my mum,dad,aidil n ain....hehe

Sunday, May 17, 2009

Holiday time….

Emm..dah 2mggu cti…hehe…cti walaupun duk umah tp bz sgt2 dgn bdk2 ni..hehehe…actually ari 1st blk umah xsmpt tdo kt umah pun coz deqsu smpai kt umah area 4.30pm n 6.30 dah bertolak g umah my bro kt gombak..tlg jge khalish n nadif..lgpun deqsu xtgk lg ank buah yg sorg ni…ble dh tgk 2 rupa xubah cm abg dia..comei!!!…huahuahua…n time duk sne ade shari je deqsu smpt jln g up town danau kota n dpt la 1 beg..(just nice la d tmbh ade yg byrkn..hehe)..thanks ek my bro..kre hadiah besday la 2..hehe..=)..even dah blnje mkn b4 2…hehehe..3 ari duk gombak bru la blk umah…huh…lega rsenye ble smpai n dpt duk umah sndri…pas je blk dr Gombak deqsu xde kuar umh selain kt perkarangan umah n ade shari 2 g lata kinjang… ..huhu..coz rse lbh selesa duk kt umah je…lgpn aidil n ain ade..so,jge diorg n duk je la kn….spnjg 2 mggu ni nothing 2 share…just rse tenang n hepy coz dpt g mndi2 n want 2 wish hepy mother’s day 2 my beloved mum….saaayg mak!!!!!!=)….thanks mak ats segala susah payah membsrkn, mendidik n melayan karenah dila yg kdg2 agak nakal, mnje n mcm2 la kn……hehe..pengorbananmu xkn kulupakan smpai bila2…emm..kdg2 boring jgk la duk kt umah especially time mlm2 coz xtau nk wt ape..n time ni mle la ingt kt kwn2 especially yg dah lme xjmpe 2..huhu..xtau la ble nk jmpe korg ek coz korg pun senyap je tnpa berita…nk kata xabis exam lg cm pelik la plak kn..tp, mybe jgk diorg ni nk rest dlu kot..xpela..yg pasti b4 blk u nk jmpe korg jgk ek…miss u all fren….

Saturday, May 2, 2009

finish our exam..holiday time..

Alhamdulillah...dah abis exam pun...holiday time..hehehe..nk rest puas2 cti ni..pas2 nk g jln2 n yg pntg nk g lepak tepi pantai jgk...hehehe...mst best kn..huahauu..tp,spe nk bwk ni?????huhuhu...anyway, ape2 pun hope cti sem kali ni memberi seribu makna n menggembirakan...hehehe..n hope sgt dpt jmpe kwn2 lme.....i miss u all frens.......smoge kwn2 yg len pun enjoy n hepy ek cti ni n yg paling penting,walau kt mne pun kte berada n dgn siapa pun...ingatlah Allah..kerana DIA yg memberi segala nikmat kehidupan kpd kita...moga kita sentiasa dlm lindunganNYA...amiin.........

Thursday, April 30, 2009

20 tahun sudaa.....hehe...

Hehe…1 hari smlm hepy sgt2…syukur Alhamdulillah kerana masih diberi peluang bernafas di bumi Allah ini..skng deqsu dah pun masuk 20 thn..huhu…dah tua plak rasenye…tp, masih byk perkara yg deqsu xwt as a khalifah dimuka bumi ni…

“Ya ALLAH berilah hambamu ini petunjuk ke jalan yg engkau redhai..sesungguhnya engkau Maha mengetahui dan berkuasa atas segalanya..Amiin..”

