Monday, May 24, 2010

~ bestnye couple~

alkisah couple seorg pemuda:
Pernah seketika dulu saya rasa saya tak
berguna..
Masa dalam kelas kawan-kawan semua tak
suka..
Saya nak 'join', kawan kata saya
menyibuk......
Ada pula yang kate saya kuat emo..
Sikit-sikit nak marah..
Padahal sebenarnye saya nak tegur mereka
buat bising masa belajar..

Lepas tu saya cuba buat lawak
kononnya nak tarik perhatian orang lain
saya paling gembira bila ada orang gelak
bila dengar lawak saya
terutamanya pelajar-pelajar perempuan..
Budak-budak lelaki semua kata saya 'mat
capub'(cari publisiti)..
tapi saya tak kesah..
asalkan ada yang terhibur..



Tapi saya tetap merasakan kekosongan..
Memang lumrah manusia..
Seoarang lelaki akan tertarik kepada wanita
Macam itulah yang saya rasa..
Saya tengok kawan-kawan dah ada yang
'couple'..
Di dorm sms awek sampai pagi..
ada yang call awek sampai satu malam
boleh habis 10 ringgit..

Saya mula berfikir..
"Adakah aku perlu BERCINTA?"
Dengan menggunakan akal seorang pelajar
tingkatan 4 itu..
saya pun mula menanam tekad untuk
ber'couple'..
Dan masa itulah saya kenal awak..
saya rase saya dah jumpa orang yang
paling penting dalam hidup saya..

Mula-mula awak jual mahal..
Tapi saya tak kisah..nak beli gak..
akhirnya, dipendekkan cerita..
saya pun mulalah BERCINTA..

Masa bercinta,memang saya sangat-sangat
bersemangat
Apa orang kata..'ALL OUT'lah..
haha..
Saya selalu call awak,awak pun selalu
call saya..
'gayut' malam-malam..kadang-kadang saya
pun habis RM10 satu malam..
Tetapi segala PENGORBANAN yg dilakukan
masa ber'couple' tu..
Tidak terasa pun kehilangannya..

Mase bercinta memang indah..
Semuanya indah..
Sikit-sikit gurau-gurau
Sikit-sikit gelak-gelak
kalau merajuk men pujuk2..
kalau 'birthday' kita sambut sama-sama..

Untuk diri ini,terasa amat bahagia..
Sebab masa itulah terasa diri ini dihargai..
Saya pernah terikir..
Biarlah kawan-kawan saya tu pandang saya
semacam,
kata saya macam-macam..
Asalkan awak memahami saya..

Satu hari saya dengar ceramah..
Alhamdulillah..
Dalam ceramah tu saya sedar,saya banyak
buat dosa
dan saya kena brubah..
Hidup saya mesti selari dengan Islam..
Saya kena jadi baik..
Sebab memang itu fitrah
manusia..menginginakan kebaikan..
semua orang nak masuk syurga kan?

Sejak dari saat itu saya mula rapatkan
diri dengan masjid..
Rapatkan diri dengan Al-Quran..
Selalu solat jemaah awal waktu..
Selalu dengar tazkirah..

Saya beli terjemahan Quran, sebab nak
tadabbur Quran
Saya beli dua, satu untuk saya, satu
untuk awak,
Saya taknak jadi baik seorang diri..
jadi saya ajak awak sekali..
Saya ajak awak baca Al-Quran..
saya kejut awk bangun subuh..(calling)
saya ajak awak saling beri tazkirah..

Mula-mula awak terkejut dengan perubahan
saya..
Awak ingat saya dah nak jadi alim, nak
brenti couple.
Saya kata,kita bukan buat benda yang salah..
bercinta kerana Allah..
Kita couple tak macam orang lain..
Orang lain couple 'jiwang-jiwang' je..
ade yang siap wat mksiat lg..
pegang-pegang tangan dan macam-macam lagi..
Tapi kita couple baik-baik..
Jaga batas-batas syara'..
Tak guna ayat jiwang-jiwang
janji taknak jumpa, takut berlaku maksiat..
cuma sms dan call je..

Dan awk terima perubahan saya itu..
Saya pun banyak nasihat awak..
Awk pun terima..
Walaupun kadang-kadang awak merajuk
sebab teguran saya tu
Tapi saya faham, perubahan memerlukan masa..
Dan akhirnya saya rasa..
Hubungan kita semakin diredahai..
Saya salu doa supaya kita akan kekal
sampai ke gerbang perkahwinan..


