Monday, December 31, 2012

eNd oF yEaR 2O12 (",)

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST GRACIOUS, THE MOST MERCIFUL.. ALHAMDULILLAH for giving me a chance to still live in this world.. Thanks ALLAH...

Alhamdulillah..bakal melangkah setahun lagi di tahun masihi...
So, means this a last entry of 2012...waa..sedih la pulak kan...(T.T)..
~
~
>>>> 2012<<<<
....Tahun yang memberi seribu makna....
....Tahun yang menghadiahkan sejuta rasa.... 
ALHAMDULILLAH.....
semua kerana rahmat dariNYA...
~
~
Moga hari-hari yang mendatang...
Moga saat yang bakal dilalui kelak...
Lebih memberi keinsafan dalam diri...
Lebih dipenuhi dengan aktiviti bermanfaat...
INSYAALLAH..(",)
~
~
Azam 2013????
wait n see....hehe..(",)

Sunday, December 30, 2012

~berjihadkah kita???~

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST GRACIOUS, THE MOST MERCIFUL.. ALHAMDULILLAH for giving me a chance to still live in this world.. Thanks ALLAH...
Alhamdulillah...masih terus diberi peluang untuk bernafas, rukuk serta sujud kepadaNYA yg MAHA ESA...
Isu kekejaman dan penindasan terhadap umat islam di seluruh dunia makin banyak diperkatakan..... MasyaALLAH... 
 ~
~
latest entry deqsu ada post mengenai kekejaman di Syria yg sempat deqsu baca & copy..  tapi, tak sempat nak komen apa-apa since i'm speechless.. kejam & sungguh kejam.. dah macam zaman firaun dulu..(ni based on video kat youtube yang deqsu sempat tengok..).. manusia  diseksa & ditanam hidup2... dan ada sekali deqsu ada jumpa pic keadaan kucing disana..sangat kesian.. tapi deqsu tak boleh nak share & copy pic 2 since dah di'block'..huhu...
~
~
dan rasanya banyak lagi tempat dan negara2 lain yang umat islamnya ditindas dan hidup dalam serba kekurangan... then, sepatutnya kita yang ada di Malaysia bersyukur dan ambil iktibar atas apa yang berlaku dinegara lain.. teringat deqsu conversation antara kak heliza helmi dengan kanak2 di gaza:
Soalan Heliza:
Apabila ditanya kepada rakyat Palestin:
Sekiranya kami ajak kamu tinggal di Malaysia dan berikan kamu keselesaan, adakah kamu akan datang ke Malaysia?

Jawapan rakyat Palestin:
TIdak! Tidak sama sekali.
Kami akan pertahankan tanah Palestin ini. Ini perjuangan kami.


Apabila kita tanya:
Sekiranya kami nak menetap di Gaza utk berjihad, adakah kamu mengalu-alukan kedatangan kami?

Apa kata mereka?
Bumi Palestin adalah bumi kamu. Kami sangat mengalu-alukan kedatangan kamu.

Tapi negara kamu sendiri lebih perlukan kamu utk berjihad di negara kamu.
 ~
~
Bijak dan matang kan cara anak2 ini berfikir.. Subhanallah...
~malu dengan diri sendiri~..berjihadkah kita???
sedangkan kita sesama islam pun tak bersatu..
sedangkan kita umat islam disini masih mengikut budaya2 yang tidak elok..
masih tetap tidak sedar dan merosakkan diri sendiri dan anak bangsa..emm...
(T                .              T)
 ~
~
Let's my dear friends..my dear malaysian....
Bersatu!!!! Perbaiki diri!!!
Let's JIHAD FI SABILILLAH!!!!!!!!



Thursday, December 27, 2012

~Kekejaman di Syria~

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST GRACIOUS, THE MOST MERCIFUL.. ALHAMDULILLAH for giving me a chance to still live in this world.. Thanks ALLAH...

 ISU SEBENAR YANG BERLAKU DI SYRIA
(copy from:macjay.net)


Isu sebenar yg berlaku di Syiria.. kedatangan Ulama' Sunnah Syiria, Sheikh Muhammad Ali al-Sabuni di UKM, menerangkan keadaan saudara kita di sana. BESARNYE FITNAH SYIAH LAKNATULLAH!!

Syeikh mengatakan ada 3 sebab negara Syiria lebih DIUTAMAKAN dari Palestine untuk jihad:

1) Beliau mengatakan keadaan di Syiria lebih teruk dari Palestin. Umat Islam telah ramai dibunuh dgn kejam.. Banding dgn Palestine, walau bertahun-tahun telah dijajah dizalimi, IBARAT kematian rakyat palastine 60 ribu org pad tempoh 60 tahun..

Tapi di Syiria, 60 ribu yang telah TERKORBAN dengan HANYA TEMPOH 2 TAHUN kekejaman berlaku.. tapi itu baru yang diwar-warkan.. yang ditulis.. tapi sebaliknya ada lagi kematian yg tidak direkod berpuluh2 ribu lg kematian..
 2) Sebab telah keluarnya fatwa dari ulama-ulama seluruh dunia, mereka bdasarkn Quran dan Sunnah melihat keutamaan negara Syiria tu yg istimewa.. dimana bumi Syiria adalah bumi Dimasyh: tempat Nabi Isa akan turun nanti, Syam Syiria.. dan Imam Mahdi mengikut dalil al-Quran.

3) Jadi jihad di negara Syiria kerana bantu syiria ibarat bantu Palestine.. tapi isu di Syiria ramai org tak tahu brbanding dgn Palestine.. di Syiria tidak dibenarkan diwar2kan sgala mklumat, tiada media..tidak benarkan bantuan masuk pun.