Emm…firstly, thanks 2 my luvly abah n mak,luvly sisters (k.long, k.ngah n kakak), my luvly nephew aidil, my luvly friends (intan, zariq, dbah, awe, lyn, djah, diela, dbat, jumie, ira, nor, umie, yana, amy, minah, lim, clah, mai, jue, shud, k.norma, esran,ecah, zaty, fadzliyana, pah and the other), my luvly teacher (cgu aton)..4 da wish n rememberance my besday…hehe…even tgh2 cbuk dgn exam korg still ingat kt kte…=)..thanks diela 4 da gift n awe coz blnje mkn smlm..hehehe….n semlm jgk deqsu ade exam pg 2..huhu…Alhamdulillah bleh jwb tp, ade 1 soaln 2 mmg KBKK la coz tajuk 2 mmg xfhm pun..huhu..(isk3..ape nk jd la kn…)..n result kli ni pun rsenye mmg plg takut la coz subjek2 pun semua strong2..huhu…smlm mmg bergayut je start dr abis exam smpai la kul 12mlm..huhu..(kne gne pluang yg ade coz bkn sng nk dpt call free kn..)hehehe…yg plg best dpt ckp lme dgn cgu aton la…cgu mmg still sempoi cm dlu n nk cite ape 2 pun cgu k je..hehe..opps,lpe plak thanks 4 da ehozarian 4 da wish especially euro coz siap bg pisang lg 2..huahua..emm,org ckp dh msk 20-an ni kne matured2 kn dri la kn…tp xtau la deqsu dpt wt ke x coz diri ni mmg sedia xmatured…(muka je nmpk matured ..hehe..tp,4 certain thing 2 bleh je nk jd matured sbnrnye..hehe)..tp, azam deqsu dah msk 20 ni mmg nk try jd matured, bleh lwn sume dugaan yg dtg n yg plg pntg no more nangis2 la..(huuhuu..hrp2 sgt xde bnd2 yg wt deqsu sakit ati @ ade spe2 yg saje2 nk wt deqsu sakit hati..huhu)…n sonok sgt sem ni coz dpt kenal rapat dgn k.fatin, k.aina, hajar, azie, lea, fiza,fira n geng2 surau yg lain coz byk input yg deqsu dpt dr antunna semua….hope kte bleh sme2 memartabatkn Islam..insyaAllah..(huhu..mcm bg ucapan dpt award plak kn??huhu..)..bukan ape tau coz rse hdp ni terlalu bermakna d tmbh dgn kehadiran shbt2 semua…hidup pn tenang n hepy je..Alhamdulillah…lg 1 deqsu teringin sgt nk g pantai..dah lme xg…(cti ni xkre ape pun nk g jgk..hehe)…emm…dah xtau nk taip ape..cme xsbr nk blk umah ahad ni..nk jmpe mk, abah,k.ngah,ain,aidil,kakak n kwn2 yg lain……n thanks 2 that only guy on top my best fren yg slalu share ilmu2 berguna..i’m very proud of u frens….sory la coz byk ayat thanks je coz klu bleh nk bg penghargaan je kt semua kwn2 tau..huahuahua….lgpun ble dh msk 20 ni deqsu rse byk sgt kekurangan dlm dri cm ske merajuk,ske sshkn org…huahua..n mcm2 lg la n bnde yg spttnye wt tp xwt (cnthnye..wish thanks 2 my family n all my beloved frens yg byk “menhepykn” diri ni n bg support yg xhenti-henti)……..thanks…I love u all…………=)……pasni deqsu try ubah mne yg bleh ek..korg bg support ek……=)

Saturday, April 25, 2009

exam....

Emm..lama rasanye tak kongsi cite kt blog ni..huhu..wat masa ni deqsu tgh sibuk dgn exam n nk on9 pun jrg2 coz xde ape sgt pun nk cari..tggl lg 3 paper next week n then balik….yuhuu…!!!!!!!hehe…tp, b4 2 kne berjuang habis-habisan la..3 paper yg dah lps ni pun..Alhamdulillah..even susah tp rse lega sgt dah lepas..hope result xmenghampakan even carrymark xbyk mne pun…huahuahuahua…final exam utk sem ni deqsu rasa tenang sgt2…syukur Alhamdulillah..=) Allah Maha Berkuasa atas segalanya..apa2 pun yg berlaku dlm kehidupan kita semua dah d tentukan oleh-Nya…n actually just nk share something utk ingatan bersama..renung2kan n selamat beramal….=)…………………..