Dalam proses perubahan saya,
Saya mula menyedari bahawa berdakwah itu
wajib..
Kita kena menyampaikan kepada orang
tentang kebenaran.
Kalau kita tidak berdakwah..
kita akan dipertanggungjawabkan oleh
Allah di akhirat kelak.
sesuai dgn firmanNya dlm surah Al-A'raf,
surah ke 7,ayat ke 164:

Dan (ingatlah) ketika suatu umat di
antara mereka berkata: "Mengapa kamu
menasihati kaum yang Allah akan
membinasakan mereka atau mengazab mereka
dengan azab yang amat keras?" Mereka
menjawab: "Agar kami mempunyai alasan
(pelepas tanggung jawab) kepada Tuhanmu,
dan supaya mereka bertakwa".

Lepas tu saya mulalah beri

tazkirah pada
kawan-kawan dan adik-adik
Tegur mereka apa sahaja yang silap..
Saya tak boleh tahan bila tengok orang
buat salah/dose..
Saya mesti nak tegur.
Selemah2 iman tegur dengan hati, oleh
sebab saya nak jadi orang kuat iman..
Ape lagi..tegur je la depan-depan..huhu~~

Lepas tu, satu masa..
saya terbaca pasal couple..

"COUPLE HARAM"

Saya tak percaya..
tapi bila baca detail-detail yang dia bagi..
macam betul pulak..
huhu~~
tapi biasala..
kalau kita suka satu benda tu..
kita tetap akan cari alasan untuk
'membenarkan' pendapat kita..

Saya pun buat tak tahu pasal benda tu..
dan teruskan saja hubungan kita..
kita tak buat maksiat..
Kita jalan-jalan pegang tangan..
tak jiwang-jiwang..
Cuma saling ambil berat..
Tanya khabar..
Borak-borak..
Siap bagi tzkirah lagi..
Apa yang haramnya dengan benda ni?
Tak kisahlah..

Masa terus berlalu...


Masa ni dah nak dekat Trial SPM..
lagi tiga minggu sebelum trial..
dalam masa tu, saya memang rajin study
dengan kawan..
buat study group
Pada masa yang sama, bagi tazkirah..

Ada yang terima..
ada juga yang buat tak tahu
Kadang-kadang bila tegur..
saya kena marah pula..
macam-macamlah alasannya
ada kata saya tegur tak berhikmah..
ada yang kata saya menunjuk-nunjuk je..
Tapi tak kisah..
saya ada tempat mengadu..
huhu~~


Suatu masa..
ketika sedang mentadabbur Al-Quran
seorang diri..
saya terjumpa ayat ini..

Mengapa kamu suruh orang lain
(mengerjakan) kebajikan, sedang kamu
melupakan diri (kewajiban) mu sendiri,
padahal kamu membaca Al Kitab (Taurat)?
Maka tidakkah kamu berfikir?
(Al-Baqarah, ayat 44)

Saya pun terfikir..

"Selama ini aku asyik tegur orang je.
Tapi aku sendiri masih banyak kekurangan,
Cepat marah, suka buang masa,
ade gak dosa-dosa yang masih dilakukan..
Macam mana ya?"

Lepas tu terjumpa pula ayat ini..

Dan janganlah kamu campur adukkan yang
hak dengan yang batil dan janganlah kamu
sembunyikan yang hak itu, sedang kamu
mengetahui.
(Al-Baqarah ayat 42)

Tiba-tiba saya terfikir satu keritikan
kawan..

"Alah kau tu..cakap je berapi..gaya
alim,tapi couple gak..sama aje kau
dengan kami..tegur orang konon.."

Berfikir sejenak..
Sebenarnye ber'couple' ni boleh ke tidak?
Adakah selama ini saya hanya menganggap
ia boleh?
Habis tu, kenapa saya rasa malu bila mak
dan ayah
tahu saya selalu berhubung dengan perempuan?
Dan terkadang saya rasa serba salah?

Macam-macam yang saya fikir..

Dipendekkan cerita lagi sekali..
saya ke Pulau Pinang untuk mengikuti
satu seminar dkwh..
Saya harap dengan seminar ni kefahaman
saya mengenai dakwah akan lebih mantap..

Dalam perjalanan ke seminar tu..
saya masih sms lagi dengan awak dalam bas..
sempat lagi pesan-pesan supaya jangan
lupa baca Al-Quran hari ini, solat awal
waktu..
Dalam fikiran saya..
"Ni kira dakwah juga..saling
ingat-mengingati.."
******



Majlis malam itu berakhir dengan sesi
ta'aruf,
pukul 10 semua orang dah bebas untuk
aktiviti sendiri
Lagipun kami semua penat..
takkan nak panjang-panjangkan program
sampai tengah malam..
pihak penganjur pun faham..

Tiba-tiba saya tergerak hati untuk
bertanya dengan fasilitator yang ada di
situ..
Saya rasa inilah masa terbaik untuk
tanya pendapat dia tentang couple.
Tapi saya tragak-agak..
"Kalaulah betul couple tu salah..habis
tu,nak
buat macam mana? Aku kena clash ke?
Alah,buat apa fikir macam tu..tanya je
la. Kalau
tak buat salah, apa nak ditakutkan?"

Lalu saya menghampiri 'Brother'
fasilitator tu..
Masa tu dia tengah membelek-belek
terjemahan Al-Qurannya seorang diri.

"Assalamualaikum, bang, saya nak tanya sikit
boleh?"

"Em,boleh..duduklah. Nta nak tanya apa?"

"Er..macam ni,sebelum saya terlibat
dengan dakwah ni, saya ada kenal seorang
kawan ni, perempuan la. Tapi bukanla
setakat kawan biasa..rapat gak la. Bukan
rapat biasa,tapi rapatla.."

"Bercinta ke?"

Saya malu nak cakap yang saya couple.
Nanti apa pula brother tu kate..mesti
dia marah nnt. Saya pun angguk. Lepas tu
saya tanya..

"Sebenarnya..couple ni boleh ke tak bang?"

"Akhi, memang fitrah manusia, lelaki
akan tertarik kepada

perempuan, begitu
juga perempuan akan tertarik kepada
lelaki. Tapi dalam Islam, perasaan itu
perlu dikawal dan ada batasnya.
Pergaulan perlu dijaga. Allah firman
dalam surah Al-Isra', surah ke 17, dalam
ayat yg ke 32:
Dan janganlah kamu mendekati zina;
sesungguhnya zina itu adalah suatu
perbuatan yang keji dan suatu jalan yang
buruk."

"Tapi bang,saya tak nampak pun yang kami
ni menghampiri zina. Niat kami baik.
Saya dah cuba sedaya upaya mengawal
perhubungan kami. Sms pun takdelah
jiwang-jiwang, selalu bagi tazkirah
lagi. Kami selang-selang bagi, hari ni
saya, esok dia."

Saya tak mahu mengalah.

"Memang betul niat nta baik. Tapi ingat,
niat tak pernah menghalalkan cara. Yang
batil tetap sahaja batil, yang haq tetap
haq. Cuba tengok ayat ni."
Sambil brother tu bukak Al-Quran dia,
dan tunjuk pada saya ayat ini:
Dan (juga) kaum Ad dan Tsamud, dan
sungguh telah nyata bagi kamu
(kehancuran mereka) dari (puing-puing)
tempat tinggal mereka. Dan setan
menjadikan mereka memandang baik
perbuatan-perbuatan mereka, lalu ia
menghalangi mereka dari jalan (Allah),
sedangkan mereka adalah orang-orang yang
berpandangan tajam.
(Surah Al-Anakabut,Surah 29, ayat 38)

"Akhi, kalau nta paham ayat ni,
sebenarnya apa yang berlaku pada nta
ialah, setan telah buat nta pandang
indah benda buruk yang nta lakukan.
Walaupun nta berpandangan tajam,
maksudnya nta berilmu tinggi. Memang
pada mulanya niat nta baik, tapi ingat,
syaitan itu sangat licik. Dia akan
sedaya upaya buat nta terjerumus ke
dalam kemaksiatan. Lagipun, takkanlah
sepanjang masa nta sms dengan dia, nta
ingat Allah. Mesti ada masanya nta hanya
melayan perasaan dengan dia, kan?"

Betul juga katanya. Lepas tu saya kata,
"Tapi bang, saya dah janji dengan dia
taknak jumpa lg. Sebab saya tahu kalau
berjumpa nanti banyak bahayanya. Dan dia
pun setuju. Kami sama-sama menjaga diri.
Takkanlah ia boleh membawa kepada zina
juga bang?"