Kata Sheikh, "tiada satu pun masjid di syiria yg tidak dibom!", masjid di hina..org Syiah mencabuli wanita ahli sunnah dlm masjid.

di Syiria tiada Hospital untuk bantu org Sunnah.. jika mereka dibom,mereka dibiarkn macam tu je..kesakitan hingga mati. si emak tak boleh tolong dan akan rahsiakn kematian ahli keluarganya, jika tidak akan ditangkap dan dibunuh juga.
SYIAH buat kekejaman kerana dia brpegang bahawa halal darah ahli sunnah wal jamaah.. mereka percaya jika dpt sembelih ahli sunnah, darahnya di bumi ni..akan dpt bangkitkn ketua mereka nanti iaitu: al Masih ad Dajal laknatullah!!!

*jadi Ulama TU PESAN: , mereka taknak bantuan hanya duit sbb bukan boleh bawa masuk di syiria, bukan hanya doa kita2 je.. tapi beliau PESAN: sampaikanlah kepada yg lain.. ambil tahu cakna tentang negara Syiria, agar semua tahu dn brsatu..

*Beliau PESAN LAGI: pilihlah PEMIMPIN yg BENAR2 NK BAWA ISLAM UNTUK NEGARA.. krana pmimpin yg benar2 kpd Islam je yg boleh prcaya.. yg lain tiada pmbawakn kpd Islam yg sbenar..
RENUNG2KANLAH...
sumber: Ammar Network
sumber gambar: We Are All Syria

Tuesday, December 11, 2012

(,")...Riang Ria 2012 Part 2..(",)

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST GRACIOUS, THE MOST MERCIFUL.. ALHAMDULILLAH for giving me a chance to still live in this world.. Thanks ALLAH...

Alhamdulillah..let's continue....(",)
 After May 2012..dah penat berjalan ke Korea + menghabiskan duit.. 
Then..kena stop berjalan since kerja kat office menanti dengan kertas2 bertimbun atas meja..hoho..
Daebakkkkkkk la kan...(hehehe..banyak dah improve korean ni..) ^~^
~
~
Actually entry kali ni special about my BFF..day of hangout 2012...Hooyeee.!!!!
Since tamatnya zaman U.. jadi kena la merancang untuk girl's day out...
Lagipun bukan semua ada dekat area selangor kan..so..need to set time..(",).
and sebab nak hangout jugak...since ada yang bertukar status tahun ni..bukan seorang..tapi 2...congrate!!!
~

~
memorable pic during Feb 2012 before awe & nor getting married ..(",)
Time ni memang planning berjalan area shah alam-subang...since awe kerja time 2..
So,decide untuk breakfast together around tempat kerja awe...
It really happening..this is a last hangout before awe getting married if i'm not mistaken..
waaa...bila ingat balik..bestnya la dapat jumpa ramai2..sembang2...emmm..huhu...
~
~

Hoho..as december 2012...kitorang tinggal bertiga je..who next?????(",)..
Actually time ni discuss untuk ke genting since dah plan lepas balik dari Langkawi last year lagi..
Siap turun ipoh lagi untuk ber 'discuss 'dengan umie...hehe..(saje nak berjalan sebenarnye..hee)
Tapi, banyak halangan yang datang masa ni & at the end decide untuk....
Times Square time.....(",)....Pre-Genting..ok la 2 kan???
tapi,time ni nor tak dapat nak join since majlis nor tinggal lagi sebulan lebih je...
So..as usually..kami bertiga & isteri orang Pn. Awe join sekali....
at that time...semua tengah stress dengan kerja..so..we were so relax & enjoy the moment..
~
~
Lastly...we hangout together to nor wedding at jerantut....
long journey but it was so funny....banyak kejadian sepanjang perjalanan...
After balik dari pahang pun kitorang sempat untuk jalan2 & main bowling bersama..
maybe as closing 'girls day out 2012'..hehe...
~
~
tahun depan tak tahu lagi macam mana..masing2 dah ada life sendiri...
Umie & Ira bakal menyusul pulak lepas ni kan???hehe (jangan nak ngelat OK!!!hee)
WAAAAA...tiba2 rasa sebak la plak...banyak kenangan dengan korang semua...
Then i need be strong alone...tak boleh nak story banyak2 dah dengan korang semua..
(nanti suami korang jealous la pulak kan..hehehe..)
~
~
Fighting dila..life must go on...
2012 really give a big smile to me...thanks 2 my dear BFF...(",)
I'm so sorry since lately I did not share anything with all of u..
I just try to settle down everything by my owned...
I just want to keep smile in front all of u.....
Thanks for understanding....Thanks for everything...
Don't worry I'm always be a good girl..hehe
Best Friend  Forever......(",)


Sunday, December 9, 2012

(",)..Riang Ria 2012 Part 1..(,")

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST GRACIOUS, THE MOST MERCIFUL.. ALHAMDULILLAH for giving me a chance to still live in this world.. Thanks ALLAH...

Alhamdulillah..melangkah lagi satu bulan.. 
dan sedar tak sedar kita dah pun berada dibulan terakhir bagi tahun 2012... Woohoo!!
Bakal meninggalkan tahun yg begitu bermakna buat deqsu..
Hopefully, tahun akan datang lebih happening lagi..(",)..
~
~
Since dah dekat hujung tahun ni.. banyak la pulak memori2 yang bermain diminda..
Tahun lepas merupakan tahun yang sangat2 mencabar bagi deqsu..
dan Alhamdulillah..tahun 2012 ni segala urusan dipermudahkan..cuma ada la sikit2 kan..
Tapi, biasa la..itulah asam garam kehidupan yang kita kena lalui sebagai hambaNYA..('',)
~
~
bila tengok balik entry2 yang di'post' tahun 2012 ni.. majoriti entry2 yang 'umum'..
entry kata-kata hikmah..event...cerita wedding kawan2..hoho..thumb up la!!!
means deqsu dah boleh try kawal emosi & muhasabah diri dulu before menulis..
Alhamdulillah....(",)
~
~
coz deqsu pernah terbaca .......
"bila kamu dalam keadaan marah/sedih..lebih baik kamu diam..
takut bila ada kata terkeluar dari mulut/hati kita ni akan lebih membinasakan keadaan.."
Yup, agreed sangat coz kadang2 kita tak tahu siapa yang baca blog kita..
mungkin jugak orang yg kita sedang marah/sebaliknya... dan dalam keadaan marah selalunya kata2 yang kurang manis / tidak elok yang keluar..betul tak???? (untuk ingatan diri sendiri ..hee)
~
~
Oppss..panjang pulak opening ni kan..
2012...sepenuhnya bergelar seorang pekerja..bukan lagi student..hoho..(best ke???emm)
memulakan 2012 dengan tempat kerja baru, suasana baru..tapi, accounts tetap dihati..(0f coz la kan..hee)
Alhamdulillah..permulaan yg suam2 kuku(",)..biasa la tempat kerja baru kan..
~
~
Then...finally..dapat jugak beli kereta even kereta biasa2 je.. 
Tapi, cukup la untuk bergerak ke tempat kerja & balik kampung.. betul tak???hee..
Tapi, malang tak berbau..baru pakai dalam 2 bulan..excident la plak..huhu
bumper remuk sikit..dah kene ganti..huhu..(sedih la jugak time 2..tp,salah sendiri jugak la kn..)
Dalam hati masa tu "adoii...habis duit belanja nak pergi korea..."hoho..
~
~
cop..lupa pulak.. Febuari 2012..my unni decide untuk bela 2 ekor kucing..
mula2 tak agree sangat coz susah nak jaga kan nanti..
Tapi. lepas kena pujuk..bagi la bela dengan syarat segala expenses..
my unni yang tanggung.. (hoho..baik punya adik kan...hehe)
tadaa..ni la dubu & mongie..
kitorang amik dalam usia tak sampai sebulan kalau tak salah..
ni pun adopt cat unni cari dalam internet...
sangat aktif & nakal...(tapi,ini la teman dikala suka & duka..hehe)
~
~
then..this a sweet memory... tak sangka Mei 2012..
dapat jugak menjejakkan kaki di bumi KOREA!!!weeehooo...(",)
thanks a lot to my unni...abah & mak for everything...SARANGHAE.. (",)

Korea Trip 190512 - 270512
Really enjoy it!!!!!!! Actually memang nak buat entry untuk trip ni..
tapi,belum ada kesempatan lagi..insyaAllah akan di share kemudian...(",)
~
~
Ok la..broadband ni pun dah lemau2...lagipun dah nak masuk maghrib
Jom solat yok!!!!
continue for next part....(",)

Friday, November 23, 2012

~Asyura Day~(",)

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST GRACIOUS, THE MOST MERCIFUL.. ALHAMDULILLAH for giving me a chance to still live in this world.. Thanks ALLAH...
~
Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk terus rukuk dan sujud kepadaNYA
Jom terus membaiki diri dengan meningkatkan amal kebaikan..(",)
~
~

Bagi sesiapa yang mampu, mari kita sama-sama berpuasa sunat  (23 Nov = Hari Tasu'a = 9 Muharram) dan ( 24 Nov 2012 = Ashura' = 10 Muharram) dan bakal beroleh kebaikan iaitu keampunan dosa kecil setahun, manakala dosa besar pula diharapkan dapat berkurangan atau menyuntik kekuatan untuk taubat di samping pahala mengikut Sunnah. Demikian pandangan Imam An-Nawawi.

Imam Ibnu Qayyim berpandangan terdapat tiga kaedah melaksanakan puasa hari ‘Ashura iaitu:-
1. Berpuasa tiga hari iaitu pada 9, 10 dan 11 Muharram, atau
2. Berpuasa 9 dan 10 Muharram, atau
3. Berpuasa pada 10 Muharram sahaja.

via Ustaz Zaharuddin.net


Jom Puasa Kawan-Kawan Semua... (",)
Teruskan berdoa untuk saudara mara kita di Gaza!!

Wednesday, November 21, 2012

Save our brother & sister!!

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST GRACIOUS, THE MOST MERCIFUL.. ALHAMDULILLAH for giving me a chance to still live in this world.. Thanks ALLAH...

Alhamdulillah..
masih diberi kesempatan untuk terus rukuk dan sujud kepadaNya..
~
~
Seketika.. masih terbayang diminda saat 'blogwalking' beberapa hari ini.. Rata2 semua topik kearah serangan di Gaza oleh tentera Israel.. Ya Allah, Selamatkan saudara mara kami disana!
~
~
Deqsu hanya membaca beberapa artikel yang sempat.. Tapi, tak mampu nak kata apa2, cukup lah gambar2 yang di 'post' di FB dan 'blog2".. cukup mengambarkan betapa kejamnya Israel laknatullah yang membedil, mengebom dan pelbagai cara lagi untuk melenyapkan umat islam di Gaza walaupun banyak pihak yang mengecam tindakan mereka..tapi, tidak diendahkan...malah makin galak dengan serangan(T.T)
~
~
Then what should we do????
duduk diam dan hanya memerhati ke???
Or, just baca artikel & without any action???
Then,let see a few tips via Langit Ilahi
Deqsu pun before ni banyak baca artikel je.. So,now..let's do it together now!!
A lot of thing we need to do actually to save our sister  & brother at Gaza..
~
~
Then, ini pula perkongsian dari saudara Amin Idris
 Bersama kita terus berdoa dan berusaha untuk memperbaiki diri serta melakukan segala kebaikan keranaNYA dengan serius dan berterusan..InsyaAllah...FIGHTING!!!!!!!
~
~
for any information regarding Gaza let read here:
or google it....sharing is caring...
~May Allah bless us always~ (",)


Wednesday, November 7, 2012

~let's read~

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST GRACIOUS, THE MOST MERCIFUL.. ALHAMDULILLAH for giving me a chance to still live in this world.. Thanks ALLAH...

let's read!!!!hehehe (",)
Actually nothing to post right now..
just blog walking and add knowledge
as much as I can..(",)
~
~
did you like to read???
i just realized, during our child or student time..
when someone ask, "what your hobby?"
mostly the answer.."READING" right?(",)
include me, even at time i'm really hate reading..
just read for exam purpose..
but,still use that answer..hoho...(xbek kn??)
~
~
but, time to time...
i really love to read...
when i have time... i read..
when i felt bored to did something..then i read..
when i want to sleep also..i love to read...
like 1st wahyu for our prophet Nabi Muhammad S.A.W..
IQRA..READ...(",)
~
~
Then..let's read when we have free time..
even, it just a few second @ minute..
Let's read and share..
May Allah bless the "ilmu" that we share..