Dari Abu Bakrah ra, dari Nabi saw sabdanya:

"Jadikanlah dirimu orang alim,

atau orang yang selalu mendengar pelajaran agama,

atau pun orang yang mencintai (tiga golongan yang tersebut);

dan janganlah engkau menjadi (dari) golongan yang kelima,

yang dengan sebabnya engkau binasa." (AlBazzar) –

golongan kelima ialah yang tidak termasuk

dalam salah satu dari empat golongan yang disebutkan --

Monday, April 13, 2009

Emm…so tired maa….


Actually bru je blk berjalan joint utara tour..huahua..tp,nk cite lbh lnjut maybe next week kot coz skng ni get ready nk exam rabu ni n curi mase skit sementara nk tggu add subjek ni..huhu..ngantuknye…ble la dpt key-in ni…dah dkt 2jam tggu..huhuhu…nk blk bilik…nk tdo!!!!!!….dah la mmg dah terbiasa tdo awl…..anyway..best sgt joint utara tour even xjoint fully…tp,k la kn cover 2 ngri…hehehe…t la ble dah dpt sume pic n ade mse nk menaip t deqsu smbg cite psl utara tour ek….huhuhuhu….jom tggu sme2 utk key-in….huhu……ngantuk…zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz……….

Friday, April 3, 2009

tenang je....

salam pembuka kata..salam yg terindah wt semua...Alhamdulillah...dgn limpah dan kurnia dr illahi...deqsu rasa tng sgt skng ni....mgkn peringatan yg deqsu dpt lately ni menyedarkan deqsu tntg sesuatu....thanks ssgt wt sahabt2 yg byk membantu especially kak fatin n saudara zariq..peringatan n sokongan yg d berikan amt bermakna...hope kte sma2 hidup dlm redhaNYA...amin.....

Tuesday, March 24, 2009

bz.............

Huhu…bz sgt lately ni smpai xde msa nk update blog..huhu..2la kn, lumrah jd student kje mst la byk..tmbh2 nk dkt final ni…mcm2…dgn assignment, presentation, projek n mcm2 la..huhuhu..(isk3..xbeknye kn…mengeluh plak..huhu)..tp, bz2 ade je mse t’luang mst duk kt ehoza..hehehe..bkn ape, tgh cri bhn assgnment xjmpe2 n nk release tension ape lg…lpk la kt ehoza..hehehe…ble time bz2 cmni teringin sgt nk blk umah..huhuhu…rndunye kt bear2 kt umah…kt buaian(tmpt slalu lpk time weng2..huahuahua)…n plg rindu kt masakan mak…hehehe..rdu kt my sweet niece picha too….huhuhuhuhuuhu…..(sbr2 deqsu)….ni pun bru settle assignment audit n skng just tggl FA & SAD je….huhu..xsbr je nk abiskn……=)…..

Friday, March 13, 2009

finish or mid-term exam....hehehe

Huh…finally, abis jgk exam mid-term ni…hehehe..bestnye..pasni bru la bleh fokus nk wt case study n assignment lain (bajet rajin la ni..huahuahua). Arini exam paper marketing n law…2 paper skaligus 2, poning kepalo den..hehe..mne taknye, nk mengingat fakta, case, nk hafal seksyen lg..huhu..anyway bgs jgk la mid-term ni kn coz cm law 2..klu xde mid-term mst time final t terkontang-kanting….ape2 pun arini dah pun d lalui dgn ntah ape2 rasa coz deqsu dah try bce, faham n hafal sume kn….hasilnye bleh la..tp,resultnye xtau la kn….huhuhu..ha, nk cite ni punye la dugaan nk exam arini coz dr mlm semalm smpai pg td dan2 je portion n paras ktorg je yg xde elektrik…sbr jela..smpaikn pg td nk bce note pun duk depan pin2 dptkn cahaya lmpu dr paras atas..huhu..dugaan2..org tgk ktorg pun cm kesian je…huhu..d sbbkan xde elektrik ktorg pun siap awl la nk g fakulti kn…sejuk skit..hehe…lgpun exam kul 8..tp,smpai je kt fakulti org pun xde, blk kuliah lg la gelap-gelita…so, ktorg pun duduk kt luar..n exam stat dkt nk kul 9..punye la lme nk mnggu..isk3…ptg pun sme, asalnye stat kul 3ptg..tp,kul 3.30ptg bru stat n abis pun lmbt la…huhu…n cm bese nk rest deqsu pun menaip la ape2 yg deqsu dah taip ni..hehe…sje nk buang masa jap…lgpun duk menaip assignment je kn..biar la taip bnd merepek jap kdg2…huahuahua….n rse sonok coz dpt upgrade blog ni..dah jd pink n cute.(perasannye..hehe)..bkn cute ape,kucing2 kt tepi ni yg cute…emm,rsenye smpai sni jela kot coz dah xde idea nk taip ape…n yg pasti mlm ni rest ckp2 n jom kite enjoy!!!!!!!hehehehehehe…….

Tuesday, March 10, 2009

on da way...

hehehe..punya la update sgt blog ni...smpai xwt keje lain..hehe..so, this week ade 2 paper lg utk mid-term..so,stkt ni jela yg dpt d update...nnt free2 bru update lain..huhuhu

Thursday, March 5, 2009

??????

2-3 minggu ni deqsu xtau nape..rasa cm kosong sgt..macam xde perasan pun ia jgk kot...huhu..ntah la, xtau ape yg tgh deqsu fikir...klu bleh wt masa skng ni nk je duk kt tepi pantai sorg2..nk cri kedamaian, ketenangan n semangat baru...tp, masa xmengizinkan..huhu...dalam hidup ni semua kita kena buat n fikir sendiri..termasuk la semangat..mungkin ada sesetengah org yg sentiasa ada org disekeliling mereka yg selalu memberi semangat n faham mereka...but, not for me coz xde org yg faham deqsu..ble sdh, down n rse cm perlukn org disisi..still xde..n kne tanggung sorg2..sdh je kdg2 2..tp, nk buat mcm mne..hdp perlu d teruskn...dugaan dlm hidup kot...
emmmm, pagi td lepas kls marketing deqsu dpt call dr abah bg tau yg uci dah xd...emm..time 2 rse nk blk je trs...tp abah ckp xpyh tkt xsmpt..lgpun jauh...huhu...sedih je rasanya..wlaupun deqsu xrpt sgt dgn uci..tp, still terasa kehilangannye....bla keadaan jd cmni lagi la rasa cm xde mud n sedih je...huhu..mcm2 dah berlaku sepanjang 2009 ni, sedangkan bru nk msk bulan ke-3..huhu....mungkin ada hikmah disebalik apa yg berlaku...

" Masalah demi masalah yang melanda, bukan bermakna Allah ingin menyeksa hamba-Nya, boleh jadi ia suatu bentuk terapi untuk menjadikan kita lebih tabah, kuat dan khusyuk kepada-Nya."

Sunday, February 22, 2009

A Friend's Greeting

I'd like to be the sort of friend that
you have been to me;
I'd like to be the help that
you've been always glad to be;

I'd like to mean as much to you
each minute of the day
As you have meant, old friend of mine,
to me along the way.

I'd like to do the big things and
the splendid things for you,
To brush the gray from out your skies
and leave them only blue;

I'd like to say the kindly things that
I so oft have heard,
And feel that I could rouse your soul
the way that mine you've stirred.

I'd like to give you back the joy
that you have given me,
Yet that were wishing you a need
I hope will never be;

I'd like to make you feel as rich as I,
who travel on
Undaunted in the darkest hours with you to
lean upon.

I'm wishing at this time that I
could but repay
A portion of the gladness that
you've strewn along my way;

And could I have one wish this year,
this only would it be:
I'd like to be the sort of friend
that you have been to me.

- Edgar A Guest -

Friday, February 20, 2009

rindu kt kawan2....

Kau Kawan, Sahabat & Teman

Ketika mula bertemu……

Terasa bagai telah lama bersua……

Kau sambut hulur tanganku……

Bertegur sapa penuh mesra……

Masa terus berlalu……

Dan kita tetap seiringan berjalan……

Menempuh onak liku……

Lalui semua suka dan duka bersama

Biarlah apa pun rahsia dan kelemahanmu……

Tetap engkau temanku……

Riangnya saat kita ketawa……

Asyik senda dan bercerita……

Walau sesekali pandangan kita berbeza……

Angannya tetap serupa……

Adakalanya kita juga saling terluka……

Namun di akhirnya kita tetap bersama……

Dan kini dipisahkan dua benua saling mengejar cita……

Tak pernah kulupakan detik nan indah bersamamu……

Temanku……

Ku pasti suatu masa …….

Engkau dan aku kan bertemu semula…..

Kembali menjalinkan detik nan indah ……

Untuk kenangan bersama……


Emm…tiba2 teringat zaman2 sekolah n matrik dulu..seronok je rasanya n rasa nak kembali ke zaman 2..tp,masa takkan kembali sebab 2 setiap detik perlu dihargai n digunakan sebaiknya…apa cite la kwn2 yg lain ek?????..actually kita rindu sangat kt korang tau tapi keadaan xmengizinkan untuk kita jumpa kan??huhu..zaman sekolah adalah zaman yg paling happy coz time 2 xde rasa tension2, xnh nk fikir prob n ape2 pun..just enjoy…hehehe..tp, kt matrik sebenarnya lagi best walaupun sthn je masanya..time kt matrik la yg mengajar erti kehidupan yg sebenar n mematangkan diri ni..klu x mesti deqsu takkan kuat macam skng…emm..inilah kehidupan yg sebenarnya, kadang2 kita senang, kadang2 susah, kadang2 di bawah n kadang2 d atas….tp, apapun rintangan, halangan, ujian, dugaan n kegembiraan yg datang itu semua dari-NYA…kita sebagai hamba perlu bersyukur atas segalanya……Aminn….

Monday, February 16, 2009

16 February

Emm…date yg memberi makna tersendiri n mengajar macam2 dlm kehidupan ni…huhu…but firstly, takziah buat sahabatku umie kerana telah kehilangan ayahanda tersayang semalam..ktorg kwn2 yg lain akan terus support umie n be strong girl…ni maybe ujian dr Allah utk umie terus menjalani hidup dgn lbh tabah..u go girl!!!!..actually semlm terkejut sgt time dpt berita ni coz ktorg hepy2 je time kls smlm..ni lah yg d namakan ajal maut semua kehendak yg Maha Esa..emm..mcm 2 jgk dlm kehidupan kita seharian ni..mungkin 2thn lps pd tarikh yg sma deqsu alami sesuatu yg merubah deqsu skrg…setiap apa yg berlaku mesti ada hikmahnya..Allah dah tentukan hidup manusia cuma kita boleh memilih nak melakukan yg baik atau buruk..jadi setiap apa yg berlaku sama ada gembira atau x kte kena terima…mungkin ada petunjuk lain supaya kte lbh gembira kemudiannya…insyaAllah..

“BILAKAH datangnya pertolongan Allah? Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh kepada agama Allah.”
Dugaan hidup menimpa kita dalam pelbagai cara dan bentuk. Ada yang ditimpa kemalangan, ada yang diuji dengan masalah peribadi, ada yang diduga dengan kesakitan, malah tidak kurang diuji dengan kesempitan kewangan.
Masalah demi masalah yang melanda, bukan bermakna Allah ingin menyeksa hamba-Nya, boleh jadi ia suatu bentuk terapi untuk menjadikan kita lebih tabah, kuat dan khusyuk kepada-Nya.
Bukalah tirai yang menyingkap diri kita dengan Allah dengan membanyakkan solat, berdoa, zikir dan benar-benar menyerahkan nasib kepangkuan-Nya. Apabila kita mula menghampiri Allah, Dia pun akan segera mendekati kita untuk merawat duka dan menghulurkan pertolongan-Nya. Kerana sesungguhnya Allah dekat dengan kita…!