"Em, betul, nta dah janji taknak jumpa
dengan dia lagi. Nta dah dapat

elakkan zina mata, zina tangan, zina
kaki. kalau nta janji taknak call die
pula, nta dapat elak zina telinga dan
zina lidah. Tapi akh..masih ada zina
yang tetap nta tak dapat elak apabila
bercouple.."

"Zina hati?" Saya menduga.

"Betul, zina hati. Semua inilah yang
Rasulullah jelaskan dalam hadithnya
tentang bagaimana menghampiri zina tu.
Nta boleh 'check' dalam Riyadahus
Solihin, bawah bab larangan melihat
wanita. Rasulullah bersabda, mata boleh
berzina dgn melihat, lidah boleh berzina
dengan bercakap, tangan boleh berzina
dengan berpegangan. Kaki boleh berzina
dengan berjalan ke arah tempat maksiat.
Hati pula boleh berzina dgn merindui,
mengingati dan membayangi si dia.
Hakikatnye, macam mana pun nta buat, nta
tetap tak dapat lari daripada zina hati."

Saya terdiam..kelu. Tak tahu apa nak
dikata. Semua yang brother tu kata tiada
yang salahnya. Kemudian dia sambung..

"Ana dulu pun couple gak. Lagi lama
daripada nta. Sejak sekolah sampai dah
masuk U, dekat nak gred. Tapi bila ana
sedar apa yang ana buat ni salah, ana
trus tinggalkan. Ana siap dah fikir,
dialah bakal isteri ana, yang akan jadi
ibu kepada anak-anak ana. Kalau nak
diikutkan lagi besar masalah ana
daripada nta.""Saya risau la bang. Nanti apa
kawan-kawan dia kata. Dulu saya selalu
minta tolong mereka untuk rapat dengan
dia. Mesti nanti mereka semua tak puas
hati dengan saya. Dan dia sendiri pula,
saya takut apa-apa akan jadi pada dia
kalau dia tak dapat terima keputusan ni.
Sebab kami dah rapat sgt."

Masa tu saya dah mula sebak. Malu betul.
Menangis depan brother tu cerita pasal
benda ni. Nasib baik tak ada org lain
masa tu. Brother tu jwb..

"Kalau kawan-kawan dia tak puas hati
pun, mereka boleh buat apa? Paling teruk
pun, mereka akan mengata di belakang
nta. Nta tak kurang sikit pun. Lagipun,
dalam berdakwah ni, kita nak cari redha
Allah, biarlah orang nak kata apa-apa
sekali pun, yang penting redha Allah.
Kalau Allah tak redha, semuanya dah tak
bermakna lagi."

Saya trdiam lagi.

"Pasal die pula, cube nta fikir dari
sudut positif,

mungkin dia akan terima
keputusan nta scara matang. Mungkin dia
juga akan buat keputusan untuk tidak
lagi bercouple. Ana yakin, die takkan
buat apa-apa perkara bodoh. Kalau die
buat sekalipun, itu bukan tagguungjawab
nta, apa yang nta nak buat tu betul,
meninggalkan maksiat. Semua orang akan
tanggung balasan atas perbuatannya sndiri."

Saya dah tak dapat tahan lagi. Masa itu
saya menangis, saya dah sdar yang saya
kena berhenti couple. Dah jelas
sekarang, couple tu haram.

"Jadi apa saya nak buat bang?"

"Ana dulu, hantar satu sms je kat dia.
Ana terangkan pada dia hubungan yang
dibina itu salah. Minta maaf, kita
berakhir di sini. Tolong jangan cari
saya lagi. Lepas itu ana terus tukar
nombor. Ana tak hubungi dia langsung
lepas tu."

"Maksudnya, saya tak boleh hubungi dia
lagi ke? Tapi bang, saya ade juga kawan
perempuan lain, boleh pula saya hubungi
mereka?"

"Dengan dia ni lain. Nta dah pernah ada
'sejarah' dengan dia. Tapi, kalau nanti
ditaqdirkan nta satu universiti dengan
dia, satu kuliah, lepas tu kena pula
buat group discussion, masa tu nta hanya
layan dia hanya sebagai group discussion
partner."

Tiba-tiba saya terfikir..

"Dia ni nak suruh aku clash malam ni gak
ke? Sekarang gak? Takkanlah awal sangat?"

Saya cakap..

"Saya rasa saya belum ade kekuatan la
bang. Boleh tak saya tunggu sampai saya
ada kekuatan, baru saya tiggalkan benda ni?"