Thursday, November 1, 2012

~feeling like that~

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST GRACIOUS, THE MOST MERCIFUL.. ALHAMDULILLAH for giving me a chance to still live in this world.. Thanks ALLAH...

Anything happen... life must go on....
Sometime...we feel sad..just like want to cry..
@ in another word...we feel bad..really bad... (T.T)
without nothing in mind....
~
~
~weird???really weird???~
but why???emmm....
no answer for that...
just felt like that.....huhuhu...(,")...
~
~
but..at the end...I'm realized..
every feeling come with a reason...
and the reason maybe to remain us about something...
Then just go through the life & 
"MUHASABAH DIRI"
~
~
Allah know what better for us...
(",)

Thursday, October 25, 2012

~Hari 'Arafah~

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST GRACIOUS, THE MOST MERCIFUL.. ALHAMDULILLAH for giving me a chance to still live in this world.. Thanks ALLAH...

Alhamdulillah..masih diberi kesempatan untuk terus rukuk dan sujud kepadaNYA...(",)
Khamis 25 Oktober 2012 bersamaan 9 Zulhijjah 1433H
Merupakan hari 'Arafah...Dimana disunatkan berpuasa pada hari ini...
Jom puasa sunat 'arafah sahabat2 semua..(",)
Dibawah ini deqsu nak share sikit berkenaan dengan hari 'arafah
(credit to my office-mate sis's yg sudi share kt email)

Puasa sunat Hari Arafah ini hanya disunatkan kepada mereka yg tdk mengerjakan Haji.
Mereka yg sedang mengerjakan Haji tdk disunatkan berpuasa.
Terdapat tegahan dr Nabi s.a.w. “Sesungguhnya Nabi s.a.w. menegah dr berpuasa pada hari ‘Arafah bagi jemaah haji yg berada di “Arafah” (HR Abu Daud, Ahmad, Ibnu Majah & al-Hakim).

Hari ‘Arafah ialah hari 9 Zulhijjah.
Ia adlh hari terbaik sepanjang tahun krn Nabi s.a.w. bersabda; “Tdk ada hari yg paling byk Allah membebaskan hambanya pd hari tersebut dr neraka dr hari ‘Arafah” (HR Muslim).
“(Puasa hari itu) dapat menghapus dosa tahun lalu dan yang akan datang” (HR Muslim).

Sabda Rasullullah S.A.W lg :“3 kelompok manusia yg akan dijabat tangannya oleh para malaikat pd hari mereka keluar dr kuburnya iaitu :
1. Org yg mati syahid.
2. Org yg mengerjakan solat malam dlm Bulan Ramadhan.
3. Org yg berpuasa di hari Arafah.



*Sesiapa yg ABC (Allah bg Cuti), bolehlah menaja buka puasa ahli keluarga/sahabat2, InsyaAllah semua pahala puasa & kebaikan yg dilakukan oleh org2 yg kite taja buka puasa tu dpt semula kat kita...
Wallahua’lam...

~Sharing is Caring~ 


 

Monday, October 22, 2012

laugh as u can (",)

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST GRACIOUS, THE MOST MERCIFUL.. ALHAMDULILLAH for giving me a chance to still live in this world.. Thanks ALLAH...


Laugh is the best medicine of sadness....
But, if you have a lot of laugh....
means, you really need a medicine... (",) hehe


So, laugh at the right place and the right time...
If not, you will make someone hurt...
(",)
 

Sunday, October 21, 2012

~to the beautiful you~(",)

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST GRACIOUS, THE MOST MERCIFUL.. ALHAMDULILLAH for giving me a chance to still live in this world.. Thanks ALLAH...

Alhamdulillah after a month n half my pinky blog was not updating
Then...i'm come back.... ^~^
Just for a moment want to be silent in blogging....(huhu..is it??hee)
even mostly i'm here for blog walking...(this u need to believe ok..^~^)
~
~
right now i'm just focus on my career,pets, novel and korean drama..
it not busy at all actually just now its my daily life...
and the most important thing.. I enjoy it... ^~^
~
~
Then,let see my korean drama updated....^~^
"TO THE BEAUTIFUL YOU"

To The Beautiful You (Korean: 아름다운 그대에게; Areumdawoon Geudaeege) is a 2012 South Korean television drama series starring Sulli Choi, Choi Min-ho, and Lee Hyun-woo. It was broadcast from August 15 to October 4, 2012 on SBS.

It is based on the Japanese shōjo manga series, Hanazakari no Kimitachi e (花ざかりの君たちへ For You in Full Blossom?), written by Hisaya Nakajo. The Korean series is the fourth television adaptation of the manga following the Taiwanese Hanazakarino Kimitachihe, the Japanese Hanazakari no Kimitachi e and its remake Hanazakari no Kimitachi e 2011.

The series centers on Goo Jae-hee (Sulli), a Korean girl who lives in the United States. One day, she sees a track and field competition on TV, and becomes inspired by a gold medalist high jump competitor, Kang Tae-joon (Minho). She begins to idolize the young athlete but Tae Joon suffers an accident that could potentially end his career. Therefore, to see Tae-joon jump again, Jae-hee disguises herself as a boy and attends the same school as Tae-joon.