BISIKAN KE HATI: aku tidak tahu berdepan ujian hidup. Allah ada bersama-samaku dan akan membantuku. Aku kini dekat dengan Allah dan pertolongan-Nya. Maka aku tidak lagi resah, takut dan bimbang untuk berdepan dengan apa juga rintangan yang datang…!

Saturday, February 14, 2009

Still thinking…

Emm..xtau la ape yg sy fikir arini…rasa mcm banyak benda kne wt n byk benda jgk yg kne tgglkan…emm..thanks awk coz smlm bg semangat kt sy n luang ms ckp dgn sy….i just need time 2 rest n mmg sy tggu awk bg smgt kt sy…hehehe…tp,ssh nk kjr bnd yg sy nk capai 2..but I still can try to get it…harapan org xbleh nk hampakan….hehehe…tp, utamakan harapan family la kan…anyway, sy doakan kte sama2 berjaya k..thanks a lot n I can remember the last word u say it..huhu..chayok2!!!!!u can do it dla….

Friday, February 13, 2009

Jelajah Hutan Sintok

Wah…cam menakluk hutan 2 plak kan..hehehe..anyway, akhirnya deqsu berjaya menawan hutan sintok arini..hehe...walaupun mggu n bulan ni adalah yg plg busy tp deqsu nk curi jgk sikit masa utk aktiviti luar..sje nk release tension n manjakn dri dgn aktiviti yg deqsu ske..huahuahua.. pagi2 lagi dlm jam 7pagi kami yg menyertai ‘jelajah hutan sintok” dikehendaki berkumpul…ktorg dibahagikan kpd 10 kumpulan n deqsu kump. Yg ke-8..biasa la kan..dlm group ni ada cik deila, ecah, mas, mai’nnah, umie, ira, rai, zack n yg selebihnye ktorg xbrape knl sgt tp yg pasti bdk2 kelate..lyn n awe xjoin pun aktiviti kali ni..so, diorg kt blk je la kan..n zaty jd urusetia utk group lain..dlm kul 7.30pg ktorg dah gerak utk masuk hutan sintok…mula2 2 rasa excited sgt coz dah lme xjoin aktiviti cmni..last sekali pun time sekolah2 dlu…huhuhu..masa suku perjalanan semuanya macam biasa coz lalu kt laluan yg berbatu..tp, selepas 2 jumpa la curam2 yg mmg curam sgt…xpernah deqsu sgka securam 2..nk nek bukit 2 pun kne gne tali n naik sikit2..n di sebabkan 2 ramai la yg injured..huhu..Alhamdulillah, group ktorg sume steady2..hehe..cume tergelincir sikit2 2 biasa la kan..emm, cik deila menggelarkan group ktorg ni “wonder pet” n group ktorg la yg paling aktif n bising (bukan bising ape pun just lawak2 je supaya xla rasa cam boring kn???..=) n tread mark “apa yg penting??? – kerjasama -).hehehe…menjadiakn group ktorg sentiasa bersemangat meneruskan perjalanan..cewahhh..cm apa je kan..lps dah naik bukit, turun bukit…ktorg jumpa 1 kawasan lapang n ada tasik kt tepi 2..cantik la jgk..cme dah penat sgt kn..so,xdela dpt menikmati sepenuhnya..pas2 ktorg masuk hutan blk..emm,time ni ktorg dah jd group yg plg last sekali..hehe..sbnrnye saje je coz bleh menikmati keindahan hutan..huahuahua…n lastly ktorg berjaya keluar dari hutan dekat2 nk kul 12.15pm..even penat tp rasa puas sgt coz jln2 yg mencabar..hehe..hope next time dpt g lg...pas lunch, mandi n solat..apalagi kn….tdo…zzzzzzzzzzzzzz……….

