Tuesday, October 22, 2013

The Right Path (^~^)

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST GRACIOUS, THE MOST MERCIFUL.. ALHAMDULILLAH for giving me a chance to still live in this world.. Thanks ALLAH...

Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. masih diberi ruang untuk terus rukuk serta sujud padaNya  Yang Esa. Selawat serta salam buat Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW serta para sahabat baginda.

Alhamdulillah, weekend baru ni dapat settlekan a few thing dan dapat menghirup udara segar sambil jalan-jalan dekat tasik. Planning asal, nak cycling + jogging dekat area Taman Cahaya Seri Alam. Tapi, Allah dah aturkan perancangan yang lebih baik untuk deqsu. Alhamdulillah.. Dunia ni luas dan cantik. So, dekat mana-mana pun kita boleh lihat KebesaranNYA. Paling simple lihatlah kelangit dan muka ibu/mak kita. SubhanAllah.. Ciptaan Terindah (^~^)

Tapi, dalam masa yang sama jugak, lately deqsu macam messy + lose je. Rutin harian dah tak macam selalu, breakfast & makan malam dah berapa hari skip. Tak lalu nak makan dengan keadaan batuk yang agak teruk. Malam pun susah je nak tidur. Terlalu banyak perkara yang perlu difikirkan, hati yang perlu dijaga dan pendapat yang perlu dikaji (T.T). Ujian yang harus dilalui sebagai hambaNya yang banyak khilaf. Muhasabah diri balik, solat, baca al-quran dan sabar. InsyaAllah moga dipermudahkan segala urusan.


So, since deqsu asyik messy + loss je. Deqsu nak share 10 perkara yang boleh merosakkan otak kita. Yup, first thing je deqsu dah buat ; skip makan pagi (that why la lose je kan..huhu). Then, perkara yang kelima menghidu udara yang tercemar ( terlalu banyak pembakaran terbuka dekat area rumah..huhu). Lastly, perkara yang ke 6 (cumanya diterbalikkan, kurang tidur..huhu). NEED TO CHANGE ok DEQSU!!

Tapi, Alhamdulillah syukur sangat-sangat.. (^~^) walaupun diuji dengan perkara lain tapi bab kerja Alhamdulillah Allah permudahkan. Teringat deqsu semalam, tengok stick note yang tertampal tepi meja, banyak kerja-kerja yang perlukan diselesaikan dan disegerakan. (dalam fikiran dah fikir mesti tak boleh settle ni dalam sehari..huhu). 

Then, deqsu amik masa 5 min before mula kerja dengan tarik nafas, selawat dan zikir mana yang termampu. Alhamdulillah, dipermudahkan.. before pukul 3 petang everything DONE!! ALHAMDULILLAH. unexpected sebenarnya. Tapi, tula kuasa Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. (",). Moral of the story, jangan cepat mengeluh bila diuji dan ingatlah DIA disetiap detik kita. Pegang kata-kata dalam surat cintaNYA ini:

  Moga Allah redha (^~^)

No comments: