Wednesday, January 1, 2014

Blog & Me 2013

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST GRACIOUS, THE MOST MERCIFUL.. ALHAMDULILLAH for giving me a chance to still live in this world.. Thanks ALLAH...


Alhamdulillah, masih diberi nafas untuk terus rukuk serta sujud padaNya Yang Esa Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Selawat serta salam buat Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW serta para sahabat baginda. (",).
 
Actually, entry ni nak update tahun lepas lagi (2013 yang baru meninggalkan kita beberapa jam yang lepas.huhu) Tapi, disebabkan line yang agak "malu-malu kucing" semalam menyebabkan deqsu tertido dengan entry separuh didepan lappy (sungguh tragis rasanya tak dapat memenuhi quota 2013.. sangat mengada ok^~^hee).
 
Start semalam wall2 fb dipenuhi dengan "Hepy New Year 2014" (oh no, already 2014 meh?) Teringat conversation whatsapp bff pagi semalam, happy cerita pasal azam dan deqsu kebetulan pulak pagi2 lagi sibuk dengan working yang tetiba semua urgent (suka macam tu tau, in one time I will be super-duper busy even bukan buat kerja last minute pun. Sampai semua acc dept akan tau kalau meja clean je means deqsu just go through dengan daily work(since suka buat kerja dengan meja kosong ala-ala takde kerja gitu.hehe). Tapi, kalau file & paper berlambak atas meja sampai tak cukup ruang tu means I have a special work to do. (When it come a special work, boss will find me..why??until now, it always been question mark for me.)~ macam luahan perasaan pasal kerja plak kan..hehe~
 
Tapi, apa-apa pun thanks to my dear sisters in acc dept yang always support me to face with all the special work. Even it just a word of "sabar ek dik, bos suka awak la tu sebab tu suka bagi banyak kerja kat awak je" it comfort me ^~^. Plus dengan perangai "gila-gila" kak fiza yang suka cari pasal tapi baik hati tu. Menceriakan lagi acc dept. Miss ira plak, as usual always give moral support and very understanding cara kerja deqsu yang biasa tapi I will make sure it will be perfect (workaholic la katakan..hehe). Thanks guys (",) make the last day of 2013 in a sweet mood even kerja banyak sangat2 semalam.
 
Oppss lupa pulak pasal conversation dengan bff tadi, tengah yang lain ber'conversation' pasal azam tetiba deqsu menyelit dengan "ntah ek, tak tau nak letak azam apa" blurr jap time tu.hehe. Then, thanks pada yang ingatkan deqsu that I will change the status this year (hoho..am I?? tetiba nebes plak kan..heheh). So, wait for my azam in the next entry...^~^
 
Emm 2013 meninggalkan banyak kenangan bermakna buat deqsu. Terlalu banyak sampai tak ingat. (boleh tak macam tu??hehe..). But, seriously 2013 buat deqsu jadi kuat, jadi diri sendiri, jadi lebih matured & the most that I want to say "Thanks Allah, Alhamdulillah.. you make my dream come true even when did the doa, I always think, is it possible? " And now, believe it or not. "TIADA YANG MUSTAHIL DENGAN KASIH SAYANG ALLAH" Alhamdulillah 99999xxx.
 
Then, what I want to share here, setiap yang kita lakukan dalam kehidupan seharian biarlah keranaNya. Andai kita ingin lakukan sesuatu perubahan dalam diri kita, lakukan secara perlahan @ kecil dahulu yang penting istiqamah. Takut, kalau perubahan yang terlalu drastik, diri sendiri akan sakit dan takut jugak kita akan terpesong dari tujuan asal. Moga segala amalan kita diterima olehNya dan Moga hidup kita sentiasa dalam lindungan dan rahmat Allah kerana hanya DIA sebaik-baik Pelindung & DIA juga sebaik-baik Penjaga.
 
Once deqsu tulis macam ni, bukan bermakna deqsu perfect & gembira tanpa dugaan. Tapi, bahagia itu wujud bila kita redha dengan ketentuanNya. Diri ini jugak ada turun naiknya, kadang-kadang kita tak boleh nak kawal emosi. Tapi, atleast dengan sedikit usaha kita boleh minimumkan tahap stress dan cara menghadapi sesuatu perkara itu, InsyaAllah (deqsu tulis ni untuk ingatan diri sendiri yang sering leka & alpa ^~^). Moga Allah redha, sesungguhnya DIA Maha Mengetahui. (",)
 
 
 
 
 

4 comments:

u.m.i.e said...

love your writting ❤
semoga kita sama2 dapat mendktkan diri dgn Allah SWT.

# tak sabar nak tunggu bulan 5 ..hehe
luv u bff ❤❤

deqsu said...

thanks dear bff :)..insyaAllah, sama2 la kite ek. Moga Allah sentiasa merahmati setiap tindak-tanduk kita semua. amen ya rabb

** sabra ek, 5 month to go. <3

Anonymous said...

Dila mmg ske tls essay.. Hehe..

deqsu said...

hehe..nak wat camne kan, cita2 dulu nak jadi penulis. tapi, ntah cmne bleh terjebak dgn akaun :)