Thursday, February 5, 2009

my week...

huhuhu..bnyknye keje, assignment, test...cmne ni ek...pening2!!!!!....tp, nk wat cmne kan..dah tggjwb sbgai student...huhu..klu x cmne nk success dlm hdp kn...actually mggu ni deqsu settle kn psl proposal SAD dlu coz next week lg byk test yg menanti...pdhl study pun xsgt lg..cm xde masa je..tmbh dgn keadaan yg xbrape sht ni..huhu..asal makan ubat je tdo...cmne la nk ada masa kn..(tp, xla over plak..huahua)..tp, smlm xmkn ubat pun coz nk stay up..huhu..ske2 ati je kn..klu x stay up alamtnye xstudy le..huhuhu...so, wish me luck k..hehehe..

Friday, January 30, 2009

my heart

Semuanya dah jelas & nyata..

Xperlu lagi nak berteka – teki....

Xperlu lagi nak berharapkan apa2..

Semua dah ada depan mata...

Sedih, kecewa, gembira, tenang????

Tiada jawapan untuknya.....

Kerana tiada yg perlu dikenang....

Hidup perlu diteruskan.......

Tanpa sebarang persoalan......

Tanpa sebarang rasa ragu…..

Walau hati terus dilukai….

Biarkan sepi ini berlalu….

Biar diri kembali ceria…

Seindah bintang dilangit...

Sebebas kicauan burung..

Sedingin hembusan angin...

Moga harapan dikabuli....

Moga lenyap memori lalu...

Biarkan ia pergi..........

Selamanya............

Sunday, January 18, 2009

Relax weekend

Setelah hmpir nk sebulan duk sini…minggu ni la deqsu rasaa minggu yg paling relax coz deqsu dapat buat ape yg dah lama deqsu xbuat..hehehehe…best giler tau…lagipun dpt cuti lama skit coz arini hari keputeraan sultan Kedah..huhu…ape ntah nme sultan ni..nme je duk kt Kedah tapi deqsu xingt pun nma sultan Kedah… (terukkn???????..huahuahua.. bleh kne buang negeri ni..) ari khamis ari2 lepas je kelas cik diela terus amik ktorg (awe n deqsu) n shiela utk blk perlis..hehe..hujung minggu ni ktorg bercuti kt umah cik diela kt kangar…shiela just tumpang skali coz die nk blk umah kt kula perils…kebetulan ari 2 besday ayah diela..hepy besday uncle!!!..means ni kli ke-2 ktorg smbt besday ayh die coz thn lepas pun wk2 yg sme jgk ktorg g umah die..mlm 2 lepas maghrib ktorg dinner kt luar sempena besday ayah diela..n pas je makan kami semua g Taman Rekreasi Sg. Kechoh..actually b4 ni ktorg dh pernah g cme xnh tgk view time mlm lg la…hehe..cantik tau..n yg paling membahagiakan deqsu dpt tgk bintang..(dh lame sgt xdpt duk kt kwsn lapang n tgk bintang puas2)..seingat deqsu, last skali pun time kt matriks dlu..rasa bahagia, tenang n free sgt time 2 melihat langit yg kelam tp dipenuhi bintang2 yg cantik ..inilah anugerah alam ciptaan Tuhan yg perlu kita nikmati..Subhanallah..klu la time 2 plak kt tepi pantai..fuhh…mesti lagi best…hehe..tp, dpt tgk langit yg cantik ni pun deqsu dah rasa bersyukur sangat..time rasa nk duduk2 lama2 je..tp,cian plak kt diela t..anyway, thanks cik diela…soknye plak pg2 lagi ktorg dah kuar coz diela nk renew roadtax kete die n pas2 ape la..g shopping la kn..hehe..byk jgk la berhabis ari2..tp, rasa puas coz semua dpt n yg paling penting dpt bli baju untuk mak n abah..petng 2 plak ktorg g berjalan kt Hutan Lipur Bukit Air…emm..g sungai..best tau..tp, xmndi la coz dah ptg kn..lgpun, ade org wt program kt situ..just smpt posing2 n menikmati alam sekitar..(hehehe..bese la ktorg ni kan suka bergambar)..huahuahua..mlm 2 lepas isya’ bru la ktorg blk kolej coz ari sab2 2 pg2 lg cik diela ada kawad ko-k..ktorg ko-k ptg..klu ikutkan hati ktorg nk ponteng je coz alang2 kn ahad cti..tp, d sebabkan ktorg mempunyai disisplin diri yg tinggi..so, balik jgk la kn (bajet baik sgt la ni ek..huahuahua)..n ari ahad ktorg just duk dlm bilik je..tp, this weekend mmg happening gler n bahagia sgt.. ‘ini membuktikan xsemestinya kta akan rasa bahagia dgn adanya org tersayang(means bf la kn)..tp, kte jgk bleh rasa bahagia n happy sgt2 dgn segala yg telah d anugerahkan oleh Allah..contohnya dgn alam sekeliling kte n yg paling penting kte kne yakin dgn ape yg kte buat n kne rasa sentiasa bersemangat..btl x????)’…hehe..enjoy ur life with happiness n successfullness..