Casting by:
  • Sulli Choi as Goo Jae-hee (Mizuki Ashiya) 
  • She grew up in the USA and was touched when she saw Tae-joon in a high jump competition. In order to see him, she dressed up as a boy to transfer to all-boy Genie High School.
  • Choi Min-ho as Kang Tae-joon (Izumi Sano)
  • He is a high jump athlete who holds the best record in the World Junior Championship. He receives love from fangirls for his outstanding looks that match his national representative rank. He is dull and only says what he wants to, nor is he very interested in girls. After he injured himself and knew he'd still be disabled even if he recovered, he announced he wouldn't high jump any more. He later regains his lost laugher after meeting his roommate, Jae-hee.
  • Lee Hyun-woo as Cha Eun-gyeol (Shuichi Nakatsu)
  • He is a charming soccer player who likes to joke and very active. He is the mood creator wherever he goes. Even though he has many people around him because of his outstanding skill and looks, he has never been in love. He initially was sure that he likes a girl, but when he realizes that he likes Jae-hee, who is dressing up as a boy, he gets completely confused.
  • Kim Ji-won as Seol Han-na
  • She is a gymnast and daughter from a rich family without any shortcomings. Although she possesses a reckless personality, in front of Tae-joon she becomes a gentle lady.
  • Seo Joon-young as Ha Seung-ri (Minami Nanba)
  • He is the leader of Dormitory 2 and fencing team chief, who is macho-type with strong leadership skills.
  • Hwang Kwang-hee as Song Jong-min (Senri Nakao)
  • He is a hurdler who tries to annoy Jae-hee, but he actually is a warm hearted person. It appears he has feelings for Eun-gyeol.
  • Kang Ha-neul as Min Hyeon-jae (Makoto Kagurazaka)
  • He is a high jump player in the national team. He is Tae-joon’s rival as well as Eun-gyeol's roommate.
credit to :wikipedia ^~^

For me, this drama about  a cheerful teenager life, cute casting, sacrificed in friendship and love....
neomu chuahae.. (",) especially with cha eun-gyeol casting..cutea...hehe..
and just get one word to be use in our life...
"MIRACLE IS ANOTHER WORD OF AN EFFORT"
~
~
yes..believe it..even we in suffer and its too hard to do something..
But,if we REDHA and always make a DOA..InsyaAllah..Allah always with us
because the MIRACLE just from HIM.... 
~
~
So,everything what we do..starting with BISMILLAHIRAHMANIRAHIM
anything happens to us either bad or not..REDHA...
If something good goes around...thankful...ALHAMDULILLAH...
(",)




Monday, August 13, 2012

~Great Long Distance BFF~

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST GRACIOUS, THE MOST MERCIFUL.. ALHAMDULILLAH for giving me a chance to still live in this world.. Thanks ALLAH...

ALHAMDULILLAH......
don't know how to start
i'm speechless ^~^
just like want to cry in a smile face...
~
~
~
Even its far....
Even it has an own history....
Even sometime it make me cry....
Even sometime it make me mad....
Even sometime it make laugh....
~
~
~
But our friendship still going on....
Because of our 'doa'...
Because of our patient...
Because Allah want us to realize something...
that everything we share is valuable...
~
~
~
it make an experience of life...
it make me have a wonderful life chart...
I've enjoy the thing that we share
and that experience make who me now....
~
~
~
Someone who be more strong....
someone who be more matured....
Someone who be more patient....
someone who can make a biGGGGG SMILE now... (^ . ^)
~
~
~
Thanks Allah for giving the ukhwah...



Friday, July 20, 2012

~Salam Ramadhan~

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST GRACIOUS, THE MOST MERCIFUL.. ALHAMDULILLAH for giving me a chance to still live in this world.. Thanks ALLAH...

Ahlan Wasahlan Ya RAMADHAN..^~^
~
Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk bertemu lagi Ramadhan 1433H
~
Semoga kita semua dapat menjalani ibadah puasa dengan sempurna
dan moga segala amalan diterima olehNYA...InsyaAllah....
~
Moga bertemu malam Lailatul Qadar.. sama2 kita mengejarnya...
~
Ape2 pun... puasa tetap puasa..
ambillah kesempatan ini untuk kita sama2 berubah kepada kebaikkan untuk selamanya..
~
^~^Amal makruf Nahi Mungkar ^~^
~
Mohon maaf andai ada tersalah tulis , kata atau perbuatan yg menyinggung perasaan sesiapa..
~~
Esok puasa ye jangan yang yok je..hehe
~
SELAMAT BERPUASA SEMUA....^~^

Wednesday, July 18, 2012

~Sometime~

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST GRACIOUS, THE MOST MERCIFUL.. ALHAMDULILLAH for giving me a chance to still live in this world.. Thanks ALLAH...

Sometime we need to take some time for:
(^ ~ ^)
Ambillah waktu untuk berfikir, itu adalah sumber kekuatan.
~
Ambillah waktu untuk bermain, itu adalah rahsia dari masa muda yang abadi.
~
Ambillah waktu untuk belajar, itu adalah sumber kebijaksanaan.
~
Ambillah waktu untuk bersahabat, itu adalah jalan menuju kebahagiaan.
~
Ambillah waktu untuk tertawa, itu adalah musik yang menggetarkan hati.
~
Ambillah waktu untuk memberi, itu adalah membuat hidup terasa bererti.
~
Ambillah waktu untuk bekerja, itu adalah nilai keberhasilan.
~
Ambillah waktu untuk mencintai dan dicintai, itu adalah hak istimewa yang diberikan Tuhan.
~
But,the most important things....
~
Ambillah waktu untuk berdoa, itu adalah sumber ketenangan.
~
Ambillah waktu untuk beramal, itu adalah kunci menuju syurga.
~
May Allah Bless us always....

Friday, June 15, 2012

~besties wedding~ (",)

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST GRACIOUS, THE MOST MERCIFUL.. ALHAMDULILLAH for giving me a chance to still live in this world.. Thanks ALLAH...

