Sunday, January 26, 2014

"A Dream" Part I

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST GRACIOUS, THE MOST MERCIFUL.. ALHAMDULILLAH for giving me a chance to still live in this world.. Thanks ALLAH..

Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. Alhamdulillah masih diberi ruang dan waktu untuk terus bernafas dibumiMu Ya Allah Pencipta Yang Agung. Selawat serta salam buat Junjuangan Besar Nabi Muhammad SAW serta para sahabat baginda. ^~^

Melalui minggu yang agak mencabar membuatkan diri ini keep silence dari dunia blogging untuk seminggu lamanya (cewah ayat skema alasan tak update blog..hehehe ^~^). Tapi setiap ujian dan dugaan yang datang dalam hidup ini perlu dilalui dengan senyuman dan semangat juang yang tinggi selagi ianya tak tak merosakkan apa-apa yang berkaitan maruah dan agama. Please agree with this statement ok..^~^..

Back to the title for this entry "A DREAM", entry yang dah dekat nak 2 bulan deqsu tangguhkan since idea in out bila tengah menaip.huhu. Dalam tempoh 2 minggu yang mencabar ni deqsu hadiahkan diri dengan ke kedai buku dan kedai kucing sebagai terapi diri. So, berkesempatan untuk beli novel tarbiyah "Cinta High Class" by Ustazah Fatimah Syarha & Dr. Farhan Hadi. Dan saat bait-bait dalam novel ni diterokai, TING!!! (ala-ala gambar mentol tu^~^ terbayang diminda). Yes, got back the idea of "A DREAM" entry. Alhamdulillah...

Buat yang mengikuti blog pink yang tak seberapa ni, akan pernah terbaca sinopsis buku "Pemilik Cintaku Setelah Allah & Rasul" dan novel "Cinta High Class" adalah gabungan cerita darinya. Deqsu start baca buku "Pemilik Cintaku" masa semesta 5 di UUM area 2009 dan tiap kali baca mesti berangan nak jadi macam Qani'ah dalam buku tersebut.

Seorang muslimah yang sangat menjaga batas pergaulan dalam hidupnya walaupun aktif dalam akiviti dikampus dan dilanda dugaan dari insan2 yang bergelar lelaki. Sangat respect dengan cara Qani'ah dalam menolak segala lamaran dan pinangan even dari insan2 yang hebat dari segi agamanya. Baginya pelajaran adalah yang utama saat itu  dan hanya insan yang betul2 hebat disisi Allah sahaja yang akan dapat menambat hatinya dan semestinya bercinta selepas nikah menjadi prinsip hidupnya. SubhanAllah di zaman serba moden & mencabar ini, masih ada lagi insan seperti Qani'ah & start from that I have dream to be like her. That's my dream if u ask me about my planning for future partner on that time.

But before that, I was thinking is it possible to be like her?? @ it just a script/imagination of the script writer?? huhu.. to many question mark on that time since rasa macam diri ni tak boleh nak buat macam mana yang Qani'ah buat. Tapi tak salah kan kalau bercita-cita macam tu?? Cumanya,  orang cakap angan-angan tanpa usaha ibarat pokok tanpa buah, tiada hasilnya. Makanya kalau nak "dream come true" perlu lah dengan action seterusnya  "man jadda wajada" sesiapa yang berusaha, dia pasti berjaya. InsyaAllah. So misi bermula.. ^~^.. To be continue...



2 comments:

u.m.i.e said...

nak kena baca gak buku tu..
tajuk pun dah best :)

deqsu said...

hehe..nanti baca ek..best2..:)