Saya ingat nak lari la. Lalu dia jawab..

"Akh, nta kena ingat. Kekuatan itu tidak
boleh ditunggu, tapi ia perlu dibina.
Allah tidak akan mengubah keadaan
sesuatu kaum sehingga kaum itu mengubah
keadaannya sendiri. Nta boleh rujuk
surah Ar-Ra'du,surah ke-13,ayat 11.
Lagipun, nta nak tuggu sampai bila baru
nak tinggalkan couple ni..abang-abang
fasilitator ni pun ramai yang pernah
couple, bila masuk dakwah, mereka
tiggalkan."

Alamak...tak boleh lari lagilah
nampaknye..saya rasa macam brother ni
paksa saya clash masa tu juga.

"Semuanya dah jelas rasanya..Nampaknya
saya kena tiggalkanla benda ni gak ye.
Macam tak larat rasanya nak tekan button
handphone ni. Rasa tak sanggup."

"Kalau tak sanggup mari ana tolong
tekankan."

"Eh, tak apalah bang. Biar saya taip
sendiri."

Teragak-agak saya nak taip masa tu. Tapi
saya gagahkn juga diri..

"Semuanya dah jelas..buat apa aku
tangguh-tangguh lagi. Takut nanti
hidayah ni Allah tarik, susah pula nak
tinggalkan. Kan aku selalu doa supaya
dijauhkan dari maksiat..jadi rasanya,
inilah masanya.."


Lalu perlahan-lahan saya taip sms tu..
"Assalamualaikum..Sebenarnya selama ini
hubungan kita salah di sisi Islam. Saya
ingat dengan mengubah cara pergaulan
kita, ia dah dibolehkan, tapi sebenarnya
ia tetap berdosa. Saya harap awak akan
istiqamah meneruskan perubahan yang awak
dah buat, kerana Allah. Saya minta maaf
atas segala yang dah berlaku. Kalau ada
jodoh insya-Allah, akan bertemu juga.
Assalamualaikum.."

Berat betul nak hantar sms tu kat awk.
Saya masih tak mampu nak ucap selamat
tiggal. Sebab tu dalam sms tu saya hanya
akhirkan dengan ucapan salam. Lepas
beberapa ketika..saya tekan juga button
[send].

Lepas tu tertera di skrin..

[SENDING..]

[MESSAGE SENT]

Masa tu saya rasa macam separuh hidup
saya dah hilang. Macam tak percaya..saya
dah hantar 1 sms, dan clash dengan awak..

"Terima kasih bang.."

"Takpe, dah tanggungjawab.."

Malam tu saya saya tidur dengan linangan
air mata..tak sangka..mmg tak
disangka..Saya memang tak pernah
terfikir untuk clash, tapi itulah yang
terbaik untuk kita sbenarnya..
Tiba-tiba saya teringat ayat
Allah..surah Al-Baqarah,ayat 216..

Diwajibkan atas kamu berperang, padahal
berperang itu adalah sesuatu yang kamu
benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu,
padahal ia amat baik bagimu, dan boleh
jadi (pula) kamu menyukai sesuatu,
padahal ia amat buruk bagimu; Allah
mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.
*******

begitulah kisahnya..jadikan lah ayt 2:216 sebagai peringatan dan kekuatan kepada kita dalam mengharungi hari2 mendatang kerana bukan semua yang kita hendak kita akan dapat..hanya Allah yg mengetahui apa yg terbaik untuk kita..Jadi,redha lah dengan setiap kurniaannya.. Perkhawinan/akad nikah itu yg menjadikan sesuatu hubungan itu sah dan halal..jadi,fikir2 kan lah..

4 comments:

sya_ais said...

kisah cerpen ni mmg byk memberi kesan pd sapa2 yg konon2 ny bercinta ANA ENTI....
ingtlah matlamat x menghalal kan cara

deqsu said...

hehe..btl2..mtlmt xmenghalal kan cara..cme kdg2 m'sia ni je yg wt kn sesua2 m'jd btl..huhu..

mutma'innah said...

salam sahabat ku...cerpen yg menarik utk sedarkn org pd zaman sekrg...bercinta la dgn ALLAH...nnt ALLAH akn bg cinta yg halal buat kita...

deqsu said...

w'slm..thanks mainnah,sudi bce..hehe..btl2.insyaAllah Allah akn kurniakan yg t'bek utk kta..aminn..