I'm back!!!!!
I'm back!!!!!
After a few month xupdate blog...hehe
(Macam ada yg kisah je kn..hoho)
~
~
~
As promised before, entry regarding awe's wedding..
Wedding yg penuh dengan colorful n yg penting setiap majlis muka ktorg ada tau
(majlis akad,bersanding belah perempuan,belah lelaki & photo shot pun nyebuk jgk)
kan ira kan????hee...
~
~
~
rombongan ke rumah awe disertai oleh nor,ira, umie n saye..
nak dijadikan cerita deqsu tersalah dengar yg majlis akad nikah awe malam
tapi,yg sebenarnya majlis akad berlangsung 3 petang 5/5/2012
oh no...ktorg dh siap lambt..n dh semstinye la kne bising dgn cik awe(cik awe la kn masa 2)
then kelam kabut skit n smpai pun elok je dalam kul 12 lebih..
ok jap biar gambar2 berbicara..=)sweet je kn hantaran ni..ske sgt dgn colour die...heheh
sambung balik cite td..time ktorg smpai 2 cik awe tgh make up..
then xdela nak sibuk2 kn...
after that....

yeay...dh siap pun cik pengantin...snap pic jap before g masjid untuk majlis akad nikah..^~^
beberapa minit before cik awe menjadi cik puan awe...
actually time ni deqsu rasa hepy + sebak skit..huhu
yela,pasni dh hlg sorg kawan nk ronggeng2 kn2..huhu
tp.apa2 pun..i'm hepy for u dear frens....^~^
alhamdulillah...selamat menjadi isteri kepada en.ejal..congrate to both of u..^~^
~
~
selesai majlis akad nikah...puan awe bz dgn photo shoot n ktorg pun bz photo shoot jgk kt bagan lalang..hehehe...(disebabkn xbagi tau pn. awe...kuar2 je pic kt fb..mmg kne la kn..hehe..jgn marah puan awe...) ^~^pic 4 of us with black n white suit at golden palm tree near bagan lalang....^~^majlis persandingan awe...n dh semestinya ktorg ni sibuk2 ber'snap2 pic..hehe
cantik sgt kwn kte puan awe kn?????^~^

part of uum frens...thanks for coming..^~^
(macam kenduri sendiri plak kn??)..tp,sy mewakili tuan umah ye..^~^bergambar kenangan before berangkat pulang.. untuk majlis ni kitorg terpaksa balik awal since esok nk kne kje dah.....huhu..ape2 pun...selamat pengantin baru ye puan awe...^~^

Friday, May 18, 2012

Wedding of the Quater Year 2012 ^~^

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST GRACIOUS, THE MOST MERCIFUL.. ALHAMDULILLAH for giving me a chance to still live in this world.. Thanks ALLAH...
Alhamdulillah....masih bernafas di bumi Allah untuk terus mengabdikan diri padaNya...^~^
Kesibukkan kerja + kemalasan diri sndri untuk meng"online menyebabkan blog ni sunyi sepi kjp untuk sebulan lebih lamanya...isk3....huhu...Tapi,yg penting setiap update dari shbt blog yg len sntiasa di "blog walking"..(rosak bahasa..marah cgu BI den nnt..sorry teacher..heee)
Dalam tempoh quaretr year ni.. ramai kawan2 n senior sekolah yg mendirikan masjid
Alhamdulillah.. sudah sampai jodoh untuk mereka..
Deqsu doakan agar pasangan2 ni dikurniakan kebahagiaan yg berpanjangan dan juga melahirkan zuriat yg soleh solehah.. aminnn ya rabb...*~^
Starting January 2012 kalau xsalah 21/1/2012 kot..
Senior sarjana deqsu Kak rao & Jawe a.k.a Khairul fikrie
telah pun selamat menjadi suami isteri. Congrate for both of you..finally kn.hehe..
Actually plan awal nak g kenduri belah kak rao tp,clash plak dgn kenduri sedara..huhu
then,pegi la kenduri belah jawa..
pic with pengantin , senior sarjana & friends..enjoy it...thanks 2 k-rie bg tumpang umah..hehe
Next plak..klu xsalah awal bulan February sorg lg kawan sarjana mizan dah pun selamat mendirikan umah tangga..alhamdulillah.. Best dapat jumpa kwn2 sume...
huahau..candid pic..terbek la..heee
Then...mid of March plak.. kawan sekolah rendah deqsu kawin..
setelah sekian lama xjmpe even 1 kg. huhu..
pic time nikah..since dkt je umah...then nikah n kndri sume pun pegi..wee..
on the day of wedding ceremony....sweet sgt pengantin kannn....
semangat x ktorg..kenduri belah lelaki pun ktorg pegi kan lin..hehe
~
~
~
Next....May Wedding's..
Oppss...dh over quater year ni..
So,next entry ek..special punye...hehe
Just intro of pic....^~^

Friday, March 30, 2012

~mati itu pasti~

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST GRACIOUS, THE MOST MERCIFUL.. ALHAMDULILLAH for giving me a chance to still live in this world.. Thanks ALLAH...

"...I want to die with my forehead on the ground...
The Sunnah in my heart...
Allah on my mind...
Quran on my tongue...
& Tears in my eyes..."
Yang bernyawa tidak kira manusia atau haiwan serta makhluk lainya pasti akan mati jua kerana kematian itu adalah pasti, masa dan tempatnya juga sudah ditetapkan.. Tidak terlewat atau cepat walaupun sesaat..tidak mengira usia ataupun sebab kerana semua telah ditentukan yg Maha Esa.
Kadang2 kita sering leka dan lupa dengan menganggap kematian itu masih jauh bak kata sesetengah 2 " ala, muda lagi..relax la..ni la masa nk enjoy.".. ada plak 2 bila kena tegur sikit .." jgn nk sibuk hal org lain ye..kubur masing2.." padahal kte sendiri xtahukan bila masa nyawa akan diambil..
Macam ada dalam paper baru2 ni, seorg baby dekat setia alam didapati sudah tidak bernyawa ketika tidur sedangkan ibu bapanya yakin yg anaknya sihat2 je.. Tp,dah smpai ajal bayi tersebut kn.. dan kita sendiri xboleh nk menyalahkan org lain atau takdir..
Apa yg perlu ada dalam diri adalah kena sentiasa menyiapkan diri dengan kematian dan redha dengan qada' dan qadar dariNYA..
(it's for my self, coz deqsu takut sgt yg bila ada kematian yg melibatkan org2 terdekat n tersayang, deqsu xdapat terimanya..jd,atleast bila adanya entry ni..it can remind me for what happen in the future..insyaAllah.. n jgk utk insan2 lain yg mana tau xdpt menerima @ sedih if deqsu xde nnt ke kn..huhu)
"bekerjalah seolah-olah kamu akan hidup seribu tahun lagi dan beribadahlah seolah kamu akan mati esoknya "
“Tiap-tiap yang bernyawa akan merasai mati, dan bahawasanya pada hari Kiamat sahajalah akan disempurnakan balasan kamu. Ketika itu sesiapa yang dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke syurga maka sesungguhnya ia telah berjaya. Dan (ingatlah bahawa) kehidupan di dunia ini (meliputi segala kemewahannya dan pangkat kebesaran) tidak lain hanyalah kesenangan bagi orang-orang yang terpedaya.” (Al-Imran: 185)
<<>>

