Wednesday, July 7, 2010

Preparation 4 the new sem..

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Illahi kerana msh diberi peluang utk menghirup udara sgr & nyaman di bumi Allah ni selain dapat terus rukuk dan sujud pd Maha Pencipta..

Terlalu cepat masa berlalu..sedar x sedar dh nk masuk sem 7, means the last sem for the last chance and hope(bak kta ecah..hehe). tp,inilah masa untuk teruskan usaha dan gunakan sebanyak peluang yg ada coz lps ni xmerasa dah la kne wt assgnment(last2 minute..hehe), grouping2 dgn kwn2, cti2 malaysia dgn da geng dan yg len2 lgi..(huhu..grau2 je, mne bleh nak men2 dah last2 ni..isk3).. before the break was end and the semester wast start i do some preparation..tadaaa:

1)buat budget utk 1 sem ni include saving, ronggeng2 rokiah(wjb ade coz kuat derat ore klate oyak), and the important thing budget utk buku la..ehem2..

2)siapkan sume yg berkaitan dgn resume except ref. je blm wt lg.. tp, dlm fikiran mmg dh ade cme xdpt conformation lagi.

3)wt schedule utk study (wah2, dh upgrate skit.. hopefully dpt ikut la..).. Alhamdulillah, kli ni time2 pg byk free.. hopefully dpt manfaatkannya.. insyaAllah..

4)packing bgr2 nk blk (dh pack coz xbyk pun bg mengosongkan skit loker yg sentiasa pnh 2..huahua).

5)lastly, preparation utk mental 7 fizikal.. (motivasi blk dri sndri, muhasabah dri and the important thing kne tgktkan amal dan usaha utk kpntgn dunia & akhirat..ameen..)


Harap2 semuanya berjalan dgn lancar sepanjang 1 sem ini.. cuma kadang bukan semua yg kita nak lakukan 2 baik utk kita dan xsmstinya perkara yg kita benci 2 xbaik.. Mari sama2 berpegang dgn ayat ni supaya setiap yg kita lakukan kita sentiasa memohon petunjuk dari-NYA..(2:216)
Diwajibkan atas kamu berperang, padahal
berperang itu adalah sesuatu yang kamu
benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu,
padahal ia amat baik bagimu, dan boleh
jadi (pula) kamu menyukai sesuatu,
padahal ia amat buruk bagimu; Allah
mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.
*******


2 comments:

mutma'innah said...

insyaAllah sentiasa di bantu Allah...
banyk2 kn doa,solat tahajjud,selawat,solat awal waktu, dn yg paling penting hati sentiasa dgn Allah..
diri ini sentiasa mendoakn yg terbaik buat mu shbtku,,,

deqsu said...

insyaAllah...ameen..thanks mainnah..
moga kte sme dpt b'juang dgn ikhlas d jln-Nya..