1st Bowling on 2009

Hari ini baru la ada kesempatan nak menaip..huhu…cam banyak sgt keje la plak kn..huahua..padahal..berjalan sokmo..hehe..actually hari selasa lepas 1st SDG class..sebelum masuk bilik Dr. je dah berdebar-debar..maklum la, 1st class sure la Dr. tanya pasal result kn…yg lain pun muka kecut je…tp,control2 la kn..hehe..rupa2nya member2 yg lain pun result drop jgk..emm,mmg sah n nyata la yg paper2 sem lepas mmg killer2…Dr. pun cm kecewa je dgn ktorg.. So sorry Dr. we already try the best. However, that the faith n must accept it…abis je SDG saje g lab jap….ingt bleh la nk tkrkn layout utk intan..tp, server lmbt plak..so, blk n trs g makan..Kwn2 yg lain dah tggu pun kt cafĂ©..sory, I’m late..huhu..n cik diela lg sorg 2 trs conform kn nk g men bowling pas zohor..so,ape lagi..follow jela kn..hehe..asalnya just deqsu,cik diela n kak jah je yg nk g..tp, ktorg paksa jgk awe ikut..huhu..sementara nk tggu awe siap deqsu sempat terlelap jap coz pening kepala sgt masa 2… huh..punya la dah lame xmen so..ape lgi..men smpai 3 game ari2..hehehe..awe just pemerhati ditepi..tp,mmg puas la men kali ini coz dpt memantapkn skill n rasa hepy sgt dpt baling bola bowling 2..huahua..(bajet terror la ni..huhu..xde mknenye..)..tgh2 men..ktorg jumpe nana,mira n zila..diorg pun men bowling jgk kt situ..pas abis je men solat asar n jln2 cuci mata..hehe..ktorg smpai kt kolej je dah azan maghrib…pas mandi n solat isya’ deqsu terus tdo dgn lena n nyenyaknye..hehe..hope2 hari2 mendatang pun deqsu akan terus rasa kegembiraan macam ni..syukur atas nikmat kurniaan Illahi..alhamdulillah…

Monday, January 12, 2009

happy besday....

i just want to wish happy besday to my luvly sis kak ngah (12 jan) n kak long ( 9 jan)...may Allah bless u all......hope happy always n i always love u sis...mmmmmuaaaaaah....=)..hehehe...oppss..forget it..also, happy besday to my frens...Alin (8 jan), kak norma (8 Jan),yana (7 jan), iqmal (10 jan)...hope u all happy always....

Saturday, January 10, 2009

bad week...

Huhu…a bad week…I don’t know why..too many happen this week…can I achieve my ‘09’ aim with the 1st week too many thing happen???????huhuhu….like a crazy to handle it….n I also got the killer lecturer for my law subject…huhu…it’s make me crazy n too afraid…what should I do now??????? Anyone can help me?????i’m in down n down n down!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Wednesday, January 7, 2009

kejam2 @ Utusan today

MENYAYAT HATI... Mayat seorang kanak-kanak perempuan yang hanya nampak kepala ditemui di bawah runtuhan rumahnya yang musnah akibat serangan tentera Zionis di Gaza, semalam.