Sunday, March 25, 2012

=.= nan jinjja hwanaseo =.=

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST GRACIOUS, THE MOST MERCIFUL.. ALHAMDULILLAH for giving me a chance to still live in this world.. Thanks ALLAH...

=.=
moody...moody...moody....
~
~
~
~
mad....mad....mad....
~
~
~
~
nan jinjja hwanaseo
~
~
~
~
HoHoHo....it really make me full of stress...
i'm really lose my temper i think..huhu
& just like going to cry..(T.T)
=.=
this what happen to me along last week..
~
~
~
but,i'm gonna be ok right now..Alhamdulillah..^~^
thanks to my dear unni to listen for me...hehe..
& since my weekend with my luvly family..
^~^ ..i'll become smile again..^~^
~
~
~
Hopefully tomorrow will become like always...
full of a nice day
full of a smile and spirit..^~^
~
~
~
Gonna to sleep..nite...ZzzZzzzzzzzz....

Friday, March 23, 2012

kata-kata hikmah..

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST GRACIOUS, THE MOST MERCIFUL.. ALHAMDULILLAH for giving me a chance to still live in this world.. Thanks ALLAH...

"..wajah yg cantik saja tiada guna jika tiada akhlak yg baik. Tidak menjaga lidah dan tutur kata. tidak menjaga keperibadian dan maruah. Perempuan cantik seperti itu diumpamakan seperti kaca. Berkilat tetapi tiada nilai. Jatuh pecah berderai. Sentiasa menyakit dan menyucuk bila terpegang atau tercucuk..""..wajah yg cantik saja tiada guna jika tiada akhlak yg baik. Tidak menjaga lidah dan tutur kata. tidak menjaga keperibadian dan maruah. Perempuan cantik seperti itu diumpamakan seperti kaca. Berkilat tetapi tiada nilai. Jatuh pecah berderai. Sentiasa menyakit dan menyucuk bila terpegang atau tercucuk.."

"..wajah yg cantik saja tiada guna jika tiada akhlak yg baik. Tidak menjaga lidah dan tutur kata. tidak menjaga keperibadian dan maruah. Perempuan cantik seperti itu diumpamakan seperti kaca. Berkilat tetapi tiada nilai. Jatuh pecah berderai. Sentiasa menyakit dan menyucuk bila terpegang atau tercucuk.."

...the moral of story...
behave your self and watch your mouth in every single word come out
if not.. it will be hurt to the others..
but, its for all as a human not only for women only
just remind for my self too..
MAY ALLAH BLEES US ALWAYS ^~^

Thursday, March 22, 2012

hoho..migrain come back

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST GRACIOUS, THE MOST MERCIFUL.. ALHAMDULILLAH for giving me a chance to still live in this world.. Thanks ALLAH...

Alhamdulillah.. masih bernafas dibumi Allah yg indah ini.. masih diberi waktu untuk terus rukuk dan sujud padaNYA... Ameen Ya Rabb.. ^~^... Alhamdulillah...

Lately ni, blog semakin suram dan sepi macam tuannya jgk..huhu.. bukan apa, kekangan masa n kepenatan di tempat kerja yg mana more to "mental sick" sikit..hoho.. maklum la byk kot tekanan sekarang ni... internal and external forcing lg n macam2 sekarang ni..huhu... DUGAAN... n mungkin ni la kot penyebab lately ni migrain semakin menyerang n bermain2 dlm kepala ni..huhu..


Opps, deqsu ada terbaca mengenai fakta migrain kt dalam akhbar indonesia baru2 ni.. ce tengok jom...:)

Berikut 10 fakta mengejutkan tentang migrain seperti dikutip dari MSNHealth:

1. Membuat catatan mengenai hal-hal yang berhubungan dengan migrain yang pernah dialami
Membuat catatan mengenai waktu mulai terserang migrain cukup penting. Catatan tersebut dapat mengenai apa yang dilakukan sebelum terjadi migrain, makanan dan minuman yang dicerna selama 24 jam sebelumnya, dan keadaan menstruasi. Hal tersebut dapat membantu untuk menentukan punca migrain yang dialami. (yerp, btl coz doktor pun akan tanya masa bila je migrain selalu menyerang n dekat bahagian mana coz klu xslh..ada sesetengan tmpt2 bermakna sakit lain...) pic below can describe it..=)

2.Olahraga dapat mencegah migrain
Menurut hasil penelitian baru, olahraga, aktivitas fisik, dan relaksasi secara rutin dapat mencegah terjadinya serangan migrain. Peserta penelitian yang berolahraga selama 40 minit, tiga kali per minggu mengalami penurunan gejala migrain. Para ahli berpendapat berpeluh dapat mengurangi hormon stress yang menyebabkan sakit kepala. Hasil penelitian baru tersebut telah diterbitkan dalam journal Cephalalgia. (emm..maybe la kot coz dgn bersenam dapat menegurangkan stress dan menenangkan fikiran..)

3. Migrain dapat terkait dengan menstruasi
Hormon-hormon yang control menstruasi juga berkaitan dengan migrain. Banyak wanita mulai mengalami migrain ketika mereka memiliki periode menstruasi pertama atau ketika mulai hamil, dan mereda setelah menopause. Hormon dalam kontrasepsi oral juga sering mengubah keparahan dan frekuensi migrain. (bab yg ni..xsure la plak coz migrain yg jd kt deqsu ni xkira time pun..huhuh..)

4. Pengubatan migrain dapat menyebabkan sakit kepala
Ketika mencuba ubat penghilang rasa sakit lebih dari tiga kali per minggu untuk mengubati migrain, mungkin dapat menyebabkan sakit kepala. Akhirnya, dapat mengalami migrain kronik yang memakan waktu beberapa minggu untuk mereda setelah berhenti minum ubat. (yes..rsenya mmg betul coz makin dipicit kepala..makin sakit jadinye..so,jln terbaik..tidooo..=)

5. Migrain dapat diprediksi
Kebanyakan orang mengalami tanda-tanda awal dari suatu serangan yang akan terjadi. Rasa seperti mengidam makanan aneh, perubahan suasana hati, dan menguap yang tidak terkendali dapat terjadi hingga 24 jam sebelum terjadi serangan migrain. Satu dari lima penderita migrain akan mengalami gejala sensorik yang dikenal sebagai aura. Aura tersebut dapat termasuk lampu berkedip, bintik-bintik, mati rasa, atau sensasi seperti kilat. (eemmm..cm pelik la plak kn mengidam macam2..i'm not in this type..)

6. Antidepresan dapat membantu memperbaiki mood
Ubat-ubatan antidepresan dapat menyebabkan perubahan kimia dalam otak yang dapat mengurangi risiko terkena migrain, bahkan jika tidak mengalami depresi atau stress.(yg ni xbrape nk fhm sangat la..huhuuh)

7. Migrain dapat terjadi tanpa sakit kepala
Jika memiliki aura seperti gejala migrain tetapi tidak ada rasa sakit kepala berdenyut, ini mungkin masih termasuk migrain. Gejala lain termasuk mual, muntah, dan sembelit. Beberapa ahli berpendapat berbagai tanda-tanda yang tidak jelas penyebabnya, seperti demam, pusing, atau nyeri dapat merupakan gejala sakit kepala tanpa migrain... (ni mungkin jgk kategori kritikal coz migrain deqsu yg be4 ni mmg pun smpai rasa mual n muntah.. but,Alhamdulillah..skrg ni dh xde rse2 2 sume..^~^)

8. Migrain berhubungan dengan 3 jenis makanan
Banyak makanan dapat menyababkan migrain, tetapi ada tiga penyebab umum. Salah satunya adalah makanan yang mengandung nitrat, termasuk hotdog dan daging. Tiramin dalam keju, ikan, dan produk kedelai dapat menyebabkan migrain. Monosodium glutamat (MSG), penambah rasa dalam kaldu, sup, dan makanan cepat saji, juga dapat menyebabkan migrain. Menghindari makanan tersebut dapat membantu mencegah serangan migrain. (yerp...agreed..^~^ )

9. Tidak ada ubat khusus untuk migrain
Ubat khusus untuk migrin memang tidak ada. Tetapi doktor dapat mengelola kondisi dan mengurangi impak migrain yang kita dialami. Kebanyakan orang menggunakan dua pendekatan, yaitu bertindak cepat dengan ubat untuk menghentikan migrain, dan perubahan gaya hidup dan pengobatan pencegahan untuk mencegah serangan migrain berikutnya. (memang pun.. migrain n gastrik..xde ubatnye..just bleh control je...huhu)

10. Botox dan pijat dapat menjadi pengubatan untuk migrain
Perkembangan pengubatan migrain, termasuk merangsang saraf dekat otak, suntikan dengan toksin botulisme, terapi kraniosakral, atau picit secara lembut pada leher, kepala, dan tulang belakang. Beberapa pendekatan pengubatan tersebut dapat membantu meredakan gejala migrain yang dialami..(emm..boleh diamalkan ye ..^~^..selamat mencuba.. )

credit to : http://us.health.detik.com

Pain is still pain.. But,what ever it is.. we need to accept it coz anything happen with a reason and redha is the best way.. ^~^...:



sharing is caring



Sunday, March 4, 2012

Sungkyunkwan Scandal


BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST GRACIOUS, THE MOST MERCIFUL.. ALHAMDULILLAH for giving me a chance to still live in this world.. Thanks ALLAH...

Next Korean Drama here:

Actually, drama ni dh lama n deqsu pun dh lama abis tengok..
But,suddenly i miss them especially Gu Yong Ha act by Lee Joong Ki..
Really funny + relax + adventure story..


Sungkyunkwan Scandal (Hangul: 성균관
스캔들, Hanja: 成均館) is a 2010 South Korean historical fiction drama, broadcast by Korean Broadcasting System (KBS).

Casting By

Synopsis

Set in a period where society does not allow females to be educated nor employed, Kim Yoon Hee (Park Min Young) disguises herself as her brother, Kim Yoon Shik, in order to make ends meet for her family. She goes through a series of odd jobs, mainly at a local bookstore, before she gets offered a chance to increase her earn, by becoming a substitute test-taker (an illegal act) for the upcoming entrance examination in the prestigiousSungkyunkwan. She gets caught by the upright Lee Sun Joon (Park Yoo Chun), who later acknowledges Yoon Hee's talents, and even encourages her to enroll in the university. There, she must


bear with the endless mischief of upperclassman Gu Yong Ha (Song Joong-Ki), put up with the constant mood swings of roommate, Moon Jae Shin (Yoo Ah In), avoid getting in trouble with the strict, student body president, Ha In Soo (Jun Tae Soo), keep her secret from being discovered, all the while trying to maintain her growing affections for Lee Sun Joon, at bay.

Together, the four form the "Jalgeum Quartet" (sometimes affectionately also named by fans of the series the "JoseonF4").

Credit to :wikipedia


The moral of the story that i got:

1) when we has a best friend, try to protect n care of the relationship even it's too hard
2) Love always involve with egoistic, sadness, happiness n sacrifice .. So,be carefully n don't too be obsess with love okey..^~^
3) i know a little bit about education history in hangul, the game that